Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:54, 15. 11. 2017.

| Društvo

Potpisani ugovori o izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Nišu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Bulatović
Bulatović u Beogradu potpisao ugovor, Naučno-tehnološki park za dve godine; foto: ni.rs

Za dve godine bi u Nišu trebalo da počne da radi Naučno-tehnološki park, prema najnovijim obećanjima gradskih čelnika, a gradonačelnik Darko Bulatović je danas potpisao ugovore sa premijerkom Anom Brnabić, kojim je dogovoreno da će država uložiti nešto više od 15 miliona evra za opremanje i izgradnju “jedne od najvećih investicija u Nišu”.

Bulatović je istakao da je “ovo poseban dan za Niš”, jer su potpisani ugovori koji bi trebalo da omoguće da konačno bude izgrađen Naučno-tehnološki park, u blizini Elektronskog fakulteta, kome se godinama nadaju studenti i mladi naučnici.

Ovo je poseban dan za naš grad, za građane Niša, jer smo danas potpisali ugovor o realizaciji i sufinansiranju projekta dogradnje zgrade Elektronskog fakulteta i izgradnje jednog od najmodernijih Naučno-tehnoloških parkova. Vrednost investicije je 1,8 milijardi dinara i ona u svom obimu prevazilazi sve dosadašnje, bar u nekoliko prethodnih decenija - istakao je Bulatović. Bulatović Bulatović rekao da je "ovo veliki dan za Niš"; foto: JV/J. A.

Posebno je na tome zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću koji je prilikom zasedanja Vlade u Nišu saznao da bi u Nišu trebalo napraviti park za naučnike. Gradonačelnik je ugovore potpisao u u Beogradu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, koja je rekla da je važno da se započeti projekti i završavaju, jer je dugo postojala praksa da “nešto počnemo, a da se to nikada ne završi”.

Brnabićeva se zahvalila Evropskoj investicionoj banci, iz čijih kredita se finansira Naučno-tehnološki park u Nišu.

Podsetimo, još 2010. godine, kada je napravljen projekat za izgradnju parka, nadležni su rekli da je Vlada Srbija obezbedila oko 12 miliona evra. Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kaže da je taj novac "propao", ali da su obezbeđene nove pare.

Investicija koja je ranije bila predviđena tih 12 miliona evra nažalost je propala u tom trenutku, a ta sredstva su po našim saznanjima uložena u izgradnju Centra za matične ćelije u Kragujevcu - pojašnjava Petković.


“Niš dobija najmoderniju opremu”

U blizini Elektronskog fakulteta će, prema obećanjima, biti izgrađena zgrada od 14.000 kvadrata, u kojoj će biti oprema “koja ne postoji ni u jednom Naučno-tehnološkom parku u okolini”. Niški park će biti “jedinstven i konkurentan”, kaže Ivan Petković iz KLER-a, u odnosu na one u Sofiji, Solunu, Ljubljani, Zagrebu.

Mi danas završavamo ono što su mnogi pre nas počinjali i pokušavali, mi smo to priveli kraju. Vrednost investicije je 15,2 miliona evra ili oko 1,8 milijardi dinara. To je iznos koji pokriva država i koji ulaže u naš grad za izgradnju zgrade Naučno-tehnološkog parka - dodaje Petković.

Obaveza Grada je da plati 6,5 miliona dinara za komunalnu infrastrukturu, da bi zgrada mogla da radi, kaže Petković, kao i još 7,5 miliona dinara za infrastrukturu koja nedostaje da bi se izgradio Naučno-tehnološki park. Dekan Elektronskog Dekan Elektronskog fakulteta rekao da je park namenjen svim studentima i najboljim srednjoškolcima; foto: JV/J. A.

Dekan Elektronskog fakulteta je istakao da Naučno-tehnološki park, kao i postojeći Start-ap centar nisu namenjeni samo studentima i zaposlenima sa ovog fakulteta, već za sve mlade naučnike i najbolje srednjoškolce. Rekao je da se nada da će i mladi promeniti svoje mišljenje o odlasku u inostranstvo, jer će imati uslove da u Nišu ostvare svoje profesionalne snove.

Nadam se da ćete se o značaju ovoga uveriti za 2 godine, kada budu realizovani ovi projekti. Posle mnogo godina je došao dan kada izgleda da će ti planovi i snovi polako da se ostvaruju. Za ovih godinu dana obezbedili smo građevinske dozvole, danas je obezbeđeno i finansiranje i sada nam samo predstoji da zajedno sa Vladom Srbije završimo ovaj projekat do kraja - dodaje Janković.

Podsetimo, godinama različite garniture gradskih vlasti građanima daju "lažnu nadu" da će Niš dobiti Naučno-tehnološki park. Prvi pomak ka toj ideji realizovan je otvaranjem Start-ap centra početkom septembra, a najnovije obećanje dala je aktualna vlast - da će park biti izgrađen krajem 2019. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    10:39 // 17. 11. 2017.

    Ne znam zašto mi je teško da poverujem ovako lepim vestima , pogotovo kada se radi o "gradu" Nišu ? Možda će i i ovo biti kao sa Koridorima , isplatama radnika i veteranima rata 1999.godine , završetkom KC-a Niš , završetkom studentskog doma , završetkom zgrade sa stanovima za mlade naučne radnike... i još mnogo toga !
    Ah , da ... komšiji se omacila maca i svi se radujemo. Hvala predsedniku !

  • Durlan

    14:09 // 16. 11. 2017.

    Obecanje, ludom radovanje...
    Izbori nam stizu!

  • Misko

    12:14 // 16. 11. 2017.

    Sto jes jes, nas Lambrozo je najlepsi na ovoj slici.

    • ALEKSA PROTIC

      12:54 // 16. 11. 2017.

      Bulatovic se stvarno bori za grad. Druga je stvar sto ga pojedinci i iz SNS a i delom opozicije opstruiraju. Mozda mu je mana ne vozi DzIPOVE .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: