Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 17. 2. 2015.

| Društvo

Prebrojali barske kokice i male gnjurce u niškom kraju

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
vodene ptice
U niškom kraju zabeležena trećina od ukupnog broja ptica vodenih staništa u Srbiji; foto:FB Biološko društvo "Dr Sava Petrović"

Dvadesetak članova niškog biološkog društva “Dr Sava Petrović” i ljubitelja prirode obišlo je oko 50 kilometara Nišave i Južne Morave, Batušinačke bare, Mrtvaje Morave, kompleks bara na Kutinskoj reci i Lalinačku slatinu kako bi popisalo vodene ptice ovog kraja.

Akcija brojanja ptica vodenih staništa deo je Međunarodnog popisa vodenih ptica (International Waterbird Census – IWC), a mladi niški biolozi po drugi put su odlučili da budu deo njega. vodene-ptice Popis prilika za zabavu, uživanje u prirodi i zanimljive susrete

“Naoružani” dvogledima, beležnicom, priručnikom za prepoznavanje ptica, voljom i ljubavlju prema prirodi od 10. do 30. januara su “patrolirali” obalama reka i obilazili takozvane stajaćice. Kažu, mnogi prolaznici su ih radoznalo gledali, neki pecaroši su čak zbunjeno počeli da traže svoje ribolovačke dozvole kada su ih videli, dok je bilo i meštana koji su želeli da podele svoje priče o pticama.

Na popisu u našim krajevima potvrđeno je prisustvo oko trećine od ukupnog broja vrsta koje se beleže na popisu na teritoriji naše zemlje. Ove godine je najbrojnija vrsta veliki vranac tj. kormoran, jer su beležena jata sa po pedesetak primeraka - kaže Marko Nikolić, predsednik društva “Dr Sava Petrović”.

Ptice koje građani nemaju često priliku da vide, a koje su popisivači ubeležili jesu različite vrste pataka, barskih kokica, petlovana, malih gnjuraca, kao i eja močvarica.


U pomoć pritekla i android aplikacija

vodene-ptice2 Priručnik i dvogled obavezna oprema Pre samog popisa, učesnici su prvo prošli kratku edukaciju o raspoznavanju ptica na terenu, metodama brojanja i opremi koja se koristi u ove svrhe.

U prepoznavanju im je pomogao i priručnik, kao i android aplikacija, koja sadrži veliku bazu fotografija, ilustracija i zvukova ptica.

Ponosan sam na družinu sa popisa jer su na zabavan način naučili da raspoznaju češće vrste ptica koje smo sretali, kao i da koriste priručnik u tu svrhu - kaže Nikolić.


Popis “signal” o stanju ekosistema

Prema rečima predsednika biološkog društva “Dr Sava Petrović”, značaj ovog popisa je u tome što vodene ptice predstavljaju odlične pokazatelje stanja ekosistema, “pa redovno praćenje pomaže u određivanju lokaliteta koje treba zaštititi”.

vodene-ptice6

Svake godine u svetu se prebroji oko 40 miliona ptica vodenih staništa i rezultati popisa omogućuju nam da pratimo promene u brojnosti i prostornom rasporedu njihovih populacija. Ovakve promene mogu biti alarm da je uticaj čoveka na određenim područjima prešao granice i da će bez naše zaštite ova staništa biti nepovratno izgubljena - objašnjava Nikolić.

Međunarodni popis vodenih ptica jedna je od najstarijih i najmasovnijih akcija monitoringa ptica u svetu. Ovo praćenje se kod u Srbiji obavlja od 1982. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: