Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 15. 3. 2017.

| Društvo

Postrojenje za otpadne vode u Nišu počinje da se gradi 2019. godine

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Nišava
Godišnje će 20.000 tona mulja biti vađeno iz Nišave; Foto: JV

Dugo najavljivano postrojenje koje će prečišćavati otpadne vode i čija izgradnja će koštati više od 50 miliona evra, trebalo bi, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, da počne da se gradi u Nišu za najviše dve, dok će sama izgradnja trajati tri godine.

Uz gradnju postrojenja na delu toka Nišave koji se popularno zove “Ciganski ključ”, kako najavljuju, biće rekonstruisano i 35 km kanalizacije u samom gradu, ali i postojeći kolektori. Reka Nišava Postrojenje bi, prema najavama, trebalo da bude izgrađeno za 5 godina; Foto: JV

Osim što će prečišćavati vode za 286.000 ljudi, iz Nišave će, kako su kazali iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, godišnje biti vađeno 20.000 tona mulja.

To će imati direktan ekološki uticaj na tokove Velike Morave, Dunava i celog crnomorskog sliva - naveli su iz Ministarstva.

Oko 80 % para za izgradnju, uveravaju, obezbediće iz pretpristupnih fondova EU, dok će ostatak biti plaćen iz republičkog budžeta.


Privatni partner skup za Nišlije

Iz Ministarstva kažu da Niš u ovom projektu ipak neće imati privatnog partnera kako je ranije planirano, jer bi u tom slučaju cene komunalnih usluga bile “neprihvatljive za Nišlije”.

Sama tehnologija prečišćavanja otpadnih voda ne sme da pređe prag priuštivosti građana Niša, što je važan kriterijum u odabiru tehnologija i izvođača. Cilj je da ispunimo standarde EU, ali i da bude isplativo - objašnjava Milan Stevanović iz Ministarstva životne sredine.

Ipak, on uverava da je planirana tehnologija i dugoročno isplativa i da neće biti potrebe da se za koju deceniju Postrojenje modernizuje.

Jedan od zadataka iz Studije izvodljivosti je plan rada investicije na najmanje 10 godina, kako bi bila održiva - dodaje.


Međunarodni tender za izvođača radova

Potpisivanje memoranduma Potpisali Memorandum o razumevanju; Foto: JVTrenutno se radi tehnička i planska dokumentacija, a prema Stevanovićevim rečima, trebalo bi da bude završena za najviše 2 godine, nakon čega će Ministarstvo finansija raspisati međunarodni tender za izvođača radova.

On je dodao da je Ministarstvo upoznato sa time da je jedna Studija izvodljivosti za izgradnju postrojenja propala, ali kaže da su pojedini delovi ušli u novu Studiju koja je “odlično ocenjena od Evropske komisije”.

Kolege iz EISP-a koje su radile Studiju su uzele određene podatke i analize iz stare studije, ali nova je prošla najstrože kontrole Evropske komisije. IPA 2008. i 2010. su dali mnoge infrastrukturne projekte u Srbiji koji i dan danas ne rade. Ne ulazim u to čijom krivicom, ali idemo dalje i gledamo napred - dodaje Stevanović.


“Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji”

Ambasador Švedske Jan Lundin, koji je ovim povodom posetio Niš, kazao je da Švedska, koja će i finansirati projekat, ima sistem za prečišćavanje otpadnih voda već 40 godina i da je to dugoročna investicija koja obezbeđuje zaštitu životne sredine i nova zapošljavanja.

Korak ka konačnoj izgradnji ovakvog postrojenja u Nišu je to što je Grad potpisao Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, a sekretarka Stana Božović je rekla da Vlada podržava i izradu tehničke dokumentacije.

Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji i Vlada će kofinansirati izgradnju postrojenja u Nišu - rekla je Stana Božović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da će, zahvaljujući ovom projektu, biti rešen problem plavljena kritičnih delova Niša, kao što su Čair i Zetska ulica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petronikus

    15:06 // 16. 3. 2017.

    Ova Uprava nije bila kadra da napravi ni pošljunčanu stazu, tj. poljski put od petlje "Niš istok" do Knez Sela, i to državnim sredstvima. Načelnik te uprave je non stop u kampanji pa nema vremena da se bavi svojim poslom.

  • Pera

    22:11 // 15. 3. 2017.

    Još jedan projekat pred izbore?
    Ako ga grade ko Novi Niš, koji je inače da podsetim
    trebao da bude završen još prošle godine, a nisu odmakli ni koraka,
    onda je, plašim se, ovo samo još jedan Skadar na Bojani,,,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: