Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 8. 4. 2022.

| Društvo

Poverenik naložio UKC-u Niš da “Južnim vestima” odgovori o broju preminulih u Kruševačkoj bolnici

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
klinicki centar
Rok za odgovor pet dana od prijema rešenja; foto: JV/V. Milić

Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je niškom Kliničkom centru da u roku od pet dana od prijema rešenja obavesti Južne vesti o tome da li poseduje informacije o broju preminulih u kovid bolnici u Kruševcu, pošto iz te ustanove sedam meseci ne odgovaraju na pitanja o tome.

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja novinari su poslali Univerzitetskom kliničkom centru 6. oktobra prošle godine, a žalbu zbog nepostupanja po zahtevu 28. oktobra, ali odgovora nema do danas.

Kako je navedeno u rešenju, iz Kliničkog su im u odgovoru na žalbu naveli da nemaju tražene podatke i da su oni u fazi prikupljanja jer je za to potrebno više radnika, koji umesto toga moraju da pomažu životno ugroženim pacijentima, kao i da će ih dostaviti kad se epidemiološka situacija stabilizuje.

Poverenik je dopisom od 17. februara 2022. godine zatražio od organa vlasti da ga obavesti o tome da li je po predmetnom zahtevu postupio i da, ukoliko jeste, dostavi dokaz o tome, povodom čega nije dobio odgovor do dana izrade ovog rešenja - piše u rešenju.

Iz kancelarije Poverenika kažu da iz UKC-a nisu opravdali nepostupanje po zahtevu, kao i da su razlozi koje su naveli neosnovani.

Činjenica da je organ vlasti u odgovoru na žalbu obavestio Poverenika da je radi vođenja statistike koja je predmet zahteva potrebno angažovanje većeg broja zaposlenih, koji su angažovani na pružanju zdravstvene zaštite najtežim i životno ugroženim pacijentima, nije mogla uticati na drugačiju odluku u ovoj upravnoj stvari - ističu u rešenju.

Dodaju da su to mogli da budu razlozi za produženje roka za odgovor na pitanja, ali da iz te ustanove o tome nisu poslali nikakvo obaveštenje tražiocu informacije.

Podsetimo, građani su prošle godine ukazivali na veliku smrtnost i tražili od nadležnih da ispitaju funkcionisanje kruševačke kovid bolnice.

Međutim, reakcija nadležnih nakon toga bila je ukidanje objavljivanja podataka o preminulima u toj bolnici na zvaničnom sajtu UKC-a, što su do 16. septembra 2021. činili svakodnevno.

Veliki broj smrtnih slučajeva u kovid bolnici u Kruševcu nisu očekivali ni u Kliničkom, pa su krajem septembra prošle godine raspisali hitnu javnu nabavku za PVC kese za tela preminulih koja je kroz tri dana i završena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    09:53 // 9. 4. 2022.

    Bolje nek objave koliko je prezivelo to cistiliste bzije u Krusevcu

  • Limerija

    08:03 // 9. 4. 2022.

    Mladi lekari lece uz superviziju starijih specijalista, ne odredjuju sami terapiju nikome bez njih. Ne lupajte gluposti da je do “mladjih” kojima je to prvo zaposljenje. Znaju svi da oni nemaju dovoljno iskustva da odrede terapiju.

  • Žarko Cvetković

    16:22 // 8. 4. 2022.

    Naložio a napolju 22°C

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: