Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 14. 9. 2022.

| Društvo

Postavljen ekološko-humanitarni reciklomat u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Lidl reciklomat
Za svaku bocu ili limenku biće donirano 5 dinara Fondaciji "Budi human"; foto: JV / Tamara Radovanović

U Lidlu na Vizantijskom bulevaru u Nišu postavljen je reciklomat za limenke i plastične flaše. Za svaku ubačenu ambalažu kupljenu u toj prodavnici biće donirano 5 dinara Humanitarnoj fondaciji Budi human.

lidl reciklomat 5 Neophodno je da ambalaža bude prazna; foto: JV / Tamara RadovanovićReciklomat je deo ekološko-humanitarnog projekta “Dobro se reciklažom vraća”. Iz kompanije kažu da žele da testiraju koliko su građani spremni da doprinesu očuvanju prirode i pomognu onima kojime je to potrebno.

Aparat je danas, osim u Nišu, postavljen u još dve prodavnice u Novom Sadu. To je naš pokušaj da vidimo kako potrošači reaguju i da li su raspoloženi da vraćaju ambalažu i tako čine dobro za prirodu, s obzirom na to da smanjuju zagađenje i sprečavaju da ambalaže završe u prirodi. Takođe, tako Lidl u njihovo ime donira 5 dinara Fondaciji Budi human - objašnjava PR kompanije Lidl Srbija Martina Petrović.

Napominje da potrošači u aparat mogu ubacivati samo ambalažu kupljenu u njihovoj prodavnici, kao i da to mora biti prazna limenka ili flaša, u zapremini od 0,5 do 3 litra.

Tip ambalaže koju aparat prihvata su aluminijum i plastika. Aparati primaju praznu ambalažu i prepoznaju da li je ona adekvatna. Aparat ne prihvata plastičnu ambalažu od, na primer, mleka. Prima ambalažu od dve vrste materijala, ALU i PET - objašnjava Petrović.

lidl reciklomat 4 Aparat je u "Lidlu" na Vizantijskom bulevaru; foto: JV / Tamara RadovanovićNeophodno je i da boca ili limenka ne bude savijena i zgnječena i da ima bar-kod. Takođe, aparat ne prihvata konzerve ili bilo koju ambalažu koja nije od alkoholnog ili bezalkoholnog pića.

Aparat neće prihvatati konzerve, na primer, od tunjevine ili paštete. On sam sortira ambalažu prema boji i dobija se nova sirovina koja može da se ponovo upotrebi - navodi Petrović.

Dodaje da je upotreba jednostavna i ističe da ta kompanija na očuvanju životne sredine radi i na druge načine - ukinuli su plastične poklopce na nekim proizvodima i uveli posebne vreće za merenje voća i povrća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bokan

    22:40 // 15. 9. 2022.

    U Nemackoj u Lidlu postoji taj aparat gde za plasticnu flasu ili limenku dobijate 25 centi a za staklenu 8 centi i mozete za taj novac da kupujete ili da podignete novac na kasi, zasto tako nije i u Srbiji ?

  • Robin Hud

    10:12 // 15. 9. 2022.

    Sustina je da se izbegne bacanje ambalaze i zagadjivanje okoline i ne treba traziti u tome neku zloupotrebu. S pravom smo podozrivi jer smo okruzeni raznoraznim muljatorima, ali se treba fokusirati na one koji muljaju milionima evra. Uostalom, gde jos mozete da bacite baterije osim u Lidlu?

  • Mika

    23:03 // 14. 9. 2022.

    Lele.... sad kad navale beli medvedi i ostali sa kesurinama punim reciklaznog otpada... nece moze da se udje u Lidl!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: