Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 15. 3. 2018.

| Društvo

Pre 50 godina studenti buntovnici, danas konformisti

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
protest 1968
Protest i parole ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu 1968; foto: T. Pasternak/Ž. Pavlović "Ispljuvak pun krvi"

“Dole crvena buržoazija”, “Studenti - radnici”, samo su neke od parola koje su studenti beogradskog Univerziteta uzvikivali 1968. godine, nezadovoljni društvenim stanjem. Juna ove godine navršiće se 50 godina od tih protesta, a sociolog politike Branislav Stevanović je na predavanju održanom na niškom Univerzitetu zaključio da današnja omladina zbog turbulentnog društvenog života ne stiže da se pobuni, upadajući u lažni konformizam.

stefanović Profesor Stevanović govorio je i o slici XX veka i onome što je prethodilo protestima; foto: S. M.Prethodnica protesta u Jugoslaviji bile su demonstracije omladine koje su se rasplamsavale širom Amerike i Evrope.

Sve je, navodi Stevanović, počelo u Americi, kada je omladina nezadovoljna ratom u Vijetnamu izašla na ulice. Nakon toga, dodaje, protesti su se proširili i na Nemačku, zatim na Francusku, kao i na druge evropske zemlje, da bi 3. juna došli i do Beograda.

Povod je, kaže Stevanović, bio bezazlen.

Trebalo je da se održi kulturno-umetničko veče na nekoj beogradskoj ledini. Međutim, pošto je bila najavljena kiša, manifestacija je bila premeštena u zatvoreni prostor, gde su brigadiri imali prednost prisustva u odnosu na studente. Nastalo je koškanje, tuča, a zatim se tu umešala i policija. Tako su 3. juna 1968. godine počeli protesti u Jugoslaviji, koji su trajali 7 dana - navodi Stevanović.

Iako je jugoslovenski protest imao sličnosti sa protestima u drugim zemljama, on je, navodi profesor Stevanović, na ovim prostorima nastao kao reakcija na suprotnosti između realnosti vladajućeg poretka i proklamovanog besklasnog društva.

Ovde se snažno protestovalo i protiv "crvene buržoazije", Univerzitet u Beogradu je čak nakratko preimenovan u "Crveni univerzitet Karl Marks", a studenti su istakli zahtev za vraćanjem izvornim idejnim korenima marksizma i humanizma - navodi Stevanović.

Studenti su u tih 7 dana dobijali batina, na njih je pucala policija, a štampa o njima pisala u negativnom kontekstu, često kriveći realnu sliku stanja. Sve se završilo govorom tadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Druga Tita i Kozaračkim kolom.

Ipak, Stevanović smatra da su današnji omladinci komforisti, a za to krivi turbolentno vreme u kojem žive.

Oni su deo jednog prekarnog društva, a prekarijat kao takav ne dozvoljava ljudima da se pobune. Ljudi u toku životu, prosečno, promene preko 20 poslova. Zbog toga i nema vremena za bunt i mladi upadaju u jedan lažni konformizam - rekao je Stevanović.


O protestu niških studenata se malo govori

Iako su se kolegama iz Beograda pridružili i studenti Univerziteta u Nišu, kako kaže profesor Stevanović, o tome se govori “stidljivo”.

vlastimir Đokić Bivši gradski menadžer i učesnik protesta, govorio o studentima Univerizeta Niš u vreme protesta; foto: S. M.Na predavanju je iz publike istupio profesor Mašinskog fakulteta u penziji, nekadašnji gradski menadžer i član SPS-a Vlastimir Đokić, koji je i sam učestvovao na protestima u Nišu 1968. godine. On kaže da su pojedini zahtevi tadašnjih studentata bili slični onima koji su se pojavljivali i na poslednjim protestima 2017. godine, kao što je sloboda medija i posao za studente.

Mi smo se sa terase Banovine obratili studentima i prisutnima. Mi smo te srede, na protestu, imali oko 1.000 i nešto ljudi. Krenuli smo iz tehničkih fakulteta, sa Pravno-ekonomskog fakulteta su nam se pridružili kod Ureda, a usput su nam se pripojili i pojedini građani. Među njima je bilo i onih koji su hteli da lome izloge. To su oni koji su štetni, ali to nismo dozvolili - rekao je Đokić.

Đokić je napomenuo da su protesti u Nišu trajali sve dok su i trajali u Beogradu i istakao da je najveći problem bio to što je bila loša sinhronizacija između gradova, jer su mediji selektivno i sporo prenosili informacije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • пензионер МАРК

    20:38 // 16. 3. 2018.

    По оној народној: Паметнији попушта, скупи прње и оде у инострансво а остаде само јад и беда да гледа ноћни програм ТВ Пинх, Хепи, РТС......

  • Lenjinovka

    16:01 // 15. 3. 2018.

    Sistem nam je za nervni slom. Mozda su Rusi iznad srbije bacili neki nervni gas koji izaziva nervni slom od rada nasih"steucnjaka".

  • Lenjinovka

    15:59 // 15. 3. 2018.

    Toliko iskustva i sad ne znate resenje. Koliko su sociologija i socijalna pitanja kod nas u Srbiji laka samo da postoji volja da se resavaju. Sve polazi od skolstva odakle su poceli protesti koje prvo treba izmeniti, a ne preskakati, pa pravo "na Mesec" kao sto se sad radi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: