Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 24. 9. 2018.

| Društvo

Poverenik upozorio Lutkarsko pozorište iz Niša zbog spornih kamera

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
pozoriste lutaka
Direktorka obećava da će postupiti po zahtevu Poverenika; foto: Lj. J.

Zbog toga što nije postojao pravni osnov za instalaciju kamera u Pozorištu lutaka Niš, zbog kamera ugrađenih u prostorijama gde se glumci presvlače, ali i zato što nije jasno definisano ko rukuje video-nadzorom, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je ovoj kulturnoj ustanove izrekao meru upozorenja uz niz preporuka koje Pozorište mora da ispoštuje. Direktorka Pozorišta obećala je da će u najskorijem roku uraditi sve što Poverenik nalaže.

Nakon pisanja Južnih vesti o spornim kamerama koje su “nikle” svuda po Lutkarskom pozorištu, pa čak i tamo gde se glumci presvlače, Poverenik je sproveo kontrolu u kojoj je, kako kažu iz ove institucije, utvrđen niz nepravilnosti.

Problem je, navodi Zlatko Petrović iz službe Poverenika zadužen za video-nadzor, to što nije donet nikakav pravni akt vezan za postavljanje kamera po Pozorištu, niti su informisani zaposleni u ovoj kulturnoj ustanovi da će biti postavljen video-nadzor.

Pored toga, problematične su i kamere koje su instalirane u prostoriji koja se zove glumački salon, gde glumci imaju običaj da se presvlače i gde se deca presvlače nakon iznajmljivanja pozorišta, kao i to što se niško Lutkarsko nije registrovalo u centralni registar korisnika video-nadzora.

Oni moraju da dostave papire o pravnom osnovu za video-nadzor, da postave nalepnice, da uklone kamere iz glumačkog salona i u papirima da navedu detalje o samom nadzoru - ko njime pristupa, na koji način i slično - navodi Petrović.

Novoizabrana direktorka Pozorišta lutaka Milica Radulović, koja je pored fotelje od prethodnika Miljana Milenkovića "nasledila" i sporan video-nadzor, obećava da će u potpunosti da postupi po nalozima Poverenika.

Sigurno ćemo uraditi ono što Poverenik zahteva - rekla je Radulovićeva.

Podsetimo, kamere po Lutkarskom pozorištu, kako su glumci sami rekli, postavljene su preko noći, a sve na osnovu ugovora vrednog oko pola miliona dinara između tadašnjeg v. d. direktora Milenkovića i firmom iz Niša.

Nakon toga, Poverenik je pokrenuo kontrolu, a Milenković je podneo ostavku i odustao od kandidature za direktora Pozorišta. Umesto Milenkovića, imenovana je Radulovićeva, za vreme čijeg mandata, prema rečima glumaca, su uklonjene dve sporne kamere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Anastasija Marković

    09:19 // 25. 9. 2018.

    Kako je poverenik Šabić brz sa opomenama i kažnjavanjem kada su u pitanju državne institucije, ali neka, još malo pa ćao, ode on u politiku.

  • Mara

    21:16 // 24. 9. 2018.

    Jezivo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: