Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 7. 2. 2023.

| Društvo

Potpisan ugovor: Temska i Dojkinci dobijaju prve zadružne solarne elektrane u Srbiji

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
temska
Solarna elektrana planirana na krovu Mesne zajednice u Temskoj; foto: Elektropionir

Kako bi se na krovovima mesnih zajednica Temska i Dojkinci, selima na Staroj planini kod Pirota, postavile prve zadružne solarne elektrane, tri strane potpisale su ugovor koji to omogućava - energetska zajednica Elektropionir, predstavnici mesnih zajednica i Grada Pirota. Procena je da će se čitav posao završiti do kraja leta 2023. godine.

Projekat "Solarna Stara" počeo je prvog dana leta 2022. godine, prvi cilj je bio da se sakupi novac za izgradnju dve solarne elektrane od 12 kilovata, a nakon što se u tome uspelo, sada je potpisan i ugovor kojim je i zvanično omogućena realizacija tog projekta. potpisivanje ugovora Potpisan ugovor; foto: Elektropionir

"Solarna Stara" je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji i sva sredstva dobijena od prodaje električne energije koristiće se za aktivnosti lokalne zajednice. Važno je istaći i da je ovo prvi ugovor ovog tipa sklopljen u Srbiji. Kao takav, može poslužiti kao primer budućim projektima saradnje gradova, mesnih zajednica i građana sa ciljem promovisanja energetskih zajednica i pravedne energetske tranzicije - saopštavaju iz Elektropionira.

Nakon uspešne donacijske kampanje izrađena je detaljna projektno-tehnička dokumentacija i nabavljena potrebna oprema, a uporedo sa potpisivanjem ugovora, počinje i pravno-tehnička procedura za sticanje statusa "proizvođača iz obnovljivih izvora energije" za obe elektrane.

Iako iz Elektropionira svedoče da kompletiranje takve procedure može da traje i više od godinu dana, očekuju da će u ovom slučaju biti završene u periodu od par meseci.

Dubravka Živković iz zadruge Elektropionir kaže da je reč o pionirskom projektu u našoj zemlji.

Nadamo se da će biti još zainteresovanih mesnih zajednica, da se gradi još zadružnih elektrana. Nadamo se da će ovo biti prva od mnogih solarnih elektrana na Staroj planini - rekla je Živkovićeva.

Sa dolaskom proleća i lepšeg vremena planiran je izlazak na teren i izgradnja solarnih elektrana i sam period izgradnje bi trebao da bude oko nedelju dana. Od brzine realizacije pravno-tehničke procedure, sledi izgradnja priključka i izbor snabdevača koji će otkupljivati proizvedenu električnu energiju. dojkinci Panelli bi se postavili na krovu seoskog Doma kulture u Dojkincima; foto: Elektropionir

Gruba je procena da će sve ove faze biti završene do kraja leta 2023. godine i da će tada solarne elektrane biti povezane na mrežu i puštene u rad. Početkom 2024. godine lokalne mesne zajednice dobiće prva novčana sredstva od prihoda zadružnih elektrana - kažu u Elektropioniru.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je Grad uvek podržavao i realizovao brojne pionirske poduhvate i projekte i da je i taj projekat jedan od njih.

Mi smo već u Pirotu na krovu Ekonomske škole napravili solarnu elektranu snage 15 kilovata, na krovu Tehničke škole snage 5 kilovata, ali želimo da je pojačamo, na magacinu Komunalca imamo solarnu elektranu od 30 kilovata, a Vodovod i Regionalna deponija razrađuju projekte za solarne elektrane od po 150 kilovata. Nadam se da će ovaj projekat biti primer dobre prakse za druge mesne zajednice ne samo u Pirotu, već i širom zemlje - rekao je Vasić.

Podsetimo, ukupna vrednost projekta je 1,6 miliona dinara. Od toga su članovi Elektropionira uz pomoć donatora i od sopstvenog novca prikupili polovinu tog iznosa, a sada je druga polovina i više od toga prikupljena uz podršku građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djedovina,debela ladovina

    15:52 // 7. 2. 2023.

    Nece li gazda Belca da se naljuti na Vlajka?Kome ce sa pravi turbine za MHE??

    • Radenko lepi

      17:39 // 7. 2. 2023.

      Ja na narednim izborima glasam djeda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: