Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 8. 5. 2023.

| Društvo

Pre 190 godina Svrljiška nahija se priključila Kneževini Srbiji

Autor:Ljubica Jocić, Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Svrljig danas, Aleksandar Kostic
Svrljig danas; foto: Aleksandar Kostić

Iako se Turska obavezala hatišerifom iz 1830. godine da se Kneževini Srbiji priključi 6 nahija, među kojom je i svrljiška, Svrljižani su tek tri godine kasnije to izborili ustankom. Taj dan je došao 8. maja 1833. godine i on se obeležava kao Dan opštine Svrljig. Na svečanoj sednici biće dodeljena priznanja, a među dobitnicima su i direktor UKC Niš Zoran Perišić, niški Put inženjering, Poljoprivredna služba Niš, Ministarstvo zaštite životne sredine i brojni učenici i građani Svrljiga.

Hatišerif iz 1830. godine nije značio i predaju teritorija Osmanlija koje su tih godina povećavale poreze i činile teške zulume.

Granica Srbije 1833. godine Granica Srbije 1833. godine Svrljižani su samo čekali znak kneza Miloša da se konačno pripoje Srbiji, a glavni Milošev poverenik u Svrljigu bio je Radojko Tričković Sajtar, odvažni hajduk iz Prekonoge.

Odobrenje kneza stiglo je 26. aprila 1833. godine i tada je pobunio “vilajet svrljiški”, pa je sa uspehom sprovedena hajka na sve subaše iz svrljiških sela, a 28. aprila jedna grupa ustanika krenula je da oslobodi Gurgusovac (Knjaževac) i izbavi zarobljene kmetove, a druga polovina uputila se da zaposedne Gramadu i preseče između Gurgusovca i Niša.

Istorijski zapisi kazuju da je Miloš Obrenović ponudio kapetanstvo Sajtaru koji je ponudu odbio. Ipak, knez Miloš je Sajtara postavio za buljukbašu na Gramadi, gde je ovaj tu ostao do smrti, čuvajući granicu od Turaka.

Sajtaru je postavljen spomenik na ulazu u Svrljig iz pravca Niša.

Svrljig, foto Aleksandar Kostic Svrljig danas; foto: Aleksandar Kostić Za sve vreme trajanja ustanka, Svrljig je bio jaka vojna baza sa 300 vojnika sastavljena od ljudstva Svrljiške kapetanije pod komandom Jovana Boškovića. Svrljigu je po oslobođenju 1833. godine tada dodato i selo Popšica, a sedište sreza koji je tada imao 47 sela (danas 38) bilo je u Niševcu.

U knjizi Svrljig i okolina se navodi da je u Svrljigu postavljena granična straža, a da je 1836. godine u tom srezu bilo 10 karaula.

Opština Svrljig danas obeležava svoj dan. Skupština opštine Svrljig dodeliće na svečanoj sednici javna priznanja, a među dobitnicima su direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić, niški Put inženjering, Poljoprivredna služba Niš, Ministarstvo zaštite životne sredine i brojni učenici i građani Svrljiga.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gliga iz Grbavce

    12:42 // 8. 5. 2023.

    Treba izbegavati familijarne veze sa Svrljizanima kod nagradjivanja (Karavela, Perisic zet s. Nisevac, ...) ili interesne sprege.

  • Steva n

    11:24 // 8. 5. 2023.

    Boli me briga bez obzira što sam od tudekaj.

  • Dahija

    10:39 // 8. 5. 2023.

    Varosica izgleda kao da jw jos uvek u Turskoj 19 veka

    • Buna

      11:48 // 8. 5. 2023.

      Osrecili se zivotom u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: