Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 12. 4. 2023.

| Društvo

Praunuk Julijana Djupona porodičnu kuću ne želi da proda investitorima

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Djupon Ljubićska
Porodična kuća Julijana Djupona nalazi se pod zaštitom, za koju Grad Niš i dalje ne mari, tvrdi praunuk; foto: JV / Jelena Mišić

Inicijativu arhitekte Zorana Čemerikića iz Društva arhitekata Niša da Julijan Djupon dobije spomen-sobu, praunuk čuvenog arhitekte Petar Đorić smatra konkretnim rešenjem, ali napominje da on i dalje živi u toj porodičnoj kući, koju ne može da rekonstruiše zbog toga što je pod zaštitom, a za koju svakodnevno dobija ponude investitora.

Prema saznanjima niškog arhitekte Čemerikića, blok u kojem se nalazi porodična kuća Julijana Djupona, koja je dobro sačuvana, odavno je na meti investitora, jer se nalazi u neposrednoj blizini pešačke zone u centru Niša, kod Osnovne škole “Učitelj Tasa” i upozorava da bi time bio urušen i izgubljen objekat od izuzetne važnosti za Niš, a da ukoliko javnost ne zna ništa o tome, nikakva inicijativa ne bi ni mogla da se pokrene.

Mi smo se borili za kuću u kojoj živimo, a Grad Niš nije interesovalo da sačuvaju kuću, nama dolaze invenstitori sa ponudama koje niko normalan ne bi prihvatio, ali znamo svi kako oni rade, meni je najviše krivo što Grad koji je on toliko zadužio, tolike godine nije uradio ništa da sačuva njegove objekte. Makar da su sredili Staro groblje gde nije sahranjen samo Julijan Djupon, već i mnoge druge znametine ličnosti Niša - rekao je Djuponov praunuk.

Prema rečima Petra Đorića kuću održavaju koliko mogu, jer je kuća pod zaštitom, te za sve popravke i rekonstrukcije potrebno je imati posebne dozvole, kako bi sve procedure bile ispoštovane.

Nama bi značilo da za početak rešimo problem koji imamo sa krovom, a potrebno je osvežiti i fasadu, koja tim radovima ne bi bila oštećena i kojom bi sve procedure bile ispoštovane - rekao je Petar.

Podsetimo, baveći se arhitekturom Niša u 20. veku, arhitekta Zoran Čemerikić objavio je monografiju o čuvenom niškom arhitekti Julijanu Djuponu, nedovoljno poznatom srpskoj javnosti, čiji rad opisuje kao mešavinu ruskog akademizma sa elementima srpske nacionalne arhitekture u kojima je radio neke od najznačajnih niških građevina tog vremena, poput Učiteljskog doma i spomenika na Čegru, ali i mnogih vila i palata tadašnjih viđenijih Nišlija. Zbog svog značaja za nišku arhitekturu, Čemerikić smatra da je potrebna inicijativa da se njegova porodična kuća sačuva i pretvori u spomen-sobu, koja će biti nedodirljiva za buduće investitore.

U porodičnoj kući Julijana Djupona, Petar Đorić i dalje živi sa svojom porodicom i deli sprat sa tetkom, Djuponovom unukom, dok u prizemlju živi porodica sa kojom nisu u porodičnim odnosima, a inicijativu Zorana Čemerikića podržava i smatra je konkretnim rešenjem, te želi da se napravi kategorizacija objekata, na koje je ponosan i da se odredi koja bi kuća bila najpogodnija za muzej posvećen njegovom pradedi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pavle

    08:30 // 15. 4. 2023.

    Đoriću evo ja ne znam kako to investitori rade i kakve ponude donose, ako te ucenjuju i prete, ti brate kaži da svi znamo, kako ne bi došli u tu situaciju nego odmah da damo !!! Jedva čekam da dođu za moju kuću!
    Čemerkiću, ostavi čovekovu sobu na miru ! Sa kuće ne sme oluk da fali a kamo li kuća od istorijskog značaja. A be nišlije ima li vas, to li je ostalo od vas !!!

  • Ivan

    02:41 // 14. 4. 2023.

    U zarobljenoj i rasturenoj državi bez institucija. "Sposobni" kolo vode.

  • Djoka

    11:59 // 13. 4. 2023.

    Davno je neko rekao:
    "Da je svaka NOVA VLAST,od raznih Cezara,Musolinija i ostalih razno raznih VLADALACA Rima (osnovan 21.aprila 753.p.n.e.) rusila ono sto je predhodna VLAST (citaj ljudi iz predhodnih vremena i istorije) sagradila,ni kamen na kamen, cigla na ciglu ostala nebi."
    p.s. Srbija Nije Italija, Nis Nije Rim,ali zato je Prazi Luk,Prazi Luk.
    Ovde ga je UVEK BILO i UVEK ce ga BITI.
    Plo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: