Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 21. 3. 2019.

| Društvo

Praznik proleća đaci izbeglice proslavili sa vršnjacima u niškoj školi

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti

Nou ruz - prvi dan proleća i novu godinu po iranskom kalendaru, u isturenom odeljenju Osnovne škole "Njegoš" u Nišu zajedno su proslavili učenici srpske i romske nacionalnosti, sa izbeglicama iz Avganistana i Pakistana. Profesorka Svetlana Milošević ističe da su organizovali zajedničko druženje kako bi pokazali da, iako različiti, đaci zajedno uče jedni od drugih i time oplemenjuju svoj život.

U niškoj školi su se na zajedničkoj kreativnoj radionici okupili đaci da proslave praznik svojih drugara koji su u Niš izbegli iz Avganistana i Pakistana. Posebno je zanimljiva njihova novogodišnja trpeza, a profesorka Milošević kaže da se postavlja 7 stvari od kojih svaka ima neko značenje i simboliku. OS-Njegos-praznik-proleca2;-foto:-JV U isturenom odeljenju OŠ "Njegoš" proslavljena nova godina izbeglica i početak proleća; foto: JV

Proklijalo žito je simbol blagostanja, jabuka simbol života, sir i beli luk simbol sreće, sirće simbol sreće i strpljenja. Tu je i njihov specifičan začin sumak koji asocira na boju izlazećeg sunca i predstvlja prosvetljenje, specifična vrsta masline koja simboliše ljubav i tradicionalna alva koja se priprema za praznik samanu od proklijalih pšeničnih klica, a simbolizuje blagostanje i opšti prosperitet - pojašnjava profesorka.

Jedno od predmeta je i ogledalo, dodaje, koje simboliše nastojanje da budemo časni, kao i prosvetljenje i blistavost. Novčići znače prosperitet, a upaljene sveće pobedu svetlosti nad tamom.

Miloševićeva kaže da je Nou ruz praznik njihovih polaznika koji su hteli da obeleže u Nišu, a UNESCO ga je 2010. godine uvrstio na listu svetske baštine. Slavi ga više od 300 miliona ljudi, a osim proslavljanja rađanja i novog života, praznik je i glasnik mira, dobronamernosti prema ljudima i poštovanja. OS-Njegos-praznik-proleca3;-foto:-JV U isturenom odeljenju OŠ "Njegoš" proslavljena nova godina izbeglica i početak proleća; foto: JV

U tu čast smo organuzovali jedno druženje na kome pokušavamo da prezentujemo različitosti i da pokažemo da bez obzira na to možemo da živimo zajedno i mnogo toga naučimo i oplemenimo svoj život - ističe profesorka.

V. d. direktor škole "Njegoš" Bojan Krstić kaže da od prošle godine i deca izbeglice pohađaju ovu školu, a najčešće su kod njih upravo oni iz Avganistana i Pakistana. Zajedno rade na interkulturalnosti i razvijanju tolerancije, a iako ne ostaju dugo u Nišu, u školi su od nedelju dana do 3 meseca i za to vreme nauče jezik i srpsku kulturu. Kaže i da su njihovi učitelji edukovani da rade sa izbeglicama, a dok ne nauče srpski razgovaraju sa njima na engleskom jeziku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pripajanje

    10:51 // 23. 3. 2019.

    Tako se jedino moze povecati natalitet. Samo van svoje zemlje i pripajanjem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: