Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 23. 6. 2016.

| Društvo

Postrojenje za otpadne vode u Nišu među 2 najveća EU projekta

Autor:A. S, S. J. Izvor:Južne vesti
otpadne vode
Postrojenje za otpadne vode; Ilustracija; foto: commons.wikimedia.org

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi narednih godina trebalo da se gradi u Nišu koštaće oko 43 miliona evra, a direktor Švedske razvojne agencije za Srbiju Torni Svenungson, koja je učestvovala u izradi studije, kaže da je to po vrednosti drugi evropski infrastrukturni projekat u Srbiji.

Za novčanu pomoć EU apliciraće se 2017. godine, tako da nije još izvesno kada bi, ukoliko sredstva budu odobrena, izgradnja trebalo da počne.

Studija izvodljivosti na osnovu koje bi trebalo da se uradi projekat vredna 100.000 evra uz pomoć Šveđana završena je još u aprilu ove godine, a to je, prema rečima Svenungsona, jedan od značajnijih projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Podrška koju Švedska daje za pripremu projekta za tretman otpadnih voda za grad Niš rezultiraće najvećim infrastrukturnim projektom iz zaštite životne sredine uopšte, odnosno drugim najvećim infrastrukturnim projektom koji je Evropska Unija finansirala u Srbiji do sada - rekao je Svenungson.

Kako se čulo na sednici upravnog odbora petogodišnjeg razvojnog programa podrške razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine EISP, Evropska unija će i ove godine za zaštitu životne sredine da izdvoji značajna sredstva.

Jedan od najbitnijih rezultata saradnje je kreiranje neophodne infrastrukture kako bi se u ovoj godini projekti koji su spremni i zreli za finasiranje iz pretpristupnih fondova Evropske unije podržali sa 100 miliona evra bespovratnih sredstava - čulo se na sednici.

EISP Članovi Upravnog odbora EISP; foto: EISPDržavna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović rekla je da je do sada rešeno 80 % problematičnih projekata i da se radi na bitnim strateškim elementima za razvoj i zaštitu životne sredine.

Jedan od problematičnih projekata je bilo i niško postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za koje je prva Studija izvodljivosti urađena 2012. godine, ali se od nje odustalo, kako je rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić, jer podrazumeva model javno-privatnog partnerstva koji bi “skupo koštao građane Niša”.

Podsetimo, o izgradnji ovog postrojenja u Nišu priča se već godinama. Da je prethodni ugovor o projektu štetan ocenio je krajem 2012. godine zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. Mesec dana nakon toga, najavljeno je raspisivanje tendera za izvođača radova na izgradnji postrojenja.

Sredinom 2013. godine su predstavnici austrijske kompanije PORR predstavili gradskom rukovodstvu svoj biznis-plan za izradu fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Međutim, nakon toga se ništa nije dogodilo.

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lila

    15:49 // 23. 6. 2016.

    Videćemo da li će novac otići na pravo mesto

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: