Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 8. 8. 2018.

| Društvo

“Potreban je veći uticaj građana na medije”

Autor:J. V.Izvor:Media i reform centar, Južne vesti
mrcn
Diskusija o medijima; foto: MRCN

Građani bi, zaključeno je na tribini o novoj medijskoj strategiji održanoj u Nišu, trebalo više da učestvuju u kreiranju medijskog sadržaja. Učesnici tribine su se složili da je od velike važnosti i da se napravi razlika između novinara i onih koji to nisu, a tako se predstavljaju.

Uticaj građana na medije, kako kaže Bojana Selaković iz Građanske inicijative, nije predviđen postojećim medijskim zakonima, kao i da o tome nije vođeno računa pri izradi prethodne medijske strategije.

Kao posledicu toga imamo situaciju da postoji vakuum između građana i medija. Čini mi se da je ključan odnos koji treba da postoji onaj između građana kao korisnika medijskih sadržaja i medija sa druge strane - rekla je Selakovićeva.

Predloge koji bi bili uključeni u medijsku strategiju, dodaje, građani mogu da daju preko udruženja građana, ali kaže, udruženja nisu deo radne grupe za izradu strategije, već prisustvuju jedino tematskim sastancima.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja navodi da je od ključne važnosti da mediji vrate svoju funkciju.

Mi imamo nešto što je formalno-pravno registrovano kao medij, ali sadržaj koji se vodi kao informativni ne razlikuje se od najobičnijih reklama. Potrebna je reforma kada je u pitanju Regulatorno telo za elektronske medije, kao i formiranje tela za integritet koji bi odvojio novinare od onih koji to nisu, a predstavljaju se tako - navodi Gavrilović.

Na tribini je učestvovala i novinarka dnevnog lista Danas iz Niša Zorica Miladinović koja je rekla da je "lako kritikovati situaciju u državi, gradu, životima, ali da je potrebno nešto uraditi".

Takva je stvar i sa medijskom strategijom. Mislim da treba da iskoristimo svaku priliku da nametnemo ono što građanima i novinarima odgovara - rekla je Miladinovićeva.

Potrebno je, dodala je, da svako sa svoje strane uradi ono što misli da je dobro za buduću medijsku strategiju.

Podsetimo, nova Radna grupa za izradu Medijske strategije formirana je pre nekoliko meseci. Novinarski deo grupe juče je otvorenim pismom kritikovao izjave ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da će nova strategija biti 80 % ii 90 % ista kao stara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: