Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:08, 5. 12. 2020.

| Društvo

Posle snimka iz čekaonice, o stanju u Aleksincu govori direktor bolnice: Potrebna nam je pomoć

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
gužva OB Aleksinac
Manjak kadrova u OB Aleksinac; foto: screenshot FB;

Nakon što su građani objavili snimak da se u Opštoj bolnici u Aleksincu prave gužve zbog čekanja na pregled, da na jednom bolničkom krevetu sede i po 3 pacijenta, a da su zidovi bolničke zgrade oronuli, oglasio se i direktor ove ustanove. Kaže da se manjak kadrova u ustanovi koju vodi osećao i pre epidemije, a da je zbog 17 zaposlenih koji su zaraženi virusom korona i 35 u samoizolaciji problem sada veći. Kovid pacijente, kaže, pregledaju i daju terapije u u posebnim prostorijama, te da ne dolazi do kontakata sa drugim pacijentima.

Direktor aleksinačke Opšte bolnice Goran Vidić ranije je na sednici Kriznog štaba u Aleksincu ukazao da se virus proširio i na radnike ustanove koju vodi, te da su zaposleni na ivici snage.

Sa tadašnjih 23, od ukupno 299 zaposlenih, broj pozitivnih na virus korona pao je na 17, od čeka je 7 lekara, 8 medicinskih sestara i 2 nemedicinska radnika. Broj onih koji su u izolaciji, prema njegovim podacima, nije se menjao - 35 radnika. OB aleksinac Oronula zgrada objekta u kojem je aleksinačka Bolnica; foto: čitalac;

Vidić obrazlaže da se upravo zbog manjeg broja radnika, ali i zbog velikog broja pacijenata koji dolaze i ograničenih kapaciteta, stvaraju gužve u čekaonicama u sadašnjem naletu virusa korona.

I on, kao i građani koji su uputili apel predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i lokalnoj vlasti da nađu rešenje kojim bi se poboljšali uslovi, ukazuje da je ovoj zdravstvenoj ustanovi potrebna pomoć.

Pomoć nam je potrebna iz oblasti interne medicine jer imamo veliki broj pozitivnih na kovid 19 na tom odeljenju (6 od 8 internista), kao i ginekologije, gde su 3 od 5 ginekologa odsutna zbog kovida. Za pomoć smo se obratili Kliničkom centru Niš, s kojim, inače, imamo izvanrednu saradnju. Direktor KC Niš se uključio u rešavanje ovog problema i očekujemo pomoć, uz nadu da će i naši lekari početi da se vraćaju na posao nakon izlečenja - kaže Vidić.

Napore lekara da pregledaju sve pacijente, ali i ostalih radnika u OB Aleksinac, prepoznali su i sami pacijenti, i pored toga što su kako je ranije naveo direktor, na izmaku snage i u smanjenom sastavu.

Velika pohvala za sve doktore i radnike koji ostaju tu i prekovremeno i po deset i dvanaest sati da bi primili sve pacijente - pišu građani.

klinicki-kovid2-foto-vkeser foto: V. KeserNosioci posla su, prema rečima direktora OB u Aleksincu, 2 doktorke specijaliste pneumoftiziologije, koje podnose ogroman teret i skoro 9 meseci rade neprekidno, a njima pomažu doktori koji su primljeni još u prvom talasu epidemije, medicinske sestre, kao i nemedicinsko osoblje. Dodaje i da i pored toga što je rad organizovan u 2 smene, osoblje neretko ostaje i do 1 ili 2 sata posle ponoći.

Opšta bolnica u Alekisincu nije u kovid sistemu i zbog toga, kako pojašnjava Vidić, u svoje postelje ne smešta pacijente obolele od kovida.

Iz KC Niš je pre par meseci stručni tim obavio procenu, i zaključak je da ili cela bolnica bude u sistemu, ili da bude NON-COVID, jer je objekat fizički nedeljiv, nemoguće je odvojiti COVID i NON COVID - dodaje.

Kako bi odvojili pacijente koji ne boluju od kovida, priča Vidić, a koje pregledaju i leče u zgradi gde su i odeljenja bolnice, rad sa obolelima od kovida odvija se u posebnom objektu koji je za tu namenu prilagodjen - u zgradi stare hirurgije.

U tu svrhu je ubačeno i 10 kreveta gde pacijenti primaju terapiju, i to oni koji nisu za stacionarno lečenje, a pozitivni su na kovid ili imaju simptome, bilo da je terapija ordinirana od lekara OB Aleksinac ili iz KC Niš. Dnevno se nekada desi da bude i preko 150 terapija. Napominjem da ti pacijenti nisu hospitalizovani - prime terapiju i vraćaju se kući. Radi se o pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom, koji nisu primljeni u neku od kovid bolnica, a nisu ni za kućno lečenje - obrazlaže direktor Bolnice.

Direktor Vidić, kao i građani, svedoči da je objekat u kojem je smeštena Bolnica star i ruiniran, ali i da je predvidjen za rekonstrukciju “u nekom budućem vremenu”. Ne precizira kada bi to moglo da bude, ali kaže da dok se obnova objekta ne desi, bolju zgradu nemaju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Zikic

    12:25 // 7. 12. 2020.

    Da se nelazemo moja majka je lezala u Aleksinackoj bolnici 7 dana prosle godine , poljska bolnica iz 41. Je zlatna za Ono tamo. Ja samo nerazumem kako to u ovom zlatnom Vucicevom dobu nemaju za prasak da operu makar posteljinu?

  • slavko

    20:15 // 5. 12. 2020.

    Memi ovo bas lici na zlatno doba iz bajke Ace Vucica!

  • ISTINA I PATNJA JUŽNJAKA

    19:57 // 5. 12. 2020.

    Pa da sad si se setio kad su ljudi koji godinama ćute prijavili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: