Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 28. 5. 2023.

| Društvo

Povređena kobila van životne opasnosti, nakon oporavka biće udomljena

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
konjić
Rane zarastaju, Aurelia sve bolje; foto: Udruženje "Zoo Planet"

Nakon prvog seta terapija kobila koja je na oporavku u niškom Zoo Planetu nije više u životnoj opasnosti. Ipak, njen potpuni oporavak može da traje i godinu dana, a nakon toga postoji mogućnost da ona bude udomljena u inostranstvu.

konjić Više nije u životnoj opasnosti; foto: printscreen "Pitstopanimal" Po dolasku u prihvatilište Udruženja Zoo Planet, kobila koju je pretukao vlasnik svakim danom je sve bolje, njene rane zarastaju i ona je raspoloženija. Dušan Stojanović iz Zoo Planeta kaže da Aurelia, kako su je tamo nazvali, uskoro završava sa prvim setom terapija, nakon čega će krenuti sa novim.

Generalno ide na bolje, bio nam je veterinar iz Požarevca, specijalista za konje i odradio je korekciju zuba koji su joj isekli obraz i napravili rane. Radio je detaljan pregled usne duplje i sada je sve sanirano i zatvorene su rane sa unutrašnje strane. Sada je samo ostao problem sa u sinusnom delu, ima povređenu kost koja treba da sraste. U svakom slučaju mnogo je bolje i nije više u životnoj opasnosti - kaže Stojanović.

Ono što je dobro, kako on ističe, jeste da se smanjilo gnojenje i curenje rana, ali će po dobijanju novih rezultata nastaviti sa antibiotskim terapijama kako bi rešili problem sa sinusima. Ipak kompletan oporavak biće dug.

Treba raditi i na njenom psihičkom stanju tako da će se sigurno oporavljati do godinu dana, ali svakako čekamo reakciju sudstva. Ono što sigurno znamo, neće biti vraćena vlasniku - kaže Dušan Stojanović.

O njenoj budućnosti zajedno sa Zoo Planetom odlučivaće Udruženje Zavod Pit, koje je oduzelo kobilu vlasniku i podnelo krvičnu prijavu protiv njega. Prema rečima Dušana Stojanovića, postoji mogućnost da ona bude udomljena.

Mi ćemo da izaberemo najbolju mogućnost za nju, verovatno će biti udomljena i to u inostranstvu jer tamo imaju izuzetne uslove kakvih, iskreno, u Srbiji nigde nema. Već imamo ponude, javljaju se ljudi, ali svakako čekamo da se ona potpuno oporavi pa ćemo tek onda razmišljati o tome - kaže Stojanović.

U prihvatilište Zoo Planeta svakodnevno stižu nove životinje kojima je potrebna nega, a svi koji žele da pomognu povređenim i napuštenim životinjama mogu to da urade uplatom novca na žiro račun Udruženja Zoo Planet 105-22423-78 ili putem PayPala [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Limun

    09:44 // 29. 5. 2023.

    Krajnje je vreme da se konjskim zapregama zabrani kretanje gradom. Neka grad odreši kesu pa neka romima koji sada teraju zaprege obezbedi kombije i kamione.

    • Srbin

      12:28 // 29. 5. 2023.

      Zasto grad, neka obezbede sami. Neka se skoluju, rade i zarade kao i svi ljudi na ovom svetu, a ne da zive kao paraziti na racun drugih.

  • D. Joradanov

    07:09 // 29. 5. 2023.

    Браво! Сада је сваком јасно да живимо у срећној земљи. Само људи који су решили све своје бриге овакву вест примају као ударну.

  • pravnica

    04:42 // 29. 5. 2023.

    Da je više udruženja kao zoo planet ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: