Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 10. 12. 2020.

| Društvo

Povezanost zagađenog vazduha i kovida - osetljive grupe pod većim rizikom od oboljevanja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Korona_ulica_Vanja_Keser
Institut predlaže da se maske nose i na otvorenom; foto: Vanja Keser

Da su hronični bolesnici, trudnice i stari pod većim rizikom da se zaraze koronom u mestima sa zagađenim vazduhom, piše u Planu kvaliteta vazduha u Nišu, koji je napravio Institut za javno zdravlje. Na osnovu novih istraživanja koja povezuju aerozagađenje sa kovidom takođe pišu da neke studije pokazuju da su PM 2.5 čestice i vlažnost vazduha povezani sa povećanim rizikom od kovida. Institut zato predlaže nošenje maski na otvorenom i druge kratkoročne mere.

U Nišu je Plan kvaliteta vazduha konačno objavljen, usred epidemije, ali i u sezoni loženja kada je povećano aerozagađenje, a Institut za javno zdravlje zato u njemu piše i o povezanosti kovida i zagađenog vazduha.

Predložili su i kratkoročne mere koje će uputiti Savetu za zdravlje Grada Niša - nošenje maski na otvorenom prostoru, poštovanje pravila u saobraćaju (pešaci i vozači), održavanje komunalne higijene, poštovanje pravila gradnje, vršenje separacije otpada i bezbednog odlaganja pepela od loženja. Zagađenje u Nišu opet; foto: JV Zagađenje utiče i na širenje korone, pokazale neke studije; foto: JV

Povod za predlaganje mera je smanjivanje rizika po zdravlje stanovništva od zagađenog vazduha tokom zimske sezone zbog eventualne veze suspendovanih čestica sa virusom korone - piše u dokumentu.

Institut piše o brojnim studijama koje povezuju zagađen vazduh i kovid, ali naglašavaju da je reč o preliminarnim rezultatima. Iako PM čestice u vazduhu nisu jedini uzrok respiratornih bolesti, navode da su one važna ekološka odrednica prenosa virusa.

Veruje se da PM 2.5 potencijalnim mehanizmima oštećuju bronhijalni imunitet i integritet epitelnih ćelija, koji pojačava vezivanje virusa za bronh, kao i njegovo umnožavanje. Evidentno je PM 2.5 jedini polutant u vazduhu koji je dosledno povezan sa povećanom incidencijom COVID-19 u svim gradovima - navode u dokumentu.

Takođe ističu da je poznato da hronično ili kratkotrajno izlaganje česticama PM 2.5 ili PM 10, uz moguće vezivanje različitih virusa ili bakterija, ima značajan negativan uticaj na imuni sistem čoveka. korona O povezanosti zagađenja i kovida piše i Institut; foto: Vanja Keser

Sharma AK. i saradnici su ispitivali postojeće dokaze o ulozi PM 2.5 čestica u prenosu SARS-CoV-2. Pokazano je da PM 2.5 i druge male čestice u vazduhu nose održive čestice virusa i inkriminišu širenje koronarnog virusa morbila i SARS-a. Pruženi su empirijski dokazi u vezi sa ulogom zagađenja vazduha u ubrzanom prenosu SARS-CoV-2 u Italiji, kao i u Vuhanu - dodaju.

Još jedna studija na koju se pozivaju je pokazala da je tokom vanrednog stanja, kada je bilo ograničeno kretanje i rad nekih delatnosti, to moglo da doprinese smanjenju prenosa virusa, a da visoke koncentracije PM 2.5 čestica u vazduhu i redukovane mere mogu da ubrzaju prenos kovida i motralitet od ove infekcije.

Više o ovoj temi možete pročitati u Planu kvaliteta vazduha koji je dostupan ovde, a svoje predloge i sugestije možete poslati do 22. decembra.


BOŠ pripremio analizu naučnih radova o kovidu i zagađenju

Sve je više studija i naučnika koji se bave uticajem aerozagađenja na širenje korone i ukazuju da su ozbiljnije posledice pandemije u područjima koja se suočavaju sa prekomernim zagađenjem vazduha, a Beogradska otvorena škola je priredila analizu naučnih radova na tu temu.

Kroz analizu različitih studija ukazao se značaj isticanja problema zagađenja vazduha sa aspekta javnog zdravlja. Zagađen vazduh ne utiče samo na pojavu akutnih, hroničnih problema i pojavu prevremene smrtnosti, već predstavlja ekonomsko opterećenje za jednu državu - za zdravstveni, ali i ostale sektore privrede - navodi Srđan Kukolj, ekspert za javno zdravlje i životnu sredinu i autor studije.

Dugotrajna izloženost koncentraciji zagađujućih materija u vazduhu uzrokuje pojavu kardiovaskularnih i respiratornih hroničnih oboljenja, a ta stanja mogu pogodovati nastanku bolesti kovid 19.

Zato je jedan od zaključaka da prethodno izlaganje zagađenom vazduhu može pogoršati zdravstvene posledice koronavirusa i povećati rizik od smrti usled slabljenja imuniteta.

Istraživanja pokazuju da zagađenje vazduha povećava rizik od mnogih bolesti poput hronične opstruktivne plućne bolesti, astme, srčanog oboljenja, karcinoma, dijabetesa i mnogih drugih. Upravo ove bolesti predstavljaju povećan rizik od teškog ishoda bolesti COVID-19 - navode u analizi.

U analizi se ističe da su naučni radovi još u toku, pa se zato ne može govoritit sa sigurnošću o uzročnoj vezi zagađenja vazduha i kovida.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    23:46 // 10. 12. 2020.

    bravo za institut da je smogao snage da objavi i presek stanja zagadjenja u gradu i ove studije.
    ispada da prvo treba resiti javne zagadjivace.

  • Mara

    21:02 // 10. 12. 2020.

    Samo nam je to falilo

  • Ugalj je smrt za decu i nas koji smo u rizicnim godinama.

    14:07 // 10. 12. 2020.

    Ako sve to znaju strucnjaci zasto uredbom ne zabrane lozenje uglja?Da li je jeftinije da se pune boln.i lece pacijenti.Ugalj izaziva kanc.kao uranijum

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: