Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:49, 6. 8. 2020.

| Društvo

Poštovanje mera protiv korone u Nišu kontrolišu i oni koji nisu za to nadležni, ali su kazne misterija i sudijama

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nis Pobedina; foto: Vanja Keser
Prekršajni sud još nikoga nije kaznio zbog kršenja mera; foto: Vanja Keser

Do sada u Nišu Prekršajni sud nikoga nije kaznio zbog kršenja mera koje su na snazi kako se virus korona ne bi širio. Predsednik ovog Suda Mišel Marković kaže da odluku Štaba jesu dobili, ali ne i propisane kazne, te je nejasno ko i kako uopšte kažnjava prekršioce. A kontrološu ih različiti insprektori, i prosvetni, sportski, građevinski i drugi iz Gradske uprave.

Niški Štab za vanredne situacije je 23. jula saopštio da je za jedan dan u Nišu podneta 31 prekršajna prijava protiv pravnih lica, jer nisu poštovali mere zaštite od širenja epidemije. Takođe su naveli da je jedan ugostiteljski objekat u Kazandžijskom sokačetu privremeno zatvoren zbog drastičnog kršenja mera i ugrožavanja zdravlja građana. Maske u kupovini; foto: Vanja Keser

Ipak, Prekršajni sud u Nišu do sada nikoga nije kaznio, kaže predsednik Mišel Marković, niti je takvih zahteva bilo.

Što se tiče inspekcija ne znam kako oni to rade, ali što se nas tiče takvih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka nema niti smo mi nekoga kažnjavali, niti je neko to od nas tražio - navodi Marković.

Ocima gledaj prstima ne pipaj; foto: Vanja Keser Kaže i da mu nije jasno kako će se uopšte pravna i fizička lica kažnjavati ako se ne pridržavaju propisanih mera, što je Sud zvanično i pojasnio kada je traženo njiihovo stručno mišljenje.

U zvaničnoj odluci koju je Prekršajni sud dobio, kaže, kazne nisu propisane, te na primer nije jasno kolika je kazna za ugostiteljske objekte ukoliko rade posle 23 sata.

Mi smo rekli da prekršaje može da propiše samo Skupština, ako se mere tiču lokalne samouprave, u ovom slučaju Skupština grada. Kako će oni to da sprovedu ja stvarno ne znam. Oni su doneli odluku to su nam dostavili na mišljenje, gde kaže samo u jednom članu da nepoštovanje te odluke podleže prekršajnoj odgovornosti. Mi smo im odgovorili da oni nisu propisali kazne za to, niti je Štab nadležan da propisuju kazne - objašnjava Marković.

Gradjani maske; foto: Vanja Keser Kada su mere Kriznog štaba stupile na snagu načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski je rekla da kontrolu rade i republički inspektori i komunalna milicija, ali da su saveti češći od kažnjavanja.

Juče, međutim. nije želela da govori o kontroli. Na pitanje ko bi od inspektora mogao da govori o sprovođenju kazni zbog kršenja mera, poručila je novinarki da da tačno ime onoga o kome pita i spustila slušalicu.


Ne zna se ko kažnjava, a kontrolišu svi

Štab za vanredne situacije je inspekcijskim službama naložio striktnu kontrolu u svim delovima Niša, posebno da li se nose maske u zatvorenom, ali i na otvorenom kada nije moguća distanca. Nis Trg; foto: Vanja Keser

Uz primenu svih zakonskih konsekvenci prema prekršiocima, bilo da su u pitanju pravna lica ili građani - naložio je Štab.

Tako su u kontrolu upućeni i zaposleni u Gradskoj upravi kojima to nije u opisu posla. Kako objašnjava prosvetni inspektor Slaviša Nešić, naređeno im je da obilaze ugostiteljske, trgovinske i druge objekte u Nišu i kontrolišu da li se sprovode mere, ali on ukazuje da nemaju nikakvu zvaničnu legitimaciju.

Takav zadatak je odbio, jer napominje da mu to nije u opisu posla i da za to nije nadležan. Naglašava i da će uskoro u penziju i da je zbog godina rizično da posećuje kafiće i kafane koji su puni ljudi. Kupovina s maskama; foto: Vanja Keser

Ja sam došao u situaciju da oni hoće da mi daju otkaz zato što neću da radim poslove koji mi nisu u opisu posla. Šefica mi je poslala mejl gde mi je nabrojano 20 objekata koje treba da obiđem od 17 do 23 sata, sa tajmingom, imamo bukvalno desetak minuta po objektu. Ja sam došao jutros na posao i rekao da ja to ne želim da radim, jer mi to nije u opisu posla, ali se oni vade na to da to spada u ono "ostalo". Pa to znači da mogu da me teraju da budem i građevinski inspektor i lekar i da idemo krompir da vadimo i sve šta njima padne na pamet - napominje.

Kaže da je mnogo inspektora koji se bave prosvetom, zaštitom životne sredine, sportom ili građevinom dobilo ovakva naređenja, koja nisu zavedena, potpisana niti su uz njih dobili nalog koji je po zakonu obavezan.

Takođe objašnjava da je njihov zadatak da vide kakvo je stanje na terenu, ali da nemaju mogućnost da kažnjavaju. Kafic; foto: Vanja Keser

Ma kakvo kažnjavanje, mi nemamo mandatne kazne, a to su one na osnovu kojih možemo odmah da napišemo iznos kazne i gotovo, kao policija kad vas zaustavi. Čemu služe komunalna inspekcija i milicija, to je njihov posao, oni treba to da kontrolišu. Mi samo izigravamo strašila, da pokažu silu, kako oni mogu da narede sve i što je po zakonu i što nije, jer da jeste po zakonu ne bi moralo da nam se naređuje - ističe.

Kako piše u planu koji je Nešić dobio, pored naziva i adresa objekata koje treba da obiđe i koliko u njima da se zadrži, svaku uočenu nepravilnost je u obavezi da kostatuje službenom beleškom za svaki objekat pojedinačno.

Dezinfekcija; foto: Vanja Keser Za one u kojima nisu uočene nepravilnosti treba da napravi tabelarni prikaz sa nazivom objekta, adresom i trenutnim stanjem u objektu u pogledu korišćenja dezinfekcionih srestava, nošenja maski i ostalih upustava datih naredbom. Rečeno im je i da će svakog dana dobijati novi spisak.

Nešić je to odbio, a da li će imati posledice zbog toga, na osnovu koje odluke i zašto su u kontrolu poslati i oni kojima to nije posao - pitanja su na koja načelnik Gradske upravlje Ljubiša Janić nije odgovorio.

Iz Štaba su takođe uputili da odgovore potražimo od njega, iako su ove naredbe inspektorima date na osnovu njihove odluke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Смешно Жалосно

    11:52 // 8. 8. 2020.

    Хоће да кажњавају људе због неношења маски... на базену 400 њих пиша, пљује и гута ту исту воду. Ко је овде ненормалан ? Једва чекам да ми приђе нека битанга и "напише" казну.

  • Aleksandra

    20:22 // 7. 8. 2020.

    Dole zakoni! Živeli nepismeni botovi!

  • Vladimir

    18:32 // 7. 8. 2020.

    Čekajte, stanite, ako sam dobro razumeo, mene može, recimo, da "uhvati" građevinski inspektor bez maske (hipotetički) i kao napiše mi kaznu. Dakle, ne policija, ne komunalci, već građevinski ili, kao u člansku, prosvetni inspektor. Kazni me onako, bez suda, bez bilo kakvih kojeg validnog organa, i? Pa, ispada da ja ne moram da platim tu kaznu i tako dam "doprinos" gradskoj kasi!? Ili, grešim?

    • Dragan

      12:14 // 16. 8. 2020.

      Vladimire, niko nije ni pomenuo mandatnu kaznu. U članku se isključivo govori o prekršajnom postupku, znači prekršajna prijava, a prekršajni sud kažnjava.
      Inače, ovo nije karakteristično samo za Niš. Ista neozbiljnost je u celoj Srbiji. Mere su obavezne, ali se prekršioci ne kažnjavaju. Neozbiljna i neodgovorna država.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: