Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 3. 10. 2018.

| Društvo

Posle više od godinu dana od konkursa pojedina niška preduzeća dobila nove direktore

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
fotelja
3 preduzeća i dalje u v. d. stanju; foto: ilustracija/ wikimedia.org

Dosadašnji v. d. direktora JKP Mediana Dragoslav Pavlović predložen je za direktora ovog javnog preduzeća, a Igor Vučić za direktora Naissusa. Gradsko veće je ovaj dvojac predložio nakon što su prvi na listi za direktore ovih preduzeća, posle više od godinu dana otkako je konkurs bio raspisan, odustali od kandidature. Pored toga, Gradsko veće Niša odustalo je zasad od izbora direktora u Nišstanu, Gorici, ali i Direkciji za javni prevoz gde je nedavno konkurs bio raspisan i tim preduzećima će rukovoditi vršioci dužnosti.

Konkurs za direktore niških javnih preduzeća bio je raspisan još juna 2017. godine, ali se on do danas nije završio. Naime, kako kaže sekretar Gradskog veća Marina Janković, v. d. direktorima u Mediani i Naissusu ističe mandat, a kako ima uslova da se završi konkurs, Gradsko veće je predložilo da dosdašnji vršioci dužnosti nastave da upravljaju ovim javnim preduzićima.

Tako će u direktorskoj fotelji Mediane ostati dosadašnji v. d. direktora Pavlović i to nakon što je kandidat koji je bio prvi na listi Bratimir Vučković, pre nekoliko dana odustao od kandidature.

Ista je situacija i u niškom Vodovodu, gde je Gradsko veće predložilo da funkciju direktora preuzme dosadšnji vršilac dužnosti Igor Vučić, nekadašnji rukovodilac u EPS-u. Njemu se otvorila mogućnost za direktorsku fotelju, nakon što je juče, kako kaže Jankovićeva, Dejan Andrejević odustao od kandidature. Oba preduzeća su, prema nezvaničnim infrmacijama, postizborniim koalicionim dogovorima pala pod ingerenciju Srpske napredne stranke.

Prvorangirani bio je Dejan Andrejević, drugorangirani Goran Đorđević i trećerangirani Vučić. U međuvremenu, Andrejević je dao izjavu da odustaje od kandidature. Odustao je i Đorđević. S obzirom na navedeno, Gradsko veće je predložilo da Igor Vučić bude izabran za direktora u mandatu od 4 godine - rekla je Jankovićeva.

Podsetimo, čitav postupak za izbor direktora 2017. godine je bio netransparentan, a Komisija za izbor direktora do kraja postupka nigde nije objavljivala svoje odluke. Niška preduzeća su dugo bila bez direktora, jer su dosadašnjim rukovodiocima istekli mandati.

Nakon objavljivanja rang liste, pored toga što je utvrđeno da Dejan Andrejević nije ispunjavao uslove za direktora Vodovoda, i kandidat za direktora Tržnice Radovan Milojević je rekao da ga je jedan član Komisije ucenjivao, a primedbe je podneo i Sindikat “Nezavisnost” niškog Vodovoda, koji je najavio i krivične prijave.

I Gradsko veće je zaključilo da Komisija nije ispoštovala Uredbu Vlade Srbije o izboru direktora, pa je zbog toga i odluka o predlozima Komisije prolongirana.

Naposletku, odlučeno je da Mediana, Nišstan i Naissus "zauzmu" privremeni direktori.


U Direkciji za javni prevoz, "Nišstanu" i "Gorici" nema konkursa iz "tehničkih razloga"

Jankovićeva kaže da u tri javna preduzeća zasad neće biti raspisan konkurs "iz tehničkih razloga", pa je Gradsko veće predložilo vršioce dužnosti u Direkciji za javni prevoz, koje je u ingerenciji SNS, kao i Nišstanu i Gorici, preduzećima koja po koalicionom dogovoru navodno pripadaju SPS-u.

Konkursi u ovim preduzećima su stavljeni van snage iz tehničkih razloga. Tu smo imali već da sva ova preduzeća ulaze u neke nove konkurse, a kako smo u međuvremenu dobili sve ove izjave da određeni kandidati odustaju od svoje kandidature, bilo je nužno da sinhronizujemo naš rad i sa radom Skupštine. Dakle, u narednom periodu će svakako konkursi za ova preduzeća biti aktuelni, tako da će Veće na nekoj od narednih sednica da se bavi i tim konkursima - rekla je Jankovićeva.

Pa tako, iako je Gradskom veću predloženo da bude raspisan konkurs za direktora Direkcije za javni prevoz, jer Saši Petronijević 14. oktobra ističe mandat, sada je predloženo da do godinu dana funkciju v. d. direktora preuzme Milan Milić. Inače, Milić je, prema biografiji koju je dostavio Veću, trenutno rukovodilac Sektora za kontrolu, monitoring i upravljanje sistemom prevoza.

Direktorsku fotelju u Nišstanu od Nenada Hafnera preuzeće 50-godišnji Miroljub Čupić iz Tutina sa zavšenim Mašinskim fakultetom u Nišu i Tehničkim fakultetom u Čačku, koji je dosad radio u nekoliko privatnih firmi i školama, bio je i član Nadzornog odbora u Mediani i predsednik Nadzornog odbora u Naissusu.

Pored toga, nakon što je Igoru Novakoviću istekao v. d. mandat, ali i to što je njegova smena predložena jer je rukovodiocima bez osnova povećavao plate, zameniće ga Zoran Milojković. Milojković je, prema zvaničnoj biografiji, inženjer mašinstva, a bio je direktor u raznim niškim preduzećima vezanim za elektroniku, a član je i Nadzornog odbora Direkcije za izgradnju Niš.

O svim ovim predlozima Gradskog veća, trebalo bi na narednoj sednici Skupštine Niša da odlučuju niški odbornici.

Podsetimo, niška Demokratska stranka, ali i pojedini članovi Srpske napredne stranke, tvrde da je upravo "trgovanje" oko funkcija vezanim za "problematični" prošlogodišnji konkurs za direktore niških preduzeća glavni razlog što niška Skupština ne zaseda već 2 meseca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • djole

    15:26 // 1. 11. 2018.

    Eeee ako su u pitanju tehnicki razlozi onda je u redu.

  • Aca

    00:45 // 6. 10. 2018.

    Direkcija za javni prevoz je najveća bruka za grad. Mislim da ako su gradski oci pametni trebaju dobro da pročešljaju i promešaju karte tamo da se neka imena nikada više ne vide u javnosti jer stvaraju loš imidž. Znamo svi ko su oni.

  • Istina i samo istina

    17:09 // 4. 10. 2018.

    DIrekro Vodovoda je karakteran i odgovora .Njemu svaka cas dok ostali poput Apotekarske, Nis Stana i druhih najuriti ko stetne jel su unistili preduza

    • Ma ajde!

      05:48 // 5. 10. 2018.

      Vodovod drži monopol, lako je upravljati takvom firmom, a Nišstan ima ogromnu konkurenciju na tržištu a opet posluje sa dobitkom. Informiši se malo dok jedeš taj sendvič. Je l’ zato što direktori nisu iz redova SNS-a ne treba da budu direktori? To je jedini kriterijum koji treba da ispune? Sedi jedan!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: