Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:17, 28. 7. 2018.

| Društvo

Pre 104 godine Nikola Pašić u Nišu primio austro-ugarsku objavu rata Srbiji

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
hotel evropa objava rata
Mesto istorije; Foto: printskrin FB

Tačno mesec dana nakon što je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio vojvodu Franca Ferdinanda, Austro-Ugarska je uputila objavu rata Kraljevini Srbiji. Telegram kojim je počeo, ispostaviće se, najveći dotadašnji sukob u istoriji sveta, predsednik Vlade Srbije Nikola Pašić primio je 28. jula u hotelu “Evropa” u Nišu.

Pre famoznog telegrama, kako objašnjava istoričar Dušan Obradović, Srbija je 23. jula od Austro-Ugarske dobila ultimatum u 10 tačaka koji je srpsko rukovodstvo odbilo. Dvojna monarhija tražila je, kaže Obradović, da njeni činovnici vode istragu na teritoriji Srbije što su Pašić i Vlada ocenili kao kršenje suvereniteta.

Taj dokument, modernim jezikom rečeno, brzo je postao "viralan" u svetskoj javnosti, pa su i saveznici Srbije ocenili da ga niko ne bi prihvatio - kaže Obradović.

Posle ultimatuma, nezadovoljni srpskim odgovorom, vlasti u Beču objavili su rat Srbiji. Telegram je primio Nikola Pašić u Nišu, gradu koji će postati ratna prestonica Srbije.

Jednu od niških istorijskih dilema, gde je Pašić primio objavu rata, da li u hotelu “Orijent” ili hotelu “Evropa”, rešila su 3 istoričara niškog Istorijskog arhiva koja su otkrila zabelešku telegrama. Jedan od njih, istoričar Boban Janković naveo je da je Pašić je primio telegram 28. jula, između 12 i 13 sati, u hotelu “Evropa”, koji se nalazio na mestu današnje Glavne pošte u Voždovoj ulici. telegram pašić Zabeleška istorije; Foto: Arhiv/M.S.

U zabelešci telegrama se navodi da je stigao 28. jula 1914. godine i da ga je primio pisar Momčilo D(Đ)urašković. Do sada je bilo malo poznato da je na tekst ultimatuma Nikola Pašić odgovorio -to smo i očekivali. Vrlo često se može videti da istorijski podaci navode da je Pašić primio telegram u „Orjentu“, ali ovaj dokument dokazuje da je to zapravo bilo u „Evropi“ – kaže istoričar Janković.

Istoriju će kasnije obeležiti još jedan dokument vezan za Niš - čuvena Niška deklaracija, doneta 7. decembra u kojoj su formulisani ratni ciljevi izneta ideja o posleratnom ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    19:42 // 28. 7. 2018.

    Sto bre nisu ostali u Beogradu da prime ultimatum?
    A da, tamo je ostala sirotinja cija su imena izbrisana iz brojnog stanja, ciji zivoti vise ne postoje..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: