Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 13. 5. 2015.

| Društvo

Postavljene table sa ispravnim nazivima ulica

Autor:Lj. Stojanović, S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
svetosavska-ulica
"Južne vesti" se više nalaze u "Sveto-savskoj"

Table sa nazivima niških trgova i ulica kojima su one pogrešno nazivane “Hilendarska”, "Stevana Prvovenčanog", "Trg 14 oktobar" i sa pravopisnim greškama koje se ne praštaju ni osnovcima, ovih dana su zamenjene novim.

Nazivi ulica Prvovenčanom Nemanjiću vraćeno pravo imeTako je prvom srpskom kralju Nemanjiću vraćeno ime Stefan, manastir po kom se zove ulica ka Starom groblju ponovo je Hilandar, slovenačkom pesniku Otonu, koji ima ulicu u Durlanu, vraćeno je prezime koje se završava na -ič, a ispravljene su i druge greške.

Kako kaže Slobodan Čolaković iz Uprave za komunalne delatnosti koja je zadužena za postavljanje ovih tabli, izmene su počele još početkom godine.

Tablu u Svetosavskoj smo promenili odmah nakon vašeg pisanja, toliko smo tada imali novca. Zatim je završena procedura tendera i izabran je izvođač radova, urađeni su nalozi i krenulo se u menjanje tabli - kaže Čolaković.

Pogresni-nazivi.jpg Ovako je pisalo u decembru prošle godine

Naziv “Sveto-savska”, prema pravilu da se svi pridevi sa nastavkom -ski, -ški ili -čki nastali od sintagmi pišu spojeno, ispravljen je u “Svetosavka”, nekad “Trg 14 oktobar”, sada je “Trg 14. oktobra" - u genitivu i sa tačkom posle broja.

Tu je bila veća greška jer je zvanični naziv “Trg 14. oktobra”, dakle treba i tačka i promena reči “oktobar” - priča Čolaković koji je pre ovih izmena konsultovao profesore srpskog jezika, ali i sam proveravao pravila u pravopisu.

Kaže da su mu za uočavanje grešaka pomogli novinari, ali i komentari čitalaca na tekstove.

Proveravao sam sve natpise u medijima. Promenićemo sve pogrešne nazive koje ste sugerisali vi i građani. Za sve za šta smo imali zamerke, evidentirali smo i izdali naloge za promenu - kaže Čolaković.

On dodaje da će promene tabli sa nazivima ulica biti rađene do kraja ove ili početkom sledeće nedelje.

Podsetimo, o ovom problemu pisali smo u januaru, nakon čega je reagovala javnost, a Komisija za nazive delova naseljenih mesta i ulica je Upravi za komunalne delatnosti i Službi za katastar nepokretnosti poslala inicijativu da se greške izmene.


Toma Rosandić ili Roksandić?

tome-rosandica-ulica Na tablama koje je postavljala Uprava za komunalne delatnosti Toma se preziva "Rosandić", a tabla s pogrešnim nazivom je na stambenoj zgradiTabla na kojoj je ulica kod čairskog parka, nazvana prema vajaru iz Splita Tomi Rosandiću, pogrešno ispisana prezimenom “Roksandić”, nalazi se na stambenoj zgradi, tako da nju treba da zameni Skupština stanara.

Tabla za koju smo mi zaduženi je ispravna, proverio sam tu ulicu i video pogrešan naziv na ulazu u jednu zgradu. Skupština stanara mora da se obrati Katastru da se to promeni - poručuje Čolaković.

Poziva one koji uoče još grešaka da se jave i obećava da će Uprava za komunalne delatnosti brzo reagovati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • pare poreskih obveznika

    15:21 // 15. 5. 2015.

    gospodine ČOLAKOVIĆU za to i niste trebali da trošite pare poreskih obveznika nego tako Vi radite napravite grešku pa je ispravljate da bi imali posao

  • Optimista

    14:55 // 15. 5. 2015.

    Ovom narodu ništa ne valja! Kada se pogreši, zašto se greši! Kada neko tuđu grešku ispravi, ni to ne valja! Loš smo narod!

  • igor momcilovic

    02:43 // 15. 5. 2015.

    I da se isprave table na ulazima u P.Poljani....nije Pasi poljana, vec Pasi Poljana

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: