Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 18. 5. 2023.

| Društvo

Poslednja konferencija "Šta diše Leskovac" - Vazduh zagađen, nadležni nas uveravaju da je čist

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
TRG Leskovac
U Leskovcu nema merenja polovine zagađujućih materija; foto: M. M.

Problem sa kvalitetom vazduha u Leskovcu postoji, ali nadležni uveravaju da je on prve kategorije, merenje zagađujućih materija se ne vrši kontinuirano ili uopšte, a automatske merne stanice i dalje nema - samo su neki od podataka iz osmomesečenog istraživanja “Tima 42” koje je predstavljeno na završnoj konferenciji “Šta diše Leskovac”.

Situacija na terenu oslikana je i time da su u Leskovcu godinama prekoračene maksimalne dozvoljene vrednosti čađi u vazduhu, a da lokalna samouprava, osim beleženja vrednosti, nije uradila ništa kako bi se one smanjile, kao i da se polovina zagađujućih materija i ne meri na teritoriji grada što dovodi u pitanje ocenu kvaliteta vazduha.

Na “Oceni stanja kvaliteta vazduha u Leskovcu” "Tim 42" radio je u saradnji sa lokalnom samoupravom, institucijama, ustanovama, udruženjima i građanima, a u dokumentu je naglašeno da ocena nije potpuna, jer u tom gradu registar zagađivača još ne postoji u zakonski propisanom formatu.

Konferencija "Šta diše Leskovac" foto: "Tim 42" Osvrnuvši se na zvanične dokumente lokalne samouprave koji kažu da Leskovac ima čist ili neznatno zagađen vazduh, kao i kontradiktornost da je ista lokalna samouprava početkom 2022. godine usvojila Kratkoročni akcioni plan za zaštitu vazduha koji se po Zakonu donosi u slučaju da postoji opasnost od zagađenja, zaključuju da problem sa kvalitetom vazduha postoji, ali nas nadležni uveravaju da je prve kategorije.

Dosadašnjim radom na terenu, kao jedan od osnovnih problema u oblasti unapređenja kvaliteta vazduha na teritoriji grada identifikovali su to što se merenje koncentracije suspendovanih PM10 čestica ne vrši kontinuirano, a da se merenje PM2.5 čestica, ugljen monoksida, prizemnog ozona, ne vrši uopšte.

Informacije o kvalitetu vazduha na internet stranici grada Leskovca objavljuju se sa zakašnjenjem čime se ne ispunjava svrha ove aktivnosti, a to je blagovremeno obaveštavanje građana i građanki o nivoima zagađajućih materija; nema automatske merne stanice za monitoring kvaliteta vazduha kako bi podaci bili dostupni stanovništvu u realnom vremenu i kako bi se na vreme reagovalo adekvatnim preporukama u cilju zaštite zdravlja; u toku zimskih meseci već godinama dolazi do prekoračenja maksimalnih dozvoljenih vrednosti čađi u vazduhu, a lokalna samouprava osim beleženja tih vrednosti nije učinila ništa kako bi se one smanjile - uočili su u istraživanju.

Dodaju i to da godišnji izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac od 2017. godine upozoravaju da je stopa oboljevanja građana od respiratornih oboljenja veća u grejnoj sezoni, što povezuju sa povećanim zagađenjem vazduha.


Upitna ocena kvaliteta vazduha, nema merenja polovine zagađujućih materija

Kako je navedeno u dokumentu, ocenjivanje kvaliteta vazduha vrši se obavezno na osnovu koncentracije 14 zagađujućih materija, međutim polovina njih se u Leskovcu ne meri, a to dovodi u pitanje ocenu kvaliteta vazduha.

U tom gradu se meri koncentracija sumpor dioksida, azot dioksida, oksida azota, suspendovanih čestica PM10, olova, kadmijuma i cinka, međutim nema merenja suspendovanih čestica PM2.5, benzena, ugljenmonoksida, prizemnog ozona, arsena, nikla i benzo(a)pirena.

Kako piše u istraživanju, lokalnu mrežu mernih mesta u Leskovcu čine 4 merne stanice, a kao izvori zagađenja izdvojeni su Regionalna deponija Željkovac, paljenje kablova guma i otpada, individualna ložišta i kotlarnice, industrijski pogoni i tehnološki procesi, kao i saobraćaj.

Konferencija "Šta diše Leskovac" foto: "Tim 42" Utvrđeno je da zagađenje izmereno na mernom mestu u Apoteci “Sutjeska” potiče uglavnom od saobraćaja i individualnih ložišta, a na mernom mestu JKP Vodovod od saobraćaja i kotlarnice JKP Vodovoda.

Medicinska škola - Merno mesto se nalazi se u prostoriji Medicinske škole na severozapadnoj strani grada gde dominiraju individualni stambeni objekti. Zagađenja uglavnom potiču od individualnih ložišta i kotlarnice Opše bolnice Leskovac koja se nalazi u neposrednoj blizini sa istočne strane, a sa severne strane, na udaljenosti od oko 500 metara nalazi se kotlarnica JKP “Toplana” Leskovac koja je smeštena u naselju Dubočica - piše u dokumentu.

Četvrta merna stanica nalazi se u prostoriji vrtića “Kolibri” u Radničkom naselju, gde dominiraju individualni stambeni objekti, pa zagađenja, utvrđeno je, najvećim delom potiču od individualnih ložišta i kotlarnice Hemijsko-tehnološke škole “Božidar Đorđević Kukar”.

U konferenciji “Šta diše Leskovac” učestvovali su i predstavnici novoosnovane mreže organizacija “Eko blok”, Beogradske otvorene škole i Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

Milenko Jovanović ispred “Eko bloka” se u svom izlaganju fokusirao na goruće probleme koji postoje u našem sistemu i istakao da uvek nailazi na iste probleme po pitanju zagađenja vazduha u Leskovcu - a to je nespremnost lokalne samouprave i države da efikasnije reaguje u ovakvim situacijama.

U prilog tome, kako je rekao, ide i činjenica da se predstavnici i predstavnice Odeljenja za zaštitu životne srednine nisu odazvali pozivu i nisu prisustvovali konferenciji.

Konferencija “Šta diše Leskovac” završni je događaj projekta “Dijalog za bolji vazduh” Beogradske otvorene škole koji finansira delegacija Evropske unije u Srbiji.

Podsetimo, kao glavni razlog za zagađenje vazduha u Leskovcu, nadležni su u februaru 2021. godine okarakterisali geografski položaj tog grada i individualna ložišta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • M.C.D

    16:08 // 21. 5. 2023.

    Sve sami eksperti. Valjda postoje nadležne službe koje vode računa o kvalitetu vazduha.

  • KLARA

    18:40 // 20. 5. 2023.

    Nadležne institucije prate stanje zagađenosti vazduha nema potrebe da nam lažni ekolozi govore o tome.

  • Sandra Savic

    17:01 // 20. 5. 2023.

    "Šta diše Leskovac?" Leskovac diše čistim plućima od kad je SNS na vlasti. To je jedino sigurno, a ovo oko vazduha, čista politizacija ove teme. Merna mesta postoje, pokazuju zadovoljavajući kvalitet vazduha. U suprotnom, nesumnjivo je da bi lokalna samouprava preduzela odredjene mere predostrožnosti kao i u vezi sa drugim pitanjima, nevezano samo za ekologiju....

    • Mile

      15:19 // 22. 5. 2023.

      Botovala si i na Fejsbuk. Ne mora i ovde. Sendvic je zagarantovan. Disi punim plucima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: