Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 6. 1. 2020.

| Društvo

Pravoslavci poranili po badnjake u obližnje šume [foto]

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
badnjak
Danas je Badnji dan; foto: Vanja Keser

Poslednjeg dana Božićnog posta, na Badnji dan, po tradiciji - u ranu zoru, brojni pravoslavni vernici poranili su u obližnje šume po badnjak, mlado drvo hrasta koje se uveče unosi u kuću.

Po badnje drvo obično odlazi domaćin kuće sa sinovima ili unucima, a u šumi se obično bira mladi hrast, pravo stablo koje se može preseći sa 3 udarca sekirom tako da padne ka istoku. Kada se po badnjak odlazi organizovano, u većim grupama, badnjak se pre seče osvešta i zaliva vinom. Odabrano stablo se po odabiru pozdravlja:

Dobro jutro badnjače i čestit ti Božić.

krst "Dobro jutro, badnjače i srećan ti Božić"; foto: Vanja KeserDrvo se posipa žitom, a negde mu se daruje i kolač posebno umešen za tu prilikuIver koji padne sa badnjaka tokom seče ima višestruko značenje u raznim krajevima i najčešće se čuva do naredne godine.

Badnjak preko dana stoji ispred kuće, a unosi se uveče, zajedno sa slamom i domaćin ga stavlja uz ognjište, gde se kasnije pali.

Nakon jutarnjih liturgija, nošenje i nalaganje badnjaka biće organizovano i u brojnim hramovima na jugu Srbije.


Simbolika badnjaka

badnjak Badnjak se poliva vinom i žitom; foto: Vanja KeserHrastovo ili cerovo drvo predstavlja ono drvo koje su, po predanju, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Etnolozi i antropolozi smatraju da je poštovanje svetog drveta mnogo starije i da se samo nadovezuje na staroslovenske običaje i verovanja.

Još su antički putopisci opisivali Slovene kao narod koji poštuje šume i vode, a upravo hrast navode kao najsvetije drvo s božanskim duhom, o čemu i danas svedoče brojni "zapisi" u mnogim mestima širom Srbije, a sveto drvo je upravo - hrast.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ateist

    17:31 // 6. 1. 2020.

    Kad bi gospoda pravoslavci i poadili neko drvo umesto sto samo seku bilo bi lepo.

  • poznati teolog i antropolog Verko

    12:42 // 6. 1. 2020.

    Suština Božića je da se slavi na zimsku kratkodnevnicu severne Zemljine hemisfere. Bila je 22. decembra 2019. Srećan praznik!

    • vlada

      16:11 // 6. 1. 2020.

      Suština Božića nije datum, jer je datum Božića (25. decembar, a ne 22. decembar) izabran kao nastavak velikog Rimskog praznika Saturnalie. U Bibliji ne postoji ni najmanji nagoveštaj da je Isus rođen u zimu, već se najčešće pominje proleće. Suština Božića je slavljenje rođenja spasitelja Hrista. Gregorijanci i reformirani Julijanci ga slave 3 dana nakon kratkodnevnice, ostali 13 dana kasnije.

  • Aleksandar

    10:58 // 6. 1. 2020.

    Da ste jutros išli po badnjak videli bi kako Srbi poštuju šume i vode, smeće na sve strane... Žalosno...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: