Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 12. 4. 2021.

| Kultura

Pozorišta traže od Vlade da se za njih ukine ograničenje kod angažovanja spoljnih saradnika

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Scena vranjsko pozorište
Srpska pozorišta traže reakciju nadležnih; foto: M. D. /JV

Iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, među kojima su Narodno i Lutkarsko pozorište u Nišu, saopštavaju da traže od resornih ministara da budu izuzeti od odredbe Zakona kojom je angažovanje zaposlenih na određeno vreme ograničeno na 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno.

Predstavnici Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja 16 pozorišta iz Srbije uključujući i niško Narodno pozorište i Pozorište lutaka Niš, molbom su se obratili premijerki Ani Brnabić, ministarki kulture Maji Gojković, ministru finansija Siniši Malom i ministarki državne uprave i lokalne samouprave Mariji Obradović.

Od njih, kako ističu, traže da sagledaju sve probleme u njihovom poslu, koji su nastali kao posledica zakonskog ograničenja po kojem broj zaposlenih na određeno vreme, angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge, kao i posredstvom agencije za privremeno zapošljavanje i lica po drugim osnovima kod korisnika javnih sredstava, ne može biti veći od 10% ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme.

A taj limit, dodaju, može da se poveća uz saglasnost Vlade, na predlog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva.

Ugovori o autorskom honoraru, naime, u obavljanju naše delatnosti jesu brojni i neophodni, imajući u vidu stalnu potrebu pozorišta za angažovanjem spoljnih saradnika na pripremanju premijernih predstava (projekata), a koji se angažuju po osnovu ugovora o autorskom honoraru, kao što su reditelj, scenograf, kostimograf, kompozitor, koreogreaf, autor teksta dramaturg, gostujući glumac i slično i to isključivo za konkretan projekat - ističu iz Zajednice.

Zato traže da se pronađe način na koji bi pozorišta bila izuzeta iz takvog tumačenja Zakona, odnosno ograničenja koje propisuje, a sve u cilju, kažu, lakšeg funkcionisanja i postizanja rezultata značajnih za kulturu uz minimumom birokratskih ograničenja.

Ministarku kuture Maju Gojković pozivaju da podrži njihovu inicijativu i zastupa interese pozorišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana

    19:17 // 12. 4. 2021.

    Bravo za pozorišta.

  • Sandu

    14:50 // 12. 4. 2021.

    Za Narodno možda za Lutkarsko sigurno ne. Oni ne rade ništa! Nestali su sa lica grada Niša. Prvo im promenite direktorku, naravno, kada je nađete. Nevidljiva Sns žena koja prima platu i ne radi ništa! Zlo!

    • Suza

      17:30 // 12. 4. 2021.

      Narodno je 3x gore od Lutkarskog ! Spasoje igra klik-klak sa Gradom !

  • Bogdan V

    14:43 // 12. 4. 2021.

    Normalno da se traži ukidanje 10% kada su i NP I PLN zaposlili administraciju a ne nosioce delatnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: