Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:21, 30. 4. 2020.

| Društvo

Pravosudna baza Jug: Kršena osnovna prava u vanrednom stanju

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Pravda
Pravda u vanrednom stanju; Foto: William Cho / Pixabay

Odlukom o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srbiji usled pandemije kovida 19, moglo se očekivati da će neka od ljudskih prava biti ograničena, ali ne i da će neka od fundamentalnih Ustavom zagarantovanih prava biti kršena, navode iz Odbora za ljudska prava i pravosudne baze Jug. To dovodi do pravne nesigurnosti građana i urušavanju pravnog sistema, dodaju pravnici.

Pravo na pravično suđenje je jedno od prava kod kojih, saglasno Evropskoj konvenciji i Ustavu, mere odstupanja nisu dozvoljene ni u kom slučaju, pa iz Odbora za ljudska prava ukazuju da se to upravo desilo u Skajp suđenjima građanima za kršenje zabrane kretanja i samoizolacije.

Nedopustivo je prekršajno i krivično kažnjavanje u istoj pravnoj stvari (načelo ne bis in idem - ne dva puta o istoj stvari), a upravo to predviđa Uredba o prekršaju za kršenje Naredbe ministra unutrašnjih poslova o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije. Iako je ova odluka naknadno usaglašena sa Ustavom i domaćim propisima i međunarodnim standardima, apelujemo na Ustavni sud da se što pre izjasni u vezi sa svim odukama koje su donete tokom vanrednog stanja - navode iz Odbora.

Ocenjuju i da se prilikom donošenja pojedinih mera nije vodilo računa o položaju pojedinih osetljivih društvenih grupa, kao što su osobe sa invaliditetom, deca sa smetnjama u razvoju, Romi, izbeglice i migranti, a izostale su mere namenjene pojedinim osetljivim kategorijama dece i odraslih.

Štetne posledice izaziva i nedostatak uputstava i smernica za ostvarivanje brojnih prava u uslovima ograničenja slobode kretanja, kao što je održavanje kontakata dece sa roditeljima sa kojima ne žive, briga o osobama kojima je potrebna pomoć u kući i personalna asistencija, reagovanje u slučajevima akutnog nasilja u porodici - rekli su iz Odbora.

I uputstva koja su doneta, kako ocenjuju, bila su nepotpuna, nejasna i neprecizna.


Prognoziraju i masovne tužbe

Iz Odbora zaključuju da kršenje osnovnih ljudska prava i uopšte bazičnih pravnih principa i propisa, pogoršava percepciju građana o radu pravosuđa, što dalje vodi ka pravnoj nesigurnosti građana i urušavanju pravnog sistema.

Mnogi građani bi na ovo mogli reagovati podnošenjem tužbi protiv države, što može dovesti do daljeg zatrpavanja sudova novim predmetima, dakle, do novih masovnih tužbi, te opterećenja javnog budžeta troškovima naknade parničnih troškova u predmetima u kojima je država tužena i izgubila, kao da država nije naučila lekciju, kad su masovne tužbe u pitanju - naglašavaju iz Odbora.

Pravosudna baza jug okuplja pojedince i udruženja organizovane u neformalnu koaliciju sa ciljem da doprinesu jačanju kapaciteta za vladavinu prava na jugu Srbije, naročito u oblasti pravosuđa. Koaliciju predvode Odbor za ljudska prava i Fondacija za otvoreno društvo, a pored istaknutih pojedinaca (profesora, advokata, sudija, tužilaca, pravnika, novinara, studenata, NVO aktivista), ona u svoj rad uključuje Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Agenciju Asocijacija, kao i medijske partnere – Južne vesti, InfoVranjske i Medijsku kutiju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    11:08 // 30. 4. 2020.

    Ovo je nešto što je problem već 3 decenije, samo je sad krenulo da se dotiče pojedinaca pa su se sad svi setili pravne države, kad je ponestalo para i slobode kretanja. Na žalost i po komentarima se vidi da mi ne baštinimo tu tradiciju prava i da je ovo više neki revolt i želja da se nekima presudi za nepravdu, a ako se ne kanališu zahtevi da budu principijelni nikad ništa neće da se uradi

  • Rade

    09:42 // 30. 4. 2020.

    I sta ce "pravosudna baza" da uradi povodom toga sem da lupa u serpe? Koji su oni faktor u zemlji gde su sudije partokratijski klimoglavci koji smeju da se izivljavaju samo nad sirotinjom bez kuceta i maceta. Kad sude pilicare onda se hrabro kriju iza zakona a kad treba da udare na izvrsnu vlast onda su misevi. Nije ovo Amerika gde sudija i parlament zavrcu predsedniku ruke kako zele i kad treba.

  • Шишач снс-ОВАЦА

    08:44 // 30. 4. 2020.

    Разумем ја потребу важења посебних дужности и права у ванредном времену, али је Врховни респиратор са својом свитом то жестоко злоупотребљавао. Силни људи (неки и заслужено) али многи и не, завршише по затворима, без адвоката, оптужнице и сл...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: