Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 5. 10. 2019.

| Društvo

Posmatranje Meseca i predavanja povodom Svetske nedelje svemira

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Teleskop će biti postavljen od 21 do 23 sati
Ako bude povoljno vreme posmatraće se Mesec; foto: Aleksandar Mijalković/FlikArt

Niš će narednih dana obeležiti Svetsku nedelju svemira i Međunarodnu noć posmatranja Meseca, a sve počinje u subotu, 5. oktobra, kada će osim predavanja o tome da li verujemo u sve što nam kažu, od 20 sati moći da se vidi ovaj satelit sa krova PMF-a. Predavanje će biti nastavljena i naredne nedelje.

Jednim od predavanja profesora Dragana Gajića koje počinje večeras u 19 sati, pod nazivom "Nije valjda da verujete u sve što vam kažu?", počeće obeležavanje Svetske nedelje svemira.

Govoriće o glasinama i prevarama iz oblasti astronomije i astrofizike, najavljuju organizatori, kao i astrologiji, idejama da je Zemlja ravna ploča, kometama kao predznaku nesreća, smaku sveta i drugim zanimljivim temama.

Nakon predavanja, povodom Međunarodne noći posmatranja Meseca biće organizovano teleskopsko posmatranje Meseca iz opservatorije na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta. Ako meteorološki uslovi budu povoljni, posmatranje će početi oko 20 sati - dodaju.

Program će biti nastavljen u utorak, 8. oktobra i to predavanjem "CERN mesto gde je nastao internet", dok će u četvrtak, 10. oktobra biti reči o tome kako preživeti internet. Na obe teme će govoriti profesor Milan Milošević i njegova predavanja počinju u 20 sati.

Kad god pogledamo televizor, uključimo radio, računar ili pogledamo mobilni telefon ogromna količina informacija, vesti i „vesti“ dolazi do nas. Kako “preživeti” u svetu savremenih komunikacija i brojnih informacija, kako prepoznati i izdvojiti činjenice i nauku od urbanih mitova, legendi i bića iz bajki XXI veka, kako iskoristi ono što je najbolje, a zaštititi se od onog što je opasno saznaćete na ovom predavanju - jedna je od tema.

Predavanja zainteresovani mogu da slušaju u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta i ulaz je besplatan, a organizatori su Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku.

Organizatori kažu da se Svetska nedelja svemira obeležava svake godine od 4. do 10. oktobra, a cilj je podizanje svesti o značaju nauke i tehnologije, kao i o njihovom doprinosu poboljšanju uslova za život ljudi širom sveta. Ovogodišnja tema je "Mesec - kapija do zvezda".

NASA je inicirala Međunarodnu noć posmatranja meseca, a prvi put je obeležena 2010. godine i od tada se organizuje na oko 500 lokacija i u oko 40 država u septembru ili oktobru, kada je vidljiva prva četvrt Meseca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: