Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:16, 13. 9. 2012.

| Društvo

“Prati pare” u Nišu

Autor:A. S. i D.M.Izvor:Južne vesti
prati-pare.jpg
Ulična akcija i promocija portala

Da li je bužet grada transparentan? Kako se troše pare građana? Kako se realizuju kapitalne investicije finansirane iz budžeta? Odgovori na ova i mnoga druga pitanja nalaze se na sajtu www.pratipare.rs.

Projekat “Prati pare” koji realizuje Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) sa svojim saradnicima prezentovan je Nišlijama.

Ideja ovog projekta je pružanje informacija građanima o načinu trošenja njihovog novca. Kako kažu u CRTI novac iz budžeta je “novac svih nas” i mi imamo pravo da znamo kako se on koristi.

- Portal pratipare.rs nastao je sa idejom da prati kompletan projekat, od tendera do njegove realizacije. Pratimo rokove, pratimo načine na koji je taj tender organizovan i ukoliko budemo pronašli tragove korupcije naravno da ćemo obavestiti javnost – kaže jedan od koordinatora projekta Siniša Dedeić.

prati pare3 Građani se upoznali sa projektom“Prati pare” uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške prati 10 gradova u Srbiji. U Nišu su, za sada, aktuelne dve investicije. Reč je o socijalnim stanovima u ulici Petra Aranđelovića na Ledenoj Steni i Rekreacioni bazen u Čairu.

- Za sada nismo naišli na dobar prijem kod lokalne samouprave, nisu se pokazali najtransparentnijim, nadamo se da će to biti u buduće. Građane pozivamo da nam ukazuju šta treba da pratimo -  rekao je Dedeić.

Na portalu se nalaze i građanski budžeti koji lako razumljivim jezikom objašnjavaju na koji način i u koje svrhe se koriste javni resursi da bi zadovoljili javne i kolektivne potrebe stanovništva. Uz pomoć aplikacije “Od prvog do prvog” građani mogu da saznaju koliko i na šta odlazi deo njihove plate pod stavkom porezi.


Problemi u Leskovcu

Na portalu "Prati pare" trenutno se može pratiti kako u Leskovcu0 teče rekonstrukcija mosta na Veternici kod Leteksa, dokle se stiglo sa izgradnjom Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da li je počela izgradnja zdravstveno administrativnog centra u mesnoj zajednici Ančiki.

 

Ipak, Siniša Dedeić kaže da nije zadovoljan komunikacijom sa lokalnim vlastima.

- Moram da priznam da smo imali jako lošu saradnju sa lokalnim vlastima. Nadamo se da će se to u skorije vreme popraviti i da će oni biti odgovorniji prema svojim sugrađanima. Uskoro će na našem sajtu pored ovih projekata Leskovčani moći da prate i šta se dešava sa rekonstrukcijom zgrade Narodnog pozorišta i izgradnjom sportske hale Partizan - najavio je Dedeić.

Praćenje ili pranje para?

Na prvi pogled mnogima nije najjasnije da li je reč o praćenju ili pranju novca, a u CRTI kažu da su to i imali na umu kada su razmišljali o nazivu projekta. prati pare 2 Dedeić sa saradnicima

- Naziv “Prati pare” je i trebao da zvuči dvosmisleno. Gde god da smo bili građani su nam i skretali pažnju i koliko sam mogao da zaključim bili su oduševljeni tim nazivom. Mi ne želimo da kažemo da se u lokalnim samoupravama pere novac, ali svakako ako bismo došli do neke takve informacije da bismo to i saopštili javnosti – zaključio je Siniša Dedeić.

Pre dolaska u Niš, u prepodnevnim satima portal “Prati pare” predstavljen je Leskovčanima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Meda

    00:07 // 14. 9. 2012.

    "“Prati pare” uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške prati 10 gradova u Srbiji."

    Za nekog ko ne veruje u to da se pare poklanjaju iz cistog altruizma, ovo je dovoljno da ih etiketiram, sa pravom, kao STRANI PLACENICI. Jer oni to i jesu, doslovno.
    I onda smisao odlicne ideje biva udavljen u mulju stranih interesa.

    • Bravo Medo!

      00:22 // 14. 9. 2012.

      Bravo Medo! Prevazišao si sam sebe. "Strani plaćenici" kontrolišu kako vlast troši narodne pare jer zapad želi da nas uništi.
      Je l si ovo sam smislio ili si razgovarao sa nekim iz SNS?

    • Meda

      10:29 // 14. 9. 2012.

      Jok bate, nisam sam smislio a ni SNS mi nije pomagao. Pomagala mi je tvoja sestra dok smo palili cigaretu oko 4 ujutro... ideja je njena

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: