Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:45, 15. 8. 2022.

| Društvo

Povezanost sa publikom, anegdote i kvalitetna muzika već 11 godina prate voditelja "Nišvila"

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
velja
Velibor Petković je 11 godina voditelj festivala; foto: T. T.

“Dobrodošli na Nišvil, život je ponovo dobio smisao!” - ovim rečima je Velibor Petković otvarao niški džez festivala, a njegov staž voditelja na dobro poznatim binama u Tvrđavi je dug čak 11 godina. Za svaki koncert se priprema temeljno, ali kaže da su se i pored toga dešavale brojne anegdote. Vremenom je postao prepoznatljivo lice festivala, veći deo publike je zavoleo njegov glas, humor i harizmu, a on je ostao sa uverenjem da će Nišvil opstati u Nišu i da je to kulturna manifestacija koja taj grad čini boljim za život.

Ove godine je Nišvil napunio 28 godina, a brojnim izvođačima je kroz godine dobrodošlicu na sceni poželeo upravo Petković. Kao voditelj ovog festivala počeo je da radi još 2011. godine na predlog organizatora, ali je u igri bio i glumac Beogradskog dramskog pozorišta Danijel Sič. veljaa “Nišvil” će opstati i to u Nišu, u to sam uveren, smatra Petković; foto: T. T.

Kompromisno rešenje bilo je da mu ja pomažem oko najava. Sič se iznenadio kada je video da ne postoji sinopsis, već improvizujemo na osnovu podataka koje imamo o izvođačima – pravi džez i u tome! I insistirao je da program vodimo zajedno. Kao u filmu "Kazablanka", bio je to "početak jednog divnog prijateljstva“ koje i danas traje - ističe Petković.

Improvizacija je ono što daje posebnu čar voditeljskom poslu, ali i pored toga svoje nastupe zasniva i na temeljnim pripremama. Tako je počeo da više sluša džez, da se upoznaje sa muzikom najavljenih izvođača, pa ističe da njegova prividna nonšalantnost na sceni nije izraz neozbiljnosti, već svesti da šta god rekao, sledi ono najvažnije - koncerti i muzika koja govori više od milion reči.

VAK_0626 Postepeno me je jedan deo publike zavoleo - kaže Petković; foto: Vanja Keser Petkovićeve šale zasnovane su na igri reči i autoironiji, pa navodi da su posetioci festivala na početku bili zbunjeni.

Ja sam loš đak Dušana Radovića, ali ipak njegov đak. Postepeno me je jedan deo publike zavoleo, ako to nije prejaka reč, a drugi i dalje ne može da smisli moje "fiilozofske šale". To je eufemizam za "gluposti", jer naš narod filozofiju takođe smatra besmislicom, iako ona, kao i poezija, prožima svakodnevicu svakog čoveka - kaže on.

Za Nišvil ga vezuju i brojne anegdote, pa kaže da o zbivanjima na sceni i izvan nje može da napiše roman. Najviše voli humor na svoj račun, pa se prisetio kako je na River Stage-u najavio pogrešan bend i kako je povratna reakcija publike bila smeh.


"Nišvil će opstati i to u Nišu"

Festival se ove godine održao pod sloganom "Još ovaj put", jer je neizvesno da li će naredne godine biti održan u Nišu zbog nedostatka novca.

Međutim, Petković je optimističan i veruje da će Niš zadržati džez festival.

Nišvil će opstati i to u Nišu, u to sam uveren. Ovaj isti festival u nekom drugom gradu i državi više ne bi bio to što danas jeste - kulturna manifestacija koja Niš čini boljim gradom za život, a njegove stanovnike civilizovanijim, tolerantnijim, prijemčivim i za one oblasti umetnosti koje možda nisu dovoljno poznavali - prognozira Petković.

Smatra da će novac uvek nedostajati i pojedincima i društvu, ali verujem u kompromisno rešenje koje će pronaći direkcija festivala, Grad Niš i nadležna ministarstva u zemlji. DSC_0610 Petković na sceni sa ovogodišnjim izvođačima; foto: JV/Jelena Mišić

Upravo je smanjen budžet ove godine doveo do toga da nije bilo hedlajnera iz prve lige, a Petković ističe da je i pored toga primetio da je manji broj velikih zvezda omogućio da do izražaja dođu izvanredni muzičari čija su imena manje zvučna. Zato za ovogodišnji Nišvil daje odličnu ocenu, a festival vidi kao smisao.

Pre nekoliko godina sam spontano izgovorio rečenicu koja mi je u tom trenutku pala napamet: "Dobrodošli na Nišvil, život je ponovo dobio smisao!" - priseća se on.

Petković beleži i karijeru radio voditelja, a već nekoliko godina radi na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Podsetimo, na ovogodišnjem festivalu nastupilo je 850 muzičara na 15 scena, a program su upotpunile i predstave, filmovi, radionice i mnogi drugi sadržaji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: