Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 22. 11. 2021.

| Društvo

Poverenica Janković: Naša politička kultura je na nezavidnom nivou

Autor:FoNetIzvor:FoNet

Da je politička kultura u Srbiji na nezavidnom nivou i da se nekad politički neistomišljenici doživljavaju kao ozbiljni neprijatelji, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković gostujući u emisiji Kvaka 23. U javnom govoru, kako je rekla, mogu da se čuju reči nedostojne čoveka, a generatori su, kaže, pojedini politički akteri i uglavnom desničarske grupe.

U emisiji je bilo reči o toleranciji u Srbiji, a poverenica je u razgovoru sa novinarom Zoranom Sekulićem rekla da su za stvaranje tolerantnog društvenog ambijenta odgovorni nadležni državni organi - Narodna skupština i Vlada. Ukazala je i da politička kultura nije na zavidnom nivou.

Naša politička kultura je na jednom nezavidnom nivou razvoja i nekad se politički neistomišljenici bukvalno doživljavaju kao ozbiljni neprijatelji. Tu lete sa svih strana raznoraze neprimerene reči, a reči u skladište naših misli i uverenja i vrednosti i predrasuda. I onda tu imate prilike da vidite vulgarne reči, uredljive, nedostojne čoveka koje nekada prerastu i u ono što jeste diskriminatoran govor, a to jeste govor mržnje ili ponižavajuće uvredjivo postupanje - istakla je Jankovićeva.

Iako kao građanka osuđuje takve reči, ističe da je u njenoj nadležnosti da kao poverenik reaguje na diskriminaciju, a ne i na nekulturu.

Generatori mislim da pre svega dolaze od strane pojedinih političkih aktera, od strane ekstremnih uglavnom desničarskih grupa. Naravno ekstremizam lako dođe do nasilnog ekstremizma, a onda mnogo brže što bi se dalo očekivati do takvog ponašanja koje može preći i u radikalizam. Mislim da previše bezazleno shvatamo te reči - poručila je poverenica.

Kaže i da neke reči koje koriste političari u javnom govoru zaliče i na one iz 90-ih, godina kojih niko ne želi da se seća. Osvrnula se i na situaciju koja se desila zbog murala Ratka Mladića i navela da je stvorena tenzija koja je poslala pogrešnu sliku o Srbiji.

Ceo intervju možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ђраган Дилас

    11:22 // 22. 11. 2021.

    Уопштена прича. Нису сви једнако политички некултурни, зна се ко у томе предњачи. А, све је "мазна" кад се са ЊИМ сретне, ни да бекне!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: