Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 4. 6. 2018.

| Društvo

Poverenik utvrdio da niški Centar za socijalni rad nije štitio osetljive podatke

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
centar za socijalni rad
Komentar direktora Centra za socijalni rad, tek kada dobije zvanično obaveštenje; foto: čitalac

Zato što su bez saglasnosti osetljive podatke o ličnosti, kao što su podaci o žrtvama porodičnog nasilja, primanju socijalne pomoći i nacionalnoj pripadnosti, dali firmi koja ih je u sklopu uputstva za upotrebu softvera objavila na svom sajtu, protiv niškog i još nekoliko centara za socijalni rad u Srbiji je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka.

Kako je Poverenik saopštio, on traži pokretanje postupaka protiv Centra za socijalni rad Kraljevo, Centra za socijalni rad "Sveti Sava" Niš, Centra za socijalni rad Zrenjanin i Centra za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo i direktora ovih centara kao odgovornih lica.

Postupak je pokrenut i protiv firme “Softverski inženjering PC COM“ iz Beograda koja je napravila softver “Integral” za službene potrebe centara za socijalni rad. Iako su centri mogli da ovoj firmi daju kao primere tipske podatke, oni su poslali podatke stvarnih korisnika.

Navedeni centri za socijalni rad su naročito osetljive podatke korisnika usluga socijalne zaštite, kao što su podaci o žrtvi nasilja, nacionalnoj pripadnosti, polu, jeziku, zdravstvenom stanju i primanju socijalne pomoći, bez saglasnosti lica o čijim podacima se radi, odnosno bez valjanog pravnog osnova, stavili, "u svrhu" izrade uputstva, na raspolaganje preduzetniku koji ih je, zajedno sa pomenutim uputstvom objavio na svojoj internet prezentaciji (i to bez adekvatnih mera zaštite) i time ih učinio dostupnim neograničenom broju neovlašćenih lica – korisnika interneta - kaže Poverenik.

Postupak nadzora je Povernik pokrenuo još krajem maja, a javnost obavestio početkom aprila, kada su nakon njegove intervencije ovi podaci uklonjeni sa interneta.

Predmetne podatke Zakon o zaštiti podataka o ličnosti tretira kao tzv. naročito osetljive i predviđa da je njihova obrada dopuštena isključivo na osnovu slobodno datog pristanka lica o kojima se radi - ističu iz kancelarije Poverenika.

Poverenik ocenjuje da je ovaj slučaj, čak i polazeći od pretpostavke da nije postojala nikakva zla namera, “samo jedan u nedopustivo velikom broju sve učestalijih slučajeva koji ilustruju sasvim neadekvatan odnos odgovornih prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti, odnosno potpuno nerazumevanje i potcenjivanje značaja tog prava”.

Vrlo je zabrinjavajuće što iza takvih slučajeva veoma često stoje upravo oni čiji bi prioritetan zadatak morao da bude zaštita prava građana, dakle organi vlasti na različitim nivoima, a pogotovo brine to što odgovornost za kršenje zakona i prava gotovo po pravilu izostaje, čak i u onim slučajevima u kojima je evidentna sumnja da je počinjeno krivično delo - napominje Poverenik.

Direktor niškog Centra za socijalni rad Zoran Jović nije želeo da komentariše zahtev koji je pokrenuo Poverenik jer, kako kaže, do njega nije stiglo nikakvo obaveštenje da je pokrenut postupak. Nakon što bude bio upoznat sa tim, napominje, moći će da da izjavu medijima o konkretnom slučaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Estiar

    18:38 // 4. 6. 2018.

    Da smo u EU (hipoteticki), sada bi odgovorne institucije dobile kazne od po 20 miliona eura, zbog GDPR regulative.

  • Maja iz kraja

    17:31 // 4. 6. 2018.

    Ništa čudno ako se uzme u obzir ko sve tamo radi

  • Mara

    13:53 // 4. 6. 2018.

    Strašno. To bi isto značilo da uzmete nečiji zdravstveni karton i da vam neko gleda od čega bolujete i koju terapiju uzimate.A nas narod takve stvari voli da zna

    Velika sramota.To treba kazniti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: