Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 3. 1. 2019.

| Društvo

Poverenik: Nacrt Zakona za pristup informacijama od javnog značaja donosi netransparentnost

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
dokumenta, papiri
Novi Zakon donosi manje transparentnosti; foto: A. K.

Akcionarska društva u kojima je većinski vlasnik država poput Telekoma, ili Air Serbia, ali i Narodna banka prema izmenama Zakona za informacije od javnog značaja trebalo bi da budu izuzete iz nadležnosti Poverenika. Kada se ovome pridoda i to da je netransparentan izbor Poverenika, kako kažu u Kancelariji Poverenika, Nacrt Zakona je u mnogome problematičan.

Ukoliko Skupštinu prođe Nacrt Zakona, zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja bi moglli da prestanu da stižu na adrese Narodne banke Srbije, ali i na adrese društva sa većinskim vlasništvom države, jer se ona iz njega izuzimaju.

Predloženim izmenama očigledna je namera da se od primene Zakona potpuno izuzmu tzv. društva kapitala sa većinskim vlasništvom države, kao što je Telekom Srbija ili Air Serbia. Ova kategorija subjekata je inače bila najproblematičnija u dosadašnjoj primeni Zakona, jer su informacije o svom radu neosnovano uskraćivali mnogo više nego drugi obveznici zakona - navodi Poverenik.

Poverenik je zabrinut i zbog toga što predloženo rešenje kojim se suprotno i Zakonu o tajnosti podataka ograničava pravo Poverenika u pogledu mogućnosti pristupa svakom "nosaču" informacije, pa se tako onemogućava dobijanje kopije dokumenta koji sadrži poverljive podatke, što potpuno obesmišljava ovlašćenja Poverenika da proceni zakonitost odluke organa.

Time se ujedno obesmišljavaju bezbednosne provere i to stepena "Državna tajna" ili "Strogo poverljivo", a koje su prema Zakonu o tajnosti podataka prošla sva lica koja bi mogla da imaju pristup poverljivim informacijama - navodi Poverenik.

Zbog svega ovoga, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dostavio je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave mišljenje na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan ŠABAC

    09:38 // 4. 1. 2019.

    Колико се разумем у "хеклерај" поверенику је истекао мандат и сада се лажно представља и обмањује народ. Докле више политичких испада од СЈ.

    • Dragan ŠABAC

      10:39 // 4. 1. 2019.

      Грешка у потпису, није СЈ него РШ.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: