Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 8. 7. 2021.

| Društvo

Pravosudna baza “Jug”: Zakasnela reakcija države na fenomen masovnih tužbi

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Pisanje dokumenti potpis
Traže od države stvarne konsultacije o fenomenu masovnih tužbi; Ilustracija; foto: A. K.

Pokušaj izmene Zakona o parničnom postupku, kao i najava autentičnog tumačenja još 3 zakona, u Pravosudnoj bazi “Jug” vide kao pokušaj rešavanja problema masovnih tužbi sa kojima se država suočava. Oni kažu da je reakcija države kontradiktorna, zbunjujuća i zakasnela, a u okviru svog istraživanja ovog fenomena dali su čak 23 preporuke.

Koalicija koja okuplja pravnike, sudije, advokate, aktiviste i novinare fenomenom masovnih tužbi bavila se prethodnih meseci i shodno tome logičan je zaključak da je država sa svojim predlozima zakasnila.

Pored kašnjenja oni su izazvali i oštre reakcije, pre svega, struke i advokata, a tumačeni su i kao činjenje ustupaka bankama koje su najčešće i tužene.

Fenomen masovnih tužbi i masovnih parnica, koji postoji već više od 15 godina, proizveo je, po grubim procenama, preko milion predmeta i iz državnog budžeta (dakle, na teret svih građana) potrošeno je više stotina miliona evra za isplatu naknade štete. Nažalost, u proteklom periodu, država je bila prilično pasivna i nezainteresovana za sistemski pristup rešavanju ovog problema, te se aktivno uključila tek sa pojavom masovnih tužbi protiv banaka, gde, za razliku od svih prethodnih tužbi, štetu ne snosi budžet Srbije (dakle, svi građani), već banke, čiji su osnivači, po pravilu, stranci - piše u saopštenju Pravosudne baze.

masovne tužbe Preporuke iz istraživanjaU okviru svog istraživanja ova koalicija je dala svoje preporuke za rešavanje problema masovnih tužbi. Nešto se poklapa sa nedavnim najavljenim izmenama ZPP-a, ali naravno ne u onom delu u kojem se građanima onemogućava pristup sudu.

Dali smo ukupno 23 preporuke i o tome smo razgovarali i na našoj konferenciji, održanoj 20. aprila 2021. u Nišu. Pored ostalog, predložili smo uvođenje kolektivnih mehanizama za zaštitu prava - piše u saopštenju.

Zato i pozivaju državu i Ministarstvo pravde da organizuju stvarne i transparentne konsultacije u vezi sa donošenjem Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

To, kako kažu, podrazumeva da u konsultacijama učestvuju predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, advokature, akademske i ekspertske zajednice, organizacija civilnog društva i građana. A važno je i da konsultacije ne budu samo u Beogradu, nego u svim gradovima gde postoje apelacioni sudovi.

Podsetimo, kako kažu u Advokatskoj komori Niša, Ministarstvo pravde je formiralo novu Radnu grupu koja će se baviti nacrtom izmena Zakona o parničnom postupku, a i niška komora će tamo imati predstavnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: