Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 2. 9. 2013.

| Društvo

Povećan broj putnika na niškom aerodromu

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
aerodrom-nis2.jpg
Arhivska fotografija

U avgustu 2013. godine broj putnika koji je koristio usluge niškog aerodroma uvećan je čak za 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Niška vazdušna luka je u osmom mesecu 2012. godine bila usputna ili krajnja stanica za 2.889 putnika, a ove godine 3.697 putnika je poletalo iz Niša ili sletalo u najveći grad juga Srbije.

Direktor Aerodroma “Konstantin Veliki” Dragan Bugarinović kaže da se uvećanje ukupnog broja putnika beleži u poslednja tri meseca.

- U julu je bilo povećanje 17 odsto, u junu 10, ali sve pre toga je bio pad zbog neizvesne situacije sa Montenegro Erlajnsom. Na ukupnom nivou mi i dalje beležimo pad i pored ovog uvećanja u letnjim mesecima koje je usledilo najviše zahvaljujući čarter letovima, a i punjenje aviona Montenegro Erlajnsa je bolje nego prošle godine - kaže direktor Bugarinović.

broj Broj putnika na niškom aerodromu. Povećanje u letnjim mesecima, najveće u avgustuIpak, crnogorski avio prevoznik, prema važećem ugovoru, iz Niša će leteti do kraja oktobra i za sada je neizvesno da li će avioni iz Podgorice sletati na niški aerodrom i u zimskom periodu.

- Još uvek nije bilo pregovora pogotovo što u gradskom budžetu nema sredstava za tu namenu i nije predviđena javna nabavka. Verujemo da će Montenegro Erlajns prepoznati to što su već tri godine pomagani i što beleže povećanje broja putnika. Realno bi bilo očekivati da oni rade i bez subvencija uz povoljnosti koje aerodrom može da pruži - zaključio je Bugarinović.

Podsetimo, tokom leta planirani su i letovi na liniji Niš - Trst, ali je zbog nerentabilnosti ova linija ukinuta već posle prvih mesec dana i svega nekoliko letova.


Nova kompanija nova nada

U novom redu letenja, novog avio prevoznika “Er Srbije” niškog aerodroma nema. Ipak, objašnjava direktor Bugarinović, formalno “Er Srbija” još nije formirana i pregovori se još obavljaju sa rukovodstvom JAT-a.

Iako je konačna odluka na rukovodstvu “Er Srbije” postoje indicije, kako kaže Bugarinović, da jedan deo JAT-ove flote bude uključen u novu avio kompaniju.

er Avion "Er Srbije", foto: http://exyuaviation.blogspot.com/- Imajući u vidu i stav državnog sekretara za vazdušni saobraćaj i stav direktora JAT-a planira se da se od ostatka flote formira jedna nova avio kompanija ili da se koristi već registrovana jedna makedonska kompanija. Jedan drugi pravni subjekt koji bi sa ostatkom flote radio na tom regionalnom saobraćaju gde bismo mi bili jedna od bitnijih vazdušnih luka - rekao je Bugarinović.

On naglašava da sve to zavisi od brzine formiranja “Er Srbije” koja je već u postupku nabavke novih aviona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • IRENA

    10:58 // 24. 10. 2013.

    Mislim da je sramota sto Nis kao drugi grad po velicini nema "normalan aerodrom" i redovne letove za sve vece gradove u Evropi ,pa i u Svetu.Dokle ce vise Beograd da drzi monopol,DOKLE?!

  • Aja

    19:29 // 17. 10. 2013.

    Ja se iskreno nadam da ovoga nece da dodje i da cemo i dalje da letimo iz Nisa. Ovo je uzasna vest.

  • Dejan

    08:56 // 3. 9. 2013.

    Bugarinovići,što ne pišete kako ste avion držali 2 sata i okretali ga na ruke da ga sunce otopi jer niste nabavili tečnost,ili kada ste kanadere punili na mreži vodovoda a niste probali bunar,more...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: