Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:08, 30. 9. 2021.

| Društvo

Postignut dogovor u Briselu, nema skidanja srpskih tablica, nalepnice umesto kosovskih

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
jarinje
Deblokada prelaza od 2. oktobra; foto: Vanja Keser

Dok se ne dođe do trajnog rešenja, problem sa skidanjem srpskih tablica i izdavanjem probnih na administrativnim prelazima ka Kosovu pri ulazu rešiće se, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu, lepljenjem nalepnica, dok se srpske tablice neće skidati i neće se naplaćivati privremene kosovske. Dve strane su postigle dogovor na pregovorima u Briselu, prema kome se srpska strana obavezala da skloni barikade na Brnjaku i Jarinju, a kosovska strana će povući svoje jedinice specijalne policije koje će zameniti snage KFOR-a.

Od 20. septembra krenule su blokade dva prelaza ka Kosovu i Metohiji nakon odluke da se uvedu recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na tzv. Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice.

10 dana kasnije, a nakon pregovora u Briselu, problem je rešen, uz posredovanje Evropske unije. ROSU ROSU jedinice će zameniti KFOR; foto: Vanja Keser

Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja kojim sam zadovoljan i smatram da je važan za našu stranu. Nema više skidanja tablica, nema više probnih RKS tablica, niti ima naplate 5 evra za bilo šta. Posebno nema skidanja srpskih KM tablica i ostalih koje Beograd izdaje za područje KiM, niti proganja Srbe koji ih poseduju - rekao je Vučić.

Dogovor je potvrdio i Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je je objavio i dokument koji se sastoji od 3 tačke, na šta su se obe strane obavezale.

Imamo dogovor! Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut. Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi - napisao je Lajčak na Tviteru.

U prvoj tački se navodi da će se Specijalne jedinice kosovske policije, trenutno raspoređene na prelazima na Jarinje i Brnjak povući, a istovremeno će biti uklonjene i barikade koje su postavili kosovski Srbi, počev od 2. oktobra u 8 sati do 16 sati istog dana. KFOR će rasporediti svoje snage na Jarinju i Brnjaku pre početka simultane akcije i ostaće tamo 2 nedelje, kako bi održavao bezbednost i slobodu kretanja. kamion 6 meseci rok da se nađe trajno rešenje; foto: Vanja Keser

Od 4. oktobra u 8 ujutru, stoji u tački 2, kao privremena mera primenjivaće se režim nalepnica onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, dok se ne dođe do trajnog rešenja.

Biće formirana Radna grupa u kojoj će, kako stoji u dokumentu, biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine i njom će predsedavati EU, a cilj Radne grupe je da se pronađe stalno rešenje za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU.

Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra u Briselu, sa rokom od 6 meseci od prvog zasedanja, da se dođe do trajnog rešenja.

Podsetimo, tablice sa oznakama severa Kosova su oduzima i na prelazu Merdare, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije morala su da uzimaju probne oznake i da plate taksu. Ipak, na tom prelazu, nije bilo nikakvih blokada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko Nekic

    11:29 // 1. 10. 2021.

    A je l' neko ocekivao nesto drugacije? Predstava za one sa jeftinijim ulaznicama.

  • Ivan

    08:10 // 1. 10. 2021.

    Nije ROSU nego KFOR sa puskama, nema skidanja tablica neko lepljenje nalepnica. Nije sija nego vrat. Kakva samo pobeda diplomatije.

  • Perica

    21:05 // 30. 9. 2021.

    A šta je sa zajednicom srpskih opština?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: