Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 9. 1. 2019.

| Društvo

Povećane cene komunalija i vode u Pirotu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Skuplja i voda; foto: arhiva JV

Odlukom odbornika lokalnog parlamenta cena komunalnih usluga u Pirotu od 1. januara povećana je za 5 %, dok je cena vode skuplja za 3 %. Dok u JKP Komunalac kažu da je povećanje cene komunalija u rangu "dve cigarete" i da neće mnogo uticati na novčanike građana, opozicija smatra da je ovo još jedan atak na džepove Piroćanaca.

Na poslednjoj Skupštini lokalnog parlamentu u Pirotu, odbornici vladajuće većine podržali su predloge javnih preduzeća za povećanjem cena usluga, tako da Piroćanci od Nove godine komunalne usluge i vodu plaćaju skuplje u odnosu na prethodnu godinu.

Direktor JKP Komunalac koje Boban Tolić kaže da se radi o vrlo skromnom povećanju cena komunalija i da građani gotovo neće osetiti razliku na računima.

Došlo je do izmene velikog broja inputa koji su sastavni deo cenovnika. Pre svega došlo je do povećanje minimalne cene rada, tu imamo 6,5 miliona dinara povećanja troškova. Povećana nam je cena struje za 20 %, što kod nas nije mnogo ali je ipak povećana. Takođe je došlo i do povećanja cene goriva - obrazlaže Tolić.

U poslednjih 5 godina cena je povećana za oko 10 % i, kako kaže direktor, građani to poštuju, a pokazatelj je to što preduzeće ima urednu naplatu usluga. Sadašnje povećanje će građane Pirota koštati, smatra Tolić, tek 2 cigarete.

Prosečan stambeni prostor u Pirotu je oko 70 kvadrata, račun negde oko 480 dinara, tako da će uvećanje biti otprilike 24 dinara. To su 2 cigarete, ako građani namanje duvan za najmanje te 2 cigarete to neće osetiti. To je realno povećanje - kaže Tolić.

Povećanje cena se odnosi samo na građane, ne i na privredu, a direktor kaže da preduzeće ima sigurnu i konstantnu uslugu, te da je nivo higijene u gradu i selima odličan. Sa povećanjem cena, prihodi u Komunalcu uvećaće se za oko 6 do 7 miliona dinara.

Cena vode je takođe poskupela, a u JKP Vodovod i kanalazacija novinari Južnih vesti nisu dobili odgovore zbog čega su se oni odlučili na poskupljenje, jer se direktor nije javljao na pozive, niti odgovarao na poruke.

S druge strane, opoziciona Pirotska nova snaga smatra da je ovo još jedan finansijski atak na građane Pirota.

Lokalna vlast je čestitala građanima Novu godinu novim poskupljenjima, kao i prošle godine. Isto se ovo desilo i prošle godine, tako da u odnosu na 2017. godinu uvećanje je 10 % za smeće i 6 % za vodu - kažu u PNS-u.

Oni poskupljenje opravdavaju inflacijom, dodaju iz opozicije, ali pravo pitanje je, po njima, da li su građani dobili uvećanje svojih prihoda na osnovu inflacije, pa da time i poskupljenja imaju smisla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ...nema kajanja

    09:34 // 12. 1. 2019.

    Srecnu Novu godinu zeli vam bata Vlajko.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: