Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:08, 21. 9. 2022.

| Društvo

Pre 114 godina Niš dobio javnu rasvetu, danas najavljuju gašenje sijalica zbog krize

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
ulicna rasveta 13, nis, foto jv jelena misic
Možda bude doneta odluka da svaka treća sijalica bude isključena; foto: JV / Jelena Mišić

Kada je 21. septembra 1908. godine prestolonaslednik Đorđe Karađorđević svečano pustio u rad hidroelektranu "Sveta Petka", na ulicama Niša prvi put je bilo uključeno 3.000 svetiljki. Niš je dobio novi izgled, osvetljen svetiljkama sa krivim nosačima i ugrađenim sijalicama, a sada je pred najavom štednje i odluke da bi niška sela i manje prometne ulice mogli bi da budu u mraku od ponoći do 6 sati ujutru. I bez te štednje mnoge sijalice ne rade na uličnoj rasveti, pa su negde uključene i danju, a negde ne "gore" ni noću.

Kanal za dovod vode u mašinsku zgradu MHE „Sveta Petka“ Kanal za dovod vode u mašinsku zgradu MHE "Sveta Petka"; foto: Intermedichbo - Dr Milorad Dimić, Serbia Elektrifikacija Srbije počela je 23. septembra 1893. godine kada je počela da radi prva termoelektrana na Dorćolu koja je snabdevala gradsku javnu rasvetu u Beogradu. Leskovac je, pre Niša, dobio električno osvetljenje jer je 1. marta 1904. godine puštena u rad hidrocentrala u Vučju.

Niške vlasti, nakon sve veće ekspanzije grada i njegove industrije, brzo su shvatile da je neophodno da u grad uvedu elektriku. O tome se pisalo najpre u beogradskim novinama krajem 19. veka, a onda i u niškim novinama Trgovinski glasnik, u kome 1895. godine piše da će i druga prestonica srpskog kralja, Niš, dobiti električno osvetljenje i da se na jednoj nedavnoj sednici povela o tome reč i odmah su određena lica koja će naći stručne i solidne firme za ovaj cilj - piše Roslavcev u knjizi Vila sa Nišave: Hidrocentrala “Sveta Petka“ kod Niša.

Hidroelektrana "Sveta Petka" Hidroelektrana "Sveta Petka"; foto: Dušan SInadinović, Udruženje Teslin toranj u Srbiji Gradnja hidroelektrane "Vila na Nišavi", rađene prema nacrtima Nikole Tesle i sa delovima iz Austrije, počela je 1898. godine, samo tri godine posle izgradnje hidrocentrale na Nijagari. Jedan od najzaslužnijih za to je bio astronom Đorđe Stanojević, Teslin prijatelj.

Iz Niša najzaslužniji je bio predsednik Opštine Todor Milovanović, on je bio inicijator i on je uložio šest gradskih budžeta u izgradnju te elektrane. Na svakom stubu je bila po jedna svetiljka u centru, a u sporednim ulicama na svakom drugom - rekao je ranije za B92 Živojin Aleksić, šef službe u malim elektranama ED Niš.

Hidroelektranu "Sveta Petka" pustio je u rad princ prestolonaslednik Đorđe Karađorđević, uz prisustvo najviših državnih funkcionera Srbije i crkvenih vlasti.

Uveče u osam sati priređen je banket za prestolonaslednika u centru osvetljenog elektrikom Niša - stoji zapisano u istoriji grada.

lesjaninova ulica u nisu, slike starog nisa Lešjaninova ulica sa rasvetom; foto: Fejsbuk stranica "Slike starog Niša" Bila je to prva državna elektrana koja je osvetljavala Niš, treća po redu, ali najveća u tadašnjoj Kraljevini Srbiji koja je električnom rasvetom Do 1931. godine bili su eletrificirani gotovo svi gradovi u Srbiji, a do 1945. skoro sve varošice.

Struja je došla do svih delova, ali možda je neće svi i koristiti jednako jer zbog štednje struje, niška sela i manje prometne ulice mogli bi da budu u mraku od ponoći do 6 sati ujutru, najavila je ranije gradonačelnica Dragana Sotirovski. Takav predlog je prihvatila i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ako postoji mogućnost da svaka treća sijalica bude isključena, a to znaju ljudi iz Grada i Elektrodistribucije, to je potpuno prihvatljivo. To je nekih 30 odsto u odnosu na osvetljenje - navodi Mihajlović.

I bez štednje, brojne ulice u Nišu, prema prijava građana, nemaju osvetljenje koje radi kako treba. Dešava se da, kao na primer u Niškoj Banji, sijalice se ne ugase ni danju, a kvarove na javnoj rasveti građani mogu da prijave i preko sajta niškog "Parking servisa".

ulicna rasveta 9 nis, foto jv jelena misic Najavljena štednja u Nišu; foto: JV / Jelena Mišić

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Raka

    08:48 // 22. 9. 2022.

    Tvrdim da ovu Nišku vlast vratimo vremeplovom u vreme elektrifikacije sa ovim znanjem,ne bi znali šta da urade. Gora vlast je bila samo ona koja je ukinula tramvaj.

  • Mrgud Suvodolski

    07:14 // 22. 9. 2022.

    Pre, 68 godina ja sam imao 1 godinu sada 68. Nato pakt je prvi put napao Rusiju, pre toga samo pojedinačno: Poljska, Francuska, Nemačka... I na kraju, to su tražili naši zeleni jer sove ne trpe sijalice, ne mogu noću da love. I biće, struje ima iha ha, pa da je tošimo, trošimo... U jednom seu bez seljaka od 20 sati uveče do 07 ujutro blješti ulična rasveta. Ima se, može se!

  • Miloš

    01:16 // 22. 9. 2022.

    A da probaju da ponovo lože blato? Mislim, to što jednom nije uspelo, ne znači da neće sada!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: