Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 25. 6. 2021.

| Društvo

Povećan broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata u Nišu i Vranju, u redu se nekad čeka i više od sata

Autor:U. Kostić, M. DejanovićIzvor:Južne vesti
redovi policija
Red uobičajena slika ispred MK "Filip Kljajić"; foto: U. K.

Kako su prošle godine zbog epidemije mnogi odložili putovanja, a ove sezone rešili da ipak negde letuju, znatno je više građana koji su rešili da izvade ličnu kartu i pasoš. Tako je u prošlih mesec i po dana u Nišu podneto blizu 7.000 zahteva za izdavanja pasoša, a povećan je broj zahteva i u Vranju. Iako iz policije navode da šalteri funkcionišu nesmetano, bez većih gužvi, Nišlije, sa druge strane kažu da je situacija daleko od idealne i da u redu provode minimum sat vremena.

Povećan broj zahteva za izdavanje ličnih karata i pasoša u prethodnih mesec i po dana, u odnosu na isti period prethodnih godina, beleže policijske uprave u Nišu i Vranju.

Zbog povećanja obima posla radno vreme devet šaltera u Mesnoj kancelariji “Filip Kljajić” u Nišu je produženo, pa tako umesto od 8 do 20 sati, građani papire mogu predati svakog dana od 8 do 22 sata. Dodaju i da šalteri rade i subotom, i to u terminu od 8 do 15 sati.

Građani svoje zahteve mogu podneti na šest šaltera u Mesnoj kancelariji „Filip Kljajić“ i na jednom šalteru u Policijskoj ispostavi „Pantelej“ dok se uručivanje izrađenih dokumeta vrši isključivo u Mesnoj kancelariji “Filip Kljajić” na tri šaltera - kažu iz policije.

Međutim, građani kažu da uprkos dužem radnom vremenu u redu za predavanja papira provode minimum sat vremena. Jedan Nišlija kaže da mu je ovo četvrti put da čeka u redu jer je prethodnih puta odustajao zbog velike gužve, dok drugi navode da je posle 12 sati nemoguće doći na red.

Čekam više od pola sata, ali to je sada. Nije isto popodne i ujutru. Do 12 ako čekaš stići ćeš, posle 12 se ne dolazi. Ako dođeš posle 12 računaj odmah za sutra - kaže jedan od Nišlija u redu ispred Mesne kancelarije “Filip Kljajić”.

red-pasos-vranje-foto-md foto: JV/M. D.Samo u periodu od 1. maja do 18. juna u PU u Nišu primljeno 3.089 zahteva za izdavanje lične karte što je skoro 40 posto više u odnosu na isti period prethodne godine i oko 140 posto više u odnosu na period od početka maja do sredine june 2019. godine.

U Policijskoj upravi u Nišu beleže i veliki porast zahteva za izdavanje pasoša, čak 6.982 zahteva podneto je u periodu od 1. maja do 18. juna.

To predstavlja porast od 40 odsto u odnosu na 2020. godinu, ali i smanjenje broja zahteva za izdavanje pasoša od 14 odsto u odnosu na period maj-jun 2019. godine. Međutim, kažu iz PU u Nišu da manjak zahteva u odnosu na 2019. godinu ne čudi jer su tada građani prvi put menjali biometrijske pasoše.

Slična situacija je u Vranju, gde Policijska uprava tog grada navodi da je broj zahteva za izdavanje pasoša daleko veći nego u istom periodu prethodne godine kada su građani bili onemogućeni da putuju usled pandemije. red-pasos3-foto-md foto: JV/M. D.

Radi smanjenja gužvi na šalterima i efikasnijeg izdavanja biometrijskih dokumenata, građanima sa prijavljenim prebivalištem na teritoriji grada Vranje, omogućeno je da preko Portala eUprave zakažu termin za podnošenje zahteva za izdavanje ličnih dokumenata i da u odabranom terminu podnesu svoj zahtev - navode iz Policijske uprave u Vranju.

Kažu iz policije u Vranju da iako je građanima dostupna mogućnost zakazivanja termina preko portala eUprave termini često ostaju neiskorišćeni. Dodaju da se rad sa strankama odvija neometano na šalterima koji rade svakog dana od 7:30 do 20 časova, kao i vikendom od 7:30 do 15:30.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vezaroši

    05:10 // 27. 6. 2021.

    Kada ne bi uvodili svoje rođake i kumove preko reda, išlo bi brže. U mesarama i bankama uveli papiriće sa brojevim, ali SUP se ne da redu i zakonu! napreDNO

  • Razbibriga

    07:22 // 26. 6. 2021.

    Pitanje za autore ove vesti: Kome da verujemo, gradjanima ili odgovornom iz PU ?
    Vest niste zavrsili, pitajte opet odgovornog , kazite mu da gradjani kazu drugacije ? Ovako, nista !

  • Jelena

    14:17 // 25. 6. 2021.

    Imala sam zakazan termin proslog petka i nisam cekala vise od 2 minuta da budem prozvana. Problem je sto ljudi ne planiraju i ne zakazuju, a onda ocekuju da budu primljeni istog momenta kada se pojave, sto nije realno. Cekanje od sat vremena nije puno u koliko niste zakazani a imali ste mogucnost to da uradite.

    • dax

      21:50 // 25. 6. 2021.

      Pa nema slobodnih termina to je problem sve popunjeno do sredine jula

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: