Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 19. 2. 2024.

| Društvo

Postavljen kamen temeljac za novi NTP u Nišu, cena 25 miliona evra

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
NTP Branabić
Novi objekat NTP-a najavljen da će biti završen do oktobra 2025. godine; foto: N. Đ.

Postavljanjem kamena temeljca zvanično su započeti radovi na izgradnji drugog Naučno-tehnološkog parka u Nišu, na mestu gde su nedavno posečena stabla, za koja je prvobitno rečeno da nisu zdrava. Predsednica Vlade u prošlom sazivu Ana Brnabić istakla je da će nova zgrada biti izgrađena do 2025. godine, a navodi da je suficit od izvoza informaciono-komunikoloških tehnologija preko 2,6 milijardi evra. Za ovakve objekte u Srbiji uzet je kredit od 80 miliona evra, koji će vratiti građani i za koji nadležni kažu da je povoljan.

NTP Branabić (1) Novi objekat NTP-a najavljen da će biti završen do oktobra 2025. godine; foto: N. Đ. Za izgradnja novih naučno-tehnoloških parkova, Ana Brnabić je u Nišu rekla da će novac, uz kredit koji je uzet od Evropske banke za obnovu i razvoj, biti izdvojen i iz republičkog budžeta, te da će uz svu potrebnu opremu za niški NTP biti izdvojeno 25 miliona evra.

NTP Branabić (2) Novi objekat NTP-a najavljen da će biti završen do oktobra 2025. godine; foto: N. Đ. Takođe je rekla i to da novi NTP u Nišu zauzima “izuzetno važno mesto” u programu “Srbija 2027 - skok u budućnost”, kao i to da će otvaranjem novog objekta do kraja oktobra 2025. godine mladim, talentovanim i kreativnim ljudima biti predata na korišćenje.

Naš ukupan godišnji izvoz u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija iznosio je 3,44 milijardi evra. To je izvoz naše pameti, ideja i rešenja i to je 10 puta više više nego 2012. godine. Od toga nam je suficit oko 2,6 milijardi evra i preko 100.000 ljudi je zaposleno u ovom sektoru, a to smo uspeli za 7 godina - rekla je Brnabić.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli takođe je prisustvovao postavljanju kamena temeljca u Nišu i tom prilikom rekao da je ovo prvi put da finansiraju javni sektor za infrastrukturu koja omogućava inovacije, kao i to da to podrazumeva i obezbeđen paket tehničke pomoći za podršku upravljanjima naučno-tehnoloških objekata u Srbiji.

On je pozdravio efikasnost što su sporazumi o finansiranju potpisani juna, tender raspisan u septembru, a što će u februaru početi izgradnja.

NTP Branabić (3) Novi objekat NTP-a najavljen da će biti završen do oktobra 2025. godine; foto: N. Đ. Ana Brnabić istakla je da je kredit koji je odobren izuzetno povoljan i da će to biti isplaćeno novcem poreskih obveznika.

Vreme je važnije od novca, kada se takmičite da budete najbolji u inovacijima i budete lideri, onda nije samo dovoljna vizija već i vreme. Ako zakasnite niste više prvi, a EBRD je svojom efikasnošću pomogao da budemo prvi ili među prvima - rekla je Brnabić.

NTP Branabić (4) Novi objekat NTP-a najavljen da će biti završen do oktobra 2025. godine; foto: N. Đ. Novi objekat prostiraće se na 15.000 kvadrata kancelarijskog i laboratorijskog prostora, a kako je najavljeno prostorije će moći da koristi više od 80 kompanija i preko 1.000 zaposlenih, dok trenutno u NTP-u boravi oko 50 kompanija sa više od 500 zaposlenih.

Takođe, na mestu gde će biti proširen Naučno-tehnološki park u Nišu posečena su stabla drveća. Dok građani sumnjaju da su budući radovi razlog seče, iz “Zelenila” su da su stabla bila bolesna i da će zasaditi 100 novih.

Podsetimo, Podsetimo, tadašnji gradonačelnik Bulatović je sa premijerkom Brnabić još novembra 2017. potpisao ugovor o izgradnji Naučno-tehnološkog parka, a nakon tendera na kome su se birali izvođači i odobrenja koje se čekalo od Evropske investicione banke, radovi su konačno i počeli krajem 2018. godine, dok je svečano otvoren 2020. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    22:38 // 20. 2. 2024.

    A zbog koga gradite kad imate "detonaciju mozgova" i odliv istih? Nit se teraš ženo, nit se vodiš

  • nbt

    16:57 // 20. 2. 2024.

    Evo vam jedan besplatan predlog iako mi se ideja gradnje NTP-a uopste ne svidja. Mogli bi malo da ukljucite mozak i napravite prosirenje za autobusko stajaliste i taksi vozila da redovno ne prave guzvu ispred NTP-a. Ionako taj prostor pored ulice nicemu ne sluzi niti lici na nesto.. mogao bi bar da bude funkcionalniji.

  • a

    16:49 // 20. 2. 2024.

    a ovo iza je "novi" stude dom zapocet sa gradnjom ima sigurno 10tak godina...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: