Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 28. 1. 2020.

| Društvo

Potomci junaka Gvozdenog puka nakon 100 godina pronašli grob svog pretka

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
potomci
Potomci na grobu svog pretka u selu Orehovo; Foto: Privatna arhiva

Nakon više od jednog veka, potomci nastradalog pripadnika topličkog Gvozdenog puka Vukoja Perišića iz kuršumlijskog sela Danković, posetili su njegov grob, zapalili sveću i prekrili zemljom koju su poneli iz rodnog sela. Grob je pronađen u Severnoj Makedoniji, u selu Orehovo, a nadgrobni spomenik je, kažu, i danas dobro očuvan.

Spomen obeležje Perišića je slučajno pronašao makedonski poznavalac tamošnjeg terena Dragiša Strahinjić, vodič i logističar većine srpskih udruženja, grupa i pojedinaca koji odlaze u Makedoniju kako bi istražili, obilazili ili čistili vojnička groblja.

Strahinjić je fotografisao spomenik, a nastala slika je ubrzo pronašla put do potomaka junaka Vukoja iz Dankovića kojima je, po saznanju, trebalo nekoliko dana da se organizuju i posete grob svog pretka. potomci 2 Potomci pored spomenika; Foto: Privatna arhiva

Mi, njegovi potomci, praunuci i čukununuci, prvi put smo zapalili sveće na grob našeg hrabrog pretka, okadili tamjanom, obavili skromno opelo, a grob prekrili zemljom donetom iz rodnog sela – kaže praunuk Jugoslav Savić iz Kuršumlije.

On ističe da su na grob svog pretka otišli samo muškarci, a da će idući put doći i ženski deo velike Vukojeve porodice, te da su ga na samom grobu "upoznali" po imenima sa svim članovima porodice koji su posle njega došli.


Brojni grobovi srpskih junaka u Severnoj Makedoniji

Mile Koprivica, predsednik kuršumlijskog Udruženja “Kosta Pećanac” koje se bavi očuvanjem i negovanjem istorije i tradicije srpskog naroda, kao i očuvanjem sećanja na junake topličkog Gvozdenog puka, ističe da je Perišić samo jedan od velikog broja nastradalih srpskih boraca tokom Prvog svetskog rata u borbama na Solunskom frontu od 1916. do 1918. godine i da je njegov grob pronađen sasvim slučajno.

U Severnomakedonskoj opštini Novaci, gde je i mesto Orehovo, prema podacima tamošnjih meštana, pored seoske crkve nakada je postojalo i srpsko vojničko groblje. Tu su sahranjivani junaci poginuli u borbi sa Švabama za čuvenu kotu 1050. Žitelji Orehova tvrde da su postojala 34 nadgrobna spomenika ograđena bodljikavom žicom – tvrdi Koprivica.

Ipak, on dodaje da se danas tamo nalazi samo jedan, dobro očuvani spomenik Kuršumličana Vukoja Perišića. spomen Spomen Vukoja Perišića; Foto: Privatna arhiva

Koprivica, koji je i sam potomak slavnih predaka, podseća da je na najvećem groblju nastradalih Srba u selu Skočivir, gde ima oko 500 grobova, pre 3 godine pronašao pretka Todora R. Koprivicu poreklom iz sela Vukojevac u kuršumlijskoj opštini.

Već 12 godina članovi Udruženja "Kajmakčalan" iz Beograda i našeg Udruženja "Kosta Pećanac" samoinicijativno odlazimo na Kajmakčalan u Makedoniji, a tokom nekoliko dana boravka, očistimo na desetine zapuštenih srpskih grobalja poginulih vojnika u Prvom svetskom ratu u atarima sela Skočivir, Trnovo, Dobroveni, Živoino - kaže Koprivica.

On tvrdi i da su srpska groblja na Kajmakčalanu rasuta na preko 90 lokacija, a da se na ovom prostoru još mogu pronaći neotkriveni grobovi zarasli u trnje i korov.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nele Reljic

    19:21 // 29. 1. 2020.

    Ja sam presrećan kao i vi. Jesenas sam tražio grob deda Toda. Imao sam pouzdane podatke, kad je igde poginuo. U s.Veleselu, sev.od Crne reke a na obronku Selečke pl. nema grobalja, nema stanovnika...
    Jedina nada dali je bila eshumacija, i gde je premeštano Bitolj, Srbija. Do saznanja,vrlo teško. Ako imate ikakva saznanja POMOZITE.

  • Ouzo

    18:29 // 29. 1. 2020.

    Lepo,dirljivo,ispunjava sad neka toplina i ponos ove divne potomke!
    Iskreno divljenje i postovanje !

  • nisliski mohikanac

    23:49 // 28. 1. 2020.

    bravo, emotivan gest.
    ima li nekih bugarskih ili makedonskih spomenika dole i imali nesto jos srpsko ili samo groblja u sev.mak.

    • Kuršum

      09:55 // 29. 1. 2020.

      U S.Makedoniji ima dosta srpskih crkava,koje su okupirane od strane s.makedonske države i crkve.U svakom mestu u S.M,dominiraju džamije sa svojim minaretima,pa se stiče utisak da putuješ kroz neku islamsku zemlju!
      Treba doneti Zakon u svim zemljama sveta,da u jednoj državi mogu da dominiraju samo verski objekti većinskog stanovnoštva!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: