Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 6. 3. 2018.

| Društvo

Potvrđena preporuka Agencije za smenu dekana niškog GAF

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
GAF
Dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u sukobu interesa; Foto: Screenshot Google maps

Primedbe dekana niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Petra Mitkovića na odluku Agencije za borbu protiv korupcije nisu osnovane, te je Odbor ovog tela potvrdio preporuku za njegovu smenu. Dekan bi trebalo da bude razrešen sa funkcije jer je zaposlio ćerku prodekana i sina člana Saveta fakulteta kao asistente, a u isto vreme je prodekan fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom.

Iako je Mitković uložio žalbu u ovu odluku Agencije, smatrajući da nije u sukobu interesa jer ne odlučuje samostalno o tome ko će biti saradnici Fakulteta, zbog specifične procedure koju propisuje Zakon o obrazovanju, Agencija je ponovila svoju odluku da je dekan prekršio zakon te da treba da bude smenjen sa funkcije.

Naime, Mitković je tvrdio da je on bio samo jedan od glasova koji su odlučili o novim asistentima, iako je predsedavao Izbornim većem koje ih je izglasalo. Još jedna od Mitkovićevih primedbi bila je i da bi čak postupio nezakonito da nije potpisao ugovore o radu sa kandidatima koje je odabralo Veće, uprkos tome što je ovim telom upravo on predsedavao.

U rešenju Odbora Agencije iz decembra 2017. godine, navodi se da Mitković u svojoj žalbi nije osporio da je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, te da i dalje stoji preporuka o njegovom razrešenju.

Imenovani nije osporio da je Dušan Grdić sin člana Saveta Fakulteta Zorana Grdića i da je Jasmina Tamburić, ćerka prodekana Dragoslava Stoića - navodi se u odluci Agencije.

Po Statutu Fakulteta, dekan je za svoj rad odgovarao Savetu, te su on i član ovog tela čije je dete zaposlio bili interesno povezani, zaključci su Agencije. Osim toga, po Statutu, dekan imenuje prodekane, te i u ovom slučaju postoji “odnos zavisnosti koji ugrožava nepristrasno vršenje javne funkcije dekana Fakulteta”.


Mitković nesumnjivo u sukobu interesa

U rešenju Odbora Agencije donetog na žalbu dekana, navodi se da je Mitković iskoristio javnu funkciju za sticanje koristi za povezana lica, čime je ugrozio poverenje građana. Osim toga, o sukobu interesa nije obavestio Agenciju, iako je i ovo bila njegova zakonska obaveza.

U postupku je nesumnjivo utvrđeno da je funkcioner učestvovanjem u donošenju navedenih odluka i zaključivnjem navedenih ugovora o radu sa sinom člana Saveta Fakulteta i ćerkom prodekana Fakulteta, na osnovu kojih su imenovani izabrani u zvanja asistenata i zasnovali radni odnos na Fakultetu doveo sebe u situaciju sukoba interesa - navodi se.

Mitkovića Agencija nije samo opomenula, na šta je on takođe imao primedbu, već je predložila nejgovu smenu jer se, kako navode, posledice koje su nastale zbog njegovih nezakonitih postupaka ne mogu otkloniti.

Ono što u ovom slučaju “pojačava” sukob interesa u kome se našao dekan niškog GAF-a je to što je prodekan prethodno zaposlio njegovog sina.

Zbog toga je neosporno da je u ovom slučaju zapošljavanja postojao lični interes i da je interes javnosti bio ugrožen - zaključuju u Agenciji.

Podsetimo, Mitrović je primio u radni odnos na 3 godine u aprilu 2016. ćerku prodekana Jasminu Tamburić na predmetu Arhitektonsko projekotvanje, dok je u decembru 2014. godine zaposlio Dušana Grdića, koji je sin člana Saveta GAF-a i to za asistenta na predmetu Građevinski materijali. Takođe, prodekan GAF-a Dragoslav Stojić je ranije zaposlio Mihaila Mitkovića, sina dekana Fakulteta, i to upravo po njegovom nalogu.

Međutim, iako preporuka o smeni ide do Saveta fakulteta, ona nije obavezujuća, pa ne mora da znači da će ona biti i usvojena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Budući dekan

    23:12 // 6. 3. 2018.

    Ja ne znam da li je Mitković prekršio Zakon ovim što je uradio. Ali, ako jeste, onda 99% dekana u Srbiji treba da bude smenjeno baš zbog ovih ili vrlo sličnih stvari. Meni sve ove hajke liče da su u direktnoj vezi sa izborima na fakultetima u Srbiji, a pokreću ih oni koji rade mnogo gore stvari, koje nisu za Agenciju, već za sud ili MUP.

  • Gradjanin

    21:55 // 6. 3. 2018.

    Problem je sto za krsenje zakona ne odgovara krivicno, nego samo smenjivanjem. Smenjuje se onaj koji u kontinuitetu pokazuje lose rezultete, gde sadaju i osrednji akademski gradjani. A ako je vec utvrdjeno da je doslo do nepotizma, potrebno je onda odraditi i reviziju zaposljenih za vreme njegove "vladavine" i to ne samo na ovom unverzitetu nego na svim fakultetima.

  • Dragoljub J.

    21:04 // 6. 3. 2018.

    A šta je sa dr Suzanom Kostić? Za nju zakoni i preporuke Agencije izgleda ne važe?

    • Pera

      23:03 // 6. 3. 2018.

      Ona valjda niog nije zaposlila! Ili jeste? Pa to proslo, ko ce to da paNti.

    • Petar Jovanovic

      23:43 // 6. 3. 2018.

      Drakce, ti li si?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: