Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 21. 3. 2023.

| Društvo

Potrošačka korpa - mogu li Nišlije sa svojim primanjima da izguraju mesec dana [video]

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Povećanje minimalne zarade, uz sva poskupljenja koja se očekuju i dalje nisu dovoljni za pristojan život, smatraju Nišlije, koje bez finansijske pomoći rodbine ne mogu da priušte sve što im je potrebno na mesečnom nivou. Profesor Ekonomskog fakulteta iz Niša Boban Stojanović kaže da inflacija vrši negativan uticaj na životni standard stanovništva, koji u najvećoj meri svoju potrošačku korpu bazira na egzistencijalnim dobrima.

Većina niških penzionera iz ankete, složni su da bez finansijske pomoći svoje dece ne bi bili u mogućnosti da prežive mesec dana, jer kako kažu, za lekove izdvajaju skoro celu svoju penziju.

U mojim godinama potrebno je zadovoljiti potrebu za lekovima, a zbog prirode moje bolesti izdvajam 80-90% svoje penzije, koja je posle 40 godina rada kao fakultetski obrazovani čovek iznosila 30.000, a sada je nekih 39.000 dinara. Tako da ja živim na račun plata koje imaju moje ćerke - kaže Nišlija.

Nišlije smatraju da je plaćanje računa najveći prioritet, nakon toga sledi hrana, koju kupuju tako što odlaze od prodavnice do prodavnice i uporođuju cene.

Penzija mi je 25.000 dinara, a 13.000 mi je stigao račun za grejanje. Prvo platim račune, a posle šta bude - rekla je Nišlijka.

Nišlijka kaže da dok čeka neke bolje dane, svojoj porodici može da priušti samo najosnovnije, dok njen sugrađanin kaže da je luksuz kupiti bilo šta osim hrane.

Hrana možda i može da se kupi, ali sve ostalo teško. Ukoliko želite da priuštite sebi malo kulture, to je nemoguće - kaže ovaj Nišlija.

Sve odgovore Nišlija pogledajte u videu na vrhu teksta.


Povećanje plata i penzija ne prati stopu inflacije, životni standard je negativan tvrde stručnjaci

Profesor Ekonomskom fakulteta Boban Stojanović smatra da iako je došlo do određenih povećanja u javnom i privatnom sektoru, ta povećanja ne prate stopu inflacije, koja trenutno iznosi 16%, te zbog toga većina građana veći deo svojih prihoda usmerava isključivo ka hrani i energiji.

Ako su u našoj individualnoj potrošačkoj korpi proizvodi i usluge koje su najviše poskupele, a to su hrana i energija, onda inflacija vrši negativniji uticaj i kupovnu moć stanovništva. U tim slučajevima u potrošačkoj korpi znatno manje učestvuje ili uopšte nema mesta za kulturu i obrazovanje - rekao je profesor.

Kada primanja prate stopu inflacije, životni standard nalazi se na ranijem nivou, kaže profesor Stojanović i dodaje da se to u Srbiji nije dogodilo, objašnjavajući to da se stopa inflacije bazira na preko 500 proizvoda i usluga koje nisu predmet potrošnje najširih slojeva društva.

Odnos primanja u Bojniku i na Vračaru je 1:3, u Bojniku je ispod 50.000 dok je na Vračaru 150.000 dinara. Razlika nije toliko velika u troškovima, tako da su stanovnici nerazvijenih delova Srbiji, koji su uglavnom na jugu i jugoistoku, više pogođeni, što dalje povećava regionalne razlike - kaže Boban Stojanović.

Prema rečima Bobana Stojanovića, cena energenata i hrane na svetskim tržištima počela je da pada, što očekuje da se dogodi i u Srbiji, ali napominje da to neće biti drastično smanjenje, jer nas očekuje period negativnih uticaja globalnih i geopolitičkih kretanja koji će zahvatiti i domaće proizvode.

Mali stepen domaće konkurencije veliki je problem, tvrdi Stojanović, jer na taj način cene nekih proizvoda mogu samo da rastu, što uz postojanje veće konkurencije ne bi bilo moguće, već bi prema njegovom mišljenju dovelo do sniženja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija

    11:52 // 29. 3. 2023.

    kako zive tamo treba napuniti pun rezervoar bar 3puta kako bi zaradili za sebe i druge za oni koi stvarno rade itd.za one sa bavcu neku mrkvu supu pasulj itd za oni sto rade a danas imaju svi tv,net itd a vi kako to radite itd

  • Hortikultura

    08:35 // 22. 3. 2023.

    Mogu.
    Stizu maslacak i ostale trave.

  • Naissus

    20:54 // 21. 3. 2023.

    Penzioneri su najvise na udaru ali penzioneri najvise i glasaju. Pa, kako ste glasali, sad tako i zivite

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: