Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:32, 2. 8. 2010.

| Društvo

Potrošili 10 miliona za upravne odbore

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ: Na naknade u javnim gradskim preduzećima od novca poreskih obveznika u prošloj godini potrošeno je čak 10 miliona dinara.

U svim gradskim firmama postoji ukupno preko 100 članova i predsednika upravnih odbora koji mesečno primaju u proseku od 3.500 do 7.500 dinara.

Šef odborničke grupe DSS u Skupštini grada Niša, Milan Lapčević, kaže da 90 odsto niških preduzeća radi sa gubitkom, tako da bi ovaj trošak iz budžeta bio velika ušteda za grad.

- Naknade za članove upravnih odbora bi trebalo ukinuti, kao što je to bilo u prošlom mandatu vlasti ili ih sniziti na najmanju moguću meru, jer ovaj grad nije toliko bogat za takav trošak. To isto važi i za reprezentaciju u kafanama, troškove reklamiranja jer je veliko pitanje šta će plaćeni termini propagande, na primer, gradskom vodovodu ili “Aerodromu”. To bi ne samo trebalo, nego bi i moralo da uradi Gradsko veće, jer gubitaši ne mogu da budu nagrađivani - kaže Lapčević.

Doktor i odbornik LDP u gradskom parlamentu, Srđan Pešić, ističe da su članovi upravnih odbora u preduzećima samo “cvet na reveru” jer njihove odluke mogu biti tek predmet razgovora gradonačelnika Niša, Gradskog veća i samog direktora javnog preduzeća.

- Gradska toplana je dužna nekoliko stotina miliona dinara po raznim osnovama, a za naknade članovima ovog odbora utrošila je u prošloj godini čak 1,4 miliona dinara. Isto važi i za “Parking servis” koji je uzimao kredite da bi radnicima dao plate, pa sada otplaćuje pozajmljeno s kamatom, a plaća i upravni odbor koji je malo toga učinio da se situacija popravi. JP”Aerodrom” ima čak devet članova upravog odbora, iako u ostalim preduzećima to telo broji maksimalno šest članova. Kredite za plate otplaćuje i “Aerodrom” - kaže Pešić.

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, kaže da na žalost on, ali ni Gradsko veće nemaju ingerencije da smenjuju, postavljaju članove upravnih odbora, kao ni da snižavaju njihove naknade.

- Gradsko veće je moglo samo da preporuči upravnim odborima javnih preduzeća da ne povećavaju ili da ukinu te naknade, što su, mislim, ispoštovala sva preduzeća, mada je paradoksalno da članovi upravnih odbora sami sebi određuju visinu naknade, ali je to tako. Pregledaćemo te cifre ponovo i reagovati ako je potrebno, mada je preporučeno da te naknade ne budu više od odborničkih paušala - kaže Simonović.

Šefovi odborničkih grupa u Nišu primaju paušal od oko 7.500 dinara.


Direktor JP “Aerodroma”, Dragan Bugarinović, kaže da je preneo preporuku iz Veća o kontrolisanoj visini naknade.

- Da bi se izmenio broj članova potrebno je promeniti ceo Statut preduzeća, a članovi su ispoštovali da im naknada ne bude viša od odborničkih - kaže Bugarinović.


Naknade za članove Upravnih odbora u 2009. godini - u dinarima.

Preduzeće

Naknade za UO u 2009.

Naissus

1.200.000

Medijana

1.200.000

Gradska toplana

1.400.000

Gorica

808.000

Parking servis

1.232.000

Niš stan

1.100.000

Tržnica

874.000

Gradska stambena agencija

1.000.000

Direkcija za izgradnju

1.000.000

Objedinjena naplata

1.100.000

Nišfilm

Bez naknade

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • clan

    23:48 // 6. 1. 2011.

    I clanovi UO i NO i institucijama kulture rade bez novcane nadoknade...Pitam se samo zasto su neki privilegovani? Pa da,opet nema para za kulturu..

  • Kolega

    19:00 // 3. 8. 2010.

    A zasto samo u Nis filmu nema nadoknade za UO? :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: