Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 4. 8. 2023.

| Društvo

Potvrđen virus Zapadnog Nila kod starije žene, na lečenju je u Nišu i u teškom stanju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Infektivna klinika cela zgrada; foto: Vanja Keser
73-godišnja žena hospitalizovana zbog teške forme bolesti; foto: Vanja Keser

Na Klinici za infektivne bolesti u Nišu hospitalizovana je 73-godišnja pacijentkinja kojoj je potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila, saopštili su iz Univerzitetskog kliničkog centra, a kažu da ima ozbiljnu formu bolesti, sa upalom moždanih ovojnica. Ovaj virus koji prenose komarci je pre desetak dana prvi put registrovan u Srbiji, a Institut "Batut" izdao je mere zaštite od uboda komaraca kako bi se izbeglo prenošenje virusa.

Iz UKC Niš navode da je virus Zapadnog Nila na našim prostorima prisutan više od 10 godina, da slobodno cirkuliše u prirodi, da su rezervoari ovog virusa ptice, a prenosioci komarci, kao i da 80% zaraženih pacijenata nema nikakve simptome.

Međutim, može biti i opasan, jer je u UKC Niš jedna osoba iz Nišavskog okruga hospitalizovana sa ozbiljnom formom bolesti.

Pacijentkinja stara 73 godine, koja je hospitalizovana u UKC Niš na Klinici za infektivne bolesti, ima ozbiljnu formu bolesti sa upalom moždanih ovojnica. Usled postojeće bolesti pluća, zbog kvalitetnije razmene gasova, a usled teškog opšteg stanja, pacijentkinja je na asistiranoj ventilaciji. Prisustvo virusa kod ove pacijentkinja potvrđeno je u nadležnoj laboratoriji u Beogradu - navode iz UKC.

Ističu da pacijenti koji su zaraženi ovim virusom nisu pretnja po okolinu, jer se virus ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" su saopštili da je reč o sezonskom oboljenju, koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca - navode iz "Batuta".

Prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Srbiji ove sezone registrovana su 26. jula, a "Batut" savetuje i koje su mere lične zaštite od uboda komaraca:

  • Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.
  • Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.
  • Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.
  • Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.
  • Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.
  • Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.
  • Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.
  • Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.
  • Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.
  • U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije
  • U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nova moda zvana Malarija

    15:23 // 5. 8. 2023.

    Pogledajte građane Niša i decu - svi su u crvenim tačkama po rukama i nogama! Kolektivna tužba zbog lažnog prskanja komaraca običnom vodom! Možda opameti niške politiKANTE!

  • Zika

    17:24 // 4. 8. 2023.

    Okrečite Niš, Okrečite Niš, tj poprskajte ga malo.

  • Aleksandra

    14:32 // 4. 8. 2023.

    A beše prskali i to tek pre 2-3 nedelje? Možda...
    Nikad više komaraca nije bilo i to je još jedan dokaz koliko gradska vlast ne mari za građane, već samo za pljačkanje istog?

    • Dragojlo

      16:03 // 4. 8. 2023.

      Nemo' se ljutiš, al' ništa novo nisi rekla, neviđena pljačka je u toku, kakva briga za građane, samo drpaj i u džepove trpaj!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: