Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 7. 6. 2018.

| Društvo

Poverenik zabranio niškoj firmi da obrađuje podatke o pacijentima, ministar sve politizovao

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Rodoljub Šabić
Šabić do daljnjeg zabranio nedozvoljenu obradu ličnih podataka građana; Media centar Beograd

Zbog mogućnosti da lični podaci građana budu zloupotrebljeni preko mobilne aplikicaije Izabrani doktor, Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zabranio je niškoj firmi "Sorsix International" da ih obrađuje. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar komentarišući ovaj slučaj pokušao Šabića da poveže sa opozicijom.

Ime, adresa i LBO broj, domen servisa, IP adresa, modeli uređaja kojom se pristupa aplikacijom, kontakti, imejl nalog, SMS poruke, kalendar, ali i lokacija su podaci građana koji su, kako kaže Poverenik, potencijalno ugroženi ukoliko koriste aplikaciju za telefone Izabrani doktor, iza koje stoji firma iz Niša Sorsix International.

Zbog toga je Šabić rešenje o zabrani obrade ovih podataka uputio 5. juna i kako kaže, zabrana će trajati “dok se ne otklone nepravilnosti".

Ovo je krajnje ozbiljna stvar koja zaslužuje pažnju policije i tužilaštva. To su informacije koje se obrađuju i pothranjuju. U vrlo zanimljive svrhe, što uključuje profilisanje, pa i praćenje - rekao je Šabić.

Problematično je, dodaje Šabić, to što je već u prvoj nedelji od aktiviranja aplikacije, dobila preko 10.000 korisnika, čiji su lični podaci ugroženi.

Inače, firmu Sorsix International zastupa 34-godišnja Nišlijka, a sama firma je u vlasništvu australijske kompanije Medx connect PTY LTD.


Lončar: Ne znam šta je pesnik hteo da kaže

Lončar---foto---Vanja-Keser Lončar "branio" alikaciju napadima na Šabića; foto: Vanja KeserIako se radi o potencijalno ozbiljnom problemu, ministar Lončar je u Dnevniku RTS-a nastupio krajnje neozbiljno. Naime, umesto da prokomentariše stanje stvari i moguću zloupotrebu ličnih podataka, on je opleo po Šabiću uz reči “ da ne shvata šta je pesnik hteo da kaže” i da “to Šabić radi da bi izvukao pare za Đilasa”.

Ako ste vi shvatili šta je pesnik hteo da kaže, ovaj Šabić, vi mi recite, a druga stvar, ja ne vidimo ništa tu drugo, nego njegovu obavezu da plati Medija centru novac iz budžeta da bi se vratio Đilasu. Nema svrhe da dajemo značaj čoveku koji ličnu promociju i opoziciju koristi da izađe i kaže nešto - “objasnio” je Lončar.

Lončar je u Dnevniku rekao i da se niko od građana nije žalio na aplikaciju, ali je Poverenik putem svog Tviter naloga upitao "na kom šalteru", aludirajući verovatno da takva mogućnost nije ni dostupna građanima.

Inače, Ministarstvo zdravlja Srbije, 30. maja predstavilo je mobilnu aplikaciju Izabrani doktor koja je trebalo građanima da omogući zakazivanje pregleda kod izabranog doktora, kao i uvid u status zdravstvenog osiguranja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Marković

    18:51 // 7. 6. 2018.

    Уместо да се бави правим проблемима грађана Србије, г.Шабић увек напада државу када она покуша да помогнр грађанима. Из његовог излагања види се да стоји са становишта неке фирме која није прошла на тендеру.Нека држава укине ову апликацију па нека "незадовољни" грађани обијају шалтере домова здравља и бесомучно врте телефон да закажу термин.Битно је да се пише против било какве иницијативе државе.

    • Bojan

      10:51 // 8. 6. 2018.

      Pa upravo ministar treba da se bavi pravim problemima, a ne bavi se ... a Šabić se upravo bavi problematikom za koju je zadužen ...
      Zamena teza je jedno od važnijih oružja vlasti ... uvek su krivi za sve, oni koji nisu u situaciji da išta menjaju, ...

  • Aperkat

    18:50 // 7. 6. 2018.

    Bolje sa opozicijom,nego sa Silerovom.

  • Posmatrac

    17:26 // 7. 6. 2018.

    Bravo za g-dina Sabica. Mi, ocigledno, kaskamo za ostatkom sveta ne godinama, nego decenijama. Trgovina privatnim i licnim podacima i njihova zloupotreba su OGROMAN problem na Zapadu, i postoje ogromne rupe gde su moguce svakakve malverzacije tim podacima- pogotovu u neuredjenoj zemlji poput Srbije. Samo ce se odjednom desiti- "ups- neko nam je hakovao kompaniju i ukrao sve podatke"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: