Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 14. 4. 2020.

| Društvo

Povratnici iz inostranstva čekaju rešenja o prestanku samoizolacije

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
biciklisti korona
Ali da se strpe kada je reč o druženju i izlascima; ilustracija; foto: Vanja Keser

Onima koji su ušli u Srbiju u periodu kada je Vlada donela odluku da svi koji dolaze in inostranstva moraju u kućnu izolaciju, ovih dana ističe predviđenih 28 dana. I dok je nekim građanima nejasna procedura po isteku samoizolacije jer o njoj nisu obavešteni, zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević poručuje da ukoliko nisu imali nikakve simptome mogu da se vrate normalnim životnim aktivnostima, ali obazrivo, koliko to pandemija i vanredno stanje dozvoljavaju.

Nišlija koji se obratio Južnim vestima kaže da je zvao Institut za javno zdravlje i da mu je rečeno da ostane kod kuće i po isteku 28 dana. Takođe kaže da čeka da ga testiraju, a da u međuvremenu nije imao nikakve simptome.

I drugi građani pišu redakciji da nisu dobili pismeno rešenje o meri samoizolacije. Iz MUP-a su ranije naveli da se mera odnosi na sve povratnike, te da je i usmeno obaveštenje dovoljno. Ipak, neke je mučilo to što nemaju napismeno datum kada prestaje njihova obaveza da ne napuštaju svoje kuće, a o tome kome mogu da se obrate MUP nije odgovorio Južnim vestima ni nakon dve nedelje od poslatih pitanja.

Članica Kriznog štaba na njihova pitanja odgovara tako što kaže da ih razume, da shvata koliko su željni izlazaka i druženja, ali da se strpe, jer se kraj epidemije nazire.

Svi koji su dobili rešenje o stavljanju pod nadzor i kućnu izolaciju u periodu od 28 dana, ukoliko tokom ovog perioda nisu dobili nikakve simptome i znakove bolesti, pa samim tim nije bilo ni potrebno testiranje, nakon isteka ovog perioda, ističe im vreme za samoizolaciju i mogu da se vraćaju normalnim životnim aktivnostima - kaže Kisić Tepavčević.

Podsetimo, zbog širenja virusa korona Vlada je odlučila da svi koji su u Srbiju ušli 14. marta i kasnije moraju da budu u samoizolaciji 14 dana, a onda rok produžila na 28 dana. Nadležni su pozivima i dolaskom na vrata proveravali da li se mera poštuje, a oni koji je krše smeštaju se u posebne karantine u Pirotu, Vršcu i Požarevcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Dinic

    10:31 // 14. 4. 2020.

    Mene su 28. dana prilikom telefonske provere obavestili da od sutra mogu da nastavim sa normalnim aktivnostima, naravno u skladu sa ostalim propisima. Resenje mogu da trazim od sanitarne inspekcije ako je potrebno zbog pravdanja na poslu, inace nije obavezno.

  • Шишач снс-ОВАЦА

    09:35 // 14. 4. 2020.

    Самопрепуштеност, недефинисаност, анархија, стихија, инерција, хаос...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: