Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 20. 4. 2020.

| Društvo

Posmatranje ptica - idealna razonoda za vreme karantina

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Pupavac
Pupavaca je bilo puno na seobi; foto: Slobodan Marković

Posmatranje ptica sa terasa i iz dvorišta, tokom šetnje prirodom dok je dozvoljeno kretanje kao borba protiv stresa i anksioznosti, idealno je za vreme karantina, preporučuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Ukazuju i na to da uništavanje prirode ne staje ni za vreme vanrednog stanja.

Policijski čas i mere socijalnog distanciranja koje nadležni preporučuju za vreme trajanja pandemije virusa korona, stvorili su višak slobodnog vremena, a ono se može iskoristiti i za upoznavanje sa komšijama, ali onih za koje mere ne važe - sa pticama.

Vreme koje se provodi na terasama i u dvorištima, može se iskoristiti za upoznavanje prirode, kaže Slobodan Marković koji preporučuje upoznavanje sa pticama.

Ono što vam je za početak potrebno, jeste dobra volja. Slobodnog vremena svakako imate. Aplikacija za mobilne telefone “Ptice na dlanu“ ima sve potrebne informacije za prepoznavanje ptica, a takođe ima i pretragu koja pomaže pri njihovom prepoznavanju - kaže Marković.

Ovaj aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da se ljudi iznenade kada saznaju ko sve posećuje njihova dvorišta. muharica U toku drugi talas seobe ptica; foto: Slobodan Marković

U ovom periodu u prirodi ima dovoljno hrane, pa ptice retko posećuju hranilice. Svakodnevno se mogu videti poljski vrabac, vrabac pokućar, velika i plava senica, češljugar, zelenrarka, veliki detlić, zelena žuna. Ćuk se vratio, naša sova selica takođe - objašnjava Marković.

Vreme kada ne postoji zabrana kretanja može se iskoristiti i za šetnju po prirodi, koja može da posluži i kao jedna od vežbi socijalnog distanciranja, a posmatranje ptica u prirodi predstavlja odličan način da se provede vreme u toku epidemije virusa korona.

Sam boravak u prirodi je vid socijalnog distanciranja, birajte šume, delove reka, planine do kojih možete doći bez kontakta sa drugim ljudima. Za posmatranje ptica se svakako preporučuje odlazak samostalno ili u maloj grupi zbog manjeg plašenja ptica. Ovaj vid kraćih šetnji dokazano je dobar za naše zdravlje, a ptičarenje i boravak u prirodi smanjuje anksioznost i stres. To je nešto što je svima neophodno u ovim danima pandemije - kaže ornitolog.

Početak proleća poklopio se sa uvođenjem vanrednog stanja, a prvi dani proleća su uvek zanimljivi ljubiteljima ptica jer tada dolaze ptice selice koje se iz Sredozemlja i Afrike vraćaju u Evropu, a kod nas se se vraćaju dobro poznati vesnici proleća - bele rode, slavuji, laste, kukavice i mnoge druge vrste ptica. vrabac Španski vrabac; foto; Slobodan Marković

Praćenje prolećne seoba ptica u Nišu i okolini je pravo zadovoljstvo. Pored mnogih vrsta koje se gnezde i koje su karateristične za ovaj kraj, prolećna seoba nam donosi i veliki broj retkih vrsta kojima je Niš samo mesto kratkog odmora na njihovom putu ka severu. Ovog proleća je u Nišu zabeleženo preko 100 vrsta ptica - kaže Marković.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji sprovodi program "Spring Alive-Proleće uživo“, čiji je cilj praćenje seobe ptica u realnom vremenu i kreiranju mape koja će tu seobu dočarati, a svako ko je zainteresovan i prepoznaje ptice može da učestvuje u prolećnom brojanju ptica.


Kreće drugi talas seobe

Zbrinuti građani koji su primetili nedostatak lasta u gradovima javljali su se Društvu i ukazivali na manji broj vesnika proleća, ali Marković kaže da nema razloga za brigu

Laste su tu i dolaze, međutim prvi njihov talas seobe koji je započeo pre mesec dana počeo je baš u trenutku velikih vremenskih promena. Usled niskih temperatura i jakog vetra na hiljade lasti, čiopa, drozdova, crvendaća i slavuja nažalost je nastradalo. Drugi talas je nastupio i pomenute vrste nam stižu - objašnjava Marković

Veću zabrinutost kod građana treba da izazove to, smatra Marković, što i vanredno stanje nažalost nije prošlo bez uništavanja prirode, a na udaru je bilo veliko stanište ptica pored Južne Morave. požar Uništeno stanište; foto: M. Stoičkov

Nesavestni ribolovci su 7. aprila zarad lakšeg zabacivanja udice i prilaza barama zapalili trsku, međutim jak vetar je proširio vatru i velika površina staništa je stradala. Uništava se jedno od najboljih barskih staništa, izuzetno vredno za ptice i mnoge druge vrste divljih životinja. U poslednja 3 meseca na ovom lokalitetu je zabeleženo preko 70 vrsta ptica - kaže ornitolog.

Osim uništavanja staništa, ovog proleća u Nišu je zabeleženo i nekoliko slučajeva krivolova ptica pevačica, a tokom zimskog popisa u Nišu zabeleženo je preko 60 vrsta.

roda Vratile se rode; foto: Slobodan Marković

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    13:29 // 20. 4. 2020.

    Ја сам више за секс а и здравији је.

    • Đokica

      16:05 // 20. 4. 2020.

      Mislim da bi to bilo ugrožavanje životinja, u ovom slučaju ptice!

  • Đokica

    13:00 // 20. 4. 2020.

    Pre neku godinu nastajala je panika po gradu i u vestima zbog jednog mrtvog goluba dok su sa medija plašili ljude ptičijim gripom, a sad je histerija dostigla epske razmere. A sad od ptica ne preti nikakav opasnost.

    • Djoka

      20:32 // 20. 4. 2020.

      Najveci problem na planeti su ljudi. Razmisli o tome sta radimo i kako se ophodimo prema svemu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: