Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 21. 4. 2020.

| Društvo

Povratak novinara na konferencije za medije, odvajaju se televizije i štampa

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
mediji
Odvojili televizije i agencije od štampe i portala; Ilustracija; foto: JV

Proteklih 10 dana u Palati Srbije događao se svojevrsni paradoks - konferencije za novinare na kojima nema novinara, ali tome danas dolazi kraj. Mediji će ponovo moći da dolaze na redovne pres konferencije epidmiologa i uživo postave pitanja, s tim što će jednog dana to moći televizije i agencije, a drugog štampa i onlajn mediji.

Ublažene mere podrazumevaju i da od sada novinari mogu da pristustvuju svim događajima na otvorenom, uz socijalno distanciranje i zaštitu. U zatvorenim će izuzetak biti Palata Srbije, pa pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da će danas uživo moći da dođu i sami postave pitanja novinari televizija i novinskih agencija, a da će sutra to biti oni koji rade u štampi i onlajn portalima.

Plan je, radi zaštite svih, da konferencija jednog dana bude u prisustvu novinara televizija i novinskih agencija, a sutradan u prisustvu štampanih medija i internet portala. Na taj način mislimo da ćemo da smanjimo gužvu i kontakte i biće tako dok epidemiološka situacija ne bude takva da svi možemo da budemo u jednoj prostoriji - rekao je Gojković.

Kada je pristup na konferencije za novinare zabranjen novinarima, mnogi stručnjaci komentarisali su da je pravi razlog tome to što su svi imali prilike da čuju pitanja profesionalnih novinara. Ipak, Gojković tvrdi da pitanja pojedinih redakcija nisu bila razlog ovakvog koraka, već bezbednost novinara, jer je deo onih koji su dolazili na pres konferencije bio zaražen.

Svi građani vide da na svim ovim konferencijama u poslednjih sedam dana imamo pitanja svih redakcija, svih televizija, svih portala i praktično bez izuzetaka odgovaramo na svako od njih. Najveći problem od početka epidemije je bila upravo šesta nedelja, ona je ta u kojoj smo očekivali najveći broj pacijenata koji će biti inficirani korona virusom i da će nakon toga doći do pada broja obolelih - rekao je Gojković.

Podsetimo, pre 10 dana Vlada Srbije je objavila da zbog zabrinutosti novinara, fotografa i snimatelja za svoje zdravlje oni više neće moći da dolaze na konferencije, već da će pitanja postavljati putem mejla. Nakon par dana ovakve prakse pojedini mediji, poput nedeljnika Vreme i agencije Fonet, saopštili su da odustaju od ovakvog postavljanja pitanja, jer nije u javnom interesu - neka pitanja i ne "dožive" da budu pročitana na konferenciji, a na neka se ne dobije konkretan odgovor.

Inače, konferencije za medije su jedna od ublaženih mera koje stupaju na snagu sutra, poput otvaranja pijaca i zanatskih radnji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: