Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:54, 31. 12. 2021.

| Društvo

Pre 100 godina Nova godina u Nišu se proslavljala u bioskopu, pozorištu i kafani

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
nova godina
Nekada se drugačije slavilo; foto: Istorijski arhiv Niš/Naslovna strana Narodnih novina

Već 23 godine doček Nove godine se u Nišu organizuje na Trgu kralja Milana uz nastup estradnih pevača, a drugačija slika je bila posle Prvog svetskog rata. U to vreme se obeležavala i stara i nova godina, proslave su bile u kafanama, uz obaveznu lutriju, a slavilo se i na drugim javnim mestima kao što su bioskopi, pozorište, esnafska udruženja ili Oficirski dom.

Novogodišnja noć u Nišu nije bila ista kao poslednje dve decenije. Kako se menjala istorija, menjao se i način proslave. Do 1878. godine, kako kažu iz niškog Istorijskog arhiva, Nova godina se po julijanskom kalendaru praznovala u krugu porodice.

U Kraljevini SHS/Jugoslaviji je prihvaćen gregorijanski kalendar, ali se i dalje Nova godina obeležavala 13. januara po gregorijanskom kalendaru. Do kraja 19. veka doček se obeležavao večerom, a posle ponoći paljeno je kandilo koje je gorelo cele noći. Na spavanje se išlo ranije i ustajalo rano kada se išlo na liturgiju, gde su ljudi čestitali dolazak nove godine. Na liturgiju su išli muškarci, a žene nisu išle u crkvu tog dana - kažu iz Arhiva.

Do promena je došlo posle Prvog svetskog rata i tada se obeležavala i stara i nova godina. Najčešća mesta za proslavu su bile kafane, uz muziku je bila obavezna i lutrija, a slavilo se i u bioskopu, pozorištu, esnafskim udruženjima ili u Oficirskom domu. DSC-3034 Nekada pozorišta i bioskopi, a sada proslava na Trgu uz estradne pevače; foto: Vanja Keser

Iz Istorijskog arhiva podsećaju da je najbolji doček organizovao Tasa Ilić, vlasnik hotela "Ruski car" - uz bioskopske predstave, jelo, piće i nezaboravne krofne u kojima je bio zlatnik.

Posle Drugog svetskog rata, prvi doček Nove godine bio je 1944/45. godine i slavio se u svim lokalima koji nisu bili oštećeni. Tada su prisutni slušali radio, igrali partizanska i narodna kola, a od ponoći igrali predratni tango i valcer. Doček (srpske) Nove godine 13. januara bio je skrajnut u godinama posle rata, a slavio se u krugu porodice, jer su kafane tog dana zatvarane pre isteka radnog vremena - navode iz Istorijskog arhiva.

Dodaju da se doček na Trgu kralja Milana uz nastup estradnih pevača i rok-grupa organizuje od 1998. godine. Tako će 2022. godinu Nišlije dočekati uz Zoricu Brunclik, Alena Ademovića i Milicu Pavlović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    18:17 // 1. 1. 2022.

    Nis je bio grad, dok ga nisu snasli sektasi,templari, lihvari i selci ! Nije dzabe trosarina naplacivana !

    • Raketa

      12:31 // 2. 1. 2022.

      Tvoji su placali ili naplacivali trosarinu? Da pogadjamo?

  • Filozof

    18:22 // 31. 12. 2021.

    Kanda se izrodi '40-tih godina proslog veka odrekli Kralja, crkve i kulture ...
    Staljinisti su nepodobne umetnike proglasavali "tendencioznima" i ta je etiketa bila karta za logor ...
    Naprednjaci nikada nisu etiketirali ni jednog umetnika ...
    Markovic, Trifunovic, Kovacevic, Bjelogrlic, Sablic, Bojkovic, Djuricko, Dragojevic, Corax, Vidojkovic, Milivojevic i mnogi drugi se ne racunaju ...

  • preCednik

    15:42 // 31. 12. 2021.

    Ovi komunisti su nas unistili za 50godina vise nego turci za 350!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: