Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 20. 12. 2010.

| Društvo

Potrebna rekonstrukcija Pašinog konaka u Vranju

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

VRANJE - Vranjski Narodni muzej, koji je smešten u zgradi Selemluka, suočava se sa ogromnim problemima. Nedostatak para je doveo do toga da zgrada trpi ozbiljna oštećenja.

Crepovi padaju sa krova, zid ispod krova se obrušio, a jedan spoljni zid samo što se nije srušio. Pašin konak je ovih dana je opasan crvenom trakom kao upozorenje prolaznicima.

- Moram da priznam da smo u vrlo nezavidnom položaju. Plašimo se da crepovi koji padaju ne ubiju nekog prolaznika. Godinama unazad upozoravamo rukovodstvo grada koji je naš osnivač da nam treba pomoć, ali prosto nema para u budžetu. Mi smo se još 2002. godine obratili za pomoć gradu kako bi sanirali neka oštećenja. Ljudi pokazuju razumevanja za probleme koje imamo u Muzeju, ali smanjenje transfera novca iz republike dovelo je do toga da za ovakve ustanove i nepredviđene situacije nema dovoljno novca – kaže Slađan Ivanović, direktor vranjskog muzeja.

Postoje fondovi kojima bi Muzej mogao da se obrati, ali i za tako nešto je potreban novac. Naime, i da bi konkurisali kod NIP-a, potreban je novac za projektnu dokumentaciju u iznosu od 580.000 dinara .

- Ove godine je u budžetu za kulturu predviđeno četiri odsto, što je najviše do sada. Na žalost, najveći deo tog novca, 90 procenata, biće potrošen na plate. Ostatkom novca se finansiraju programske aktivnosti kulturnih ustanova u Vranju, bilo da su to koncerti, izložbe ili tradicionalne kulturne manifestacije – objašnjava Branimir Stojančić, član i portparol Gradskog veća.

Čini se da su na ustanove ovakvog tipa svi zaboravili, poslednje dve decenije nije bilo bitnih u laganja u Pašin konak, jedva su obezbeđena sredstva za održavanje. Jedina ulaganja su se desila pre dve godine kada je 158.000 dinara izdvojeno za sređivanje fasada.

Selemluk i Haremluk, koji su zaštitni znak Vranja su najstarije zgrade ovakvog tipa u Srbiji. Ova zgrada je poznata i pod imenom Pašin konak, a sazidao je Rauf-beg Džinoli još davne 1765. godine. U delu koji se naziva Selemluk najpre bila vranjska gimnazija, a onda se pre 50 godina uselio i Narodni muzej. Zgradu Haremluka je zakupio „Simpo“ na 20 godina i u njemu otvorio nacionalni restoran. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    02:01 // 21. 12. 2010.

    Ne mogu da verujem.Za raznorazne gluposti ima para a nema za ovo. Pa najbolje da se raspiše konkurs za pašu, pa da se objeka vrati prvobitnoj nameni

  • Ne mogu da verujem

    18:24 // 20. 12. 2010.

    Bruka i sramota. Va\no da kafana radi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: