Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:46, 31. 10. 2023.

| Društvo

Pošumljavanje Panteleja i nišavskog keja - do 1. decembra za 10.000 evra

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Seča stabala kej Niš, novembar 2022, slika4; foto: JV Sonja Vidojković
Nišavski kej bi trebalo da dobije najviše zelenila; ilustracija; foto: JV/Sonja Vidojković

Sadnja lišćarskih i četinarskih sadnica, kao i autohtonih sorti voća, najavljena je u delu Knjaževačke i Nišavske ulice, kao i priobalju Nišave, a u okviru projekta pošumljavanja Niša za koju je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo milion dinara, a još 250.000 dinara daje Grad Niš. Rok za realizaciju projekta, za koji kažu da treba da doprinese zaštiti zagađenog niškog vazduha, je 1. decembar.

Povećanje koristi za životnu sredinu kroz urbano pošumljavanje u Nišu - naziv je projekta za koji je Grad Niš prihvatio da učestvuje u njegovoj realizaciji, objavljeno je u Službenom listu, a koji su još u martu "dobili" od Ministarstva za zaštitu životne sredine i za to potpisali ugovor.

Ukupna vrednost projekta je 1.252.002,19 dinara, a pišu da Ministarstvo daje milion dinara, dok Grad učestvuje sa 250.002,19 dinara i rok za realizaciju je 1. decembar ove godine.

Projektom "Povećanja koristi za životnu sredinu kroz urbano pošumljavanje u Nišu", rešava se dugogodišnji problem prekomernog zagađenja ambijentalnog vazduha na teritoriji Grada Niša, naročito na navedenim lokacijama, gde se kao glavni uzročnik prepoznaju uvećani stepen urbanizacije i geografska pozicija Grada Niša, tako da se zagađujuće supstance kanališu upravo u područje gusto naseljenih stambenih oblasti - navode u rešenju.

Pošumljavanje je planirano u Opštini Pantelej - sadnja lišćarskih i četinarskih sadnica, u okviru blokovskog zelenila u Knjaževačkoj ulici severna regulacija i Nišavskoj zapadna regulacija.

Planirane su dve blokovske površine severna (ul. Knjaževačka) kp. br 4393/1,4393/15 i 8536 KO Pantelej i istočna (ul. Nišavska) kp.br. 8549 i 8550 KO Pantelej P1= 3972m² i P2 = 1880,20m² u istočnom delu kompleksa predviđe za miran odmor i igru dece u gusto naseljenom urbanom delu naselja. Radi se o novom naselju koje je bez zelenila gde je neophodno uspostavljanje održivog sistema zelenih površina sa ostalim delom grada. Namena je parkovsko zelenilo i zaštitno zelenilo - piše u rešenju.

Dve lokacije su planirane u Opštini Medijana - iza Rode na priobalju Nišave će lišćarske i četinarske sadnice biti novo zaštitno zelenilo u naselju Duvanište, kažu neposredno uz obalu reke, a taj prostor je predviđen za rekreaciju, kao park za pasivan odmor i piknik pored reke.

U zapadnom delu i istočnom delu kompleksa sadi se drvored kao vizuelna barijera u funkciji poboljšanja mikrotalasnih uslova i pravljenja senke posetiocima, dok ostali deo ima funkciju vertrozaštitnog pojasa prema naselju. Namena je rekreativna površina - dodaju u opisu.

Druga planirana lokacija u ovoj opštini je takođe kod Nišave, iza Lidla, a kažu da je taj prostor takođe predviđen kao parkovska površina pored reke, ali koja će predstavljati "jedinstveno područje u Nišu - park replika autohtonog srpskog domaćinstva". Tu je osim lišćarskih i četinarskih sadnica planirana i sadnja autohtonih sorti voća koje su sertifikovane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik II

    09:56 // 1. 11. 2023.

    Što li će da sade drveće kad će ga iseku odma' !

  • Nišlija 1

    08:15 // 1. 11. 2023.

    Sadiše na sada Vrežinski bulevar unistiše drveće napraviše ruglo da bi prkirali automobile, stovarišta.
    Zvao sam sve inspekcije i NIKO NIŠTA NE PREDUZIMA

  • Miloš

    00:32 // 1. 11. 2023.

    Na Panteleju cveta investitorski urbanizam, drveća i zelenila generalno nema mnogo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: