Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 13. 4. 2016.

| Društvo

Pred izbore i nove povlastice za gradski prevoz

Autor:B. J.Izvor:Južne vesti
autobus
Od sutra nove privilegije; foto: J.V.

Još 9.500 penzionera u Nišu ubuduće će besplatno dobijati kartice za autobuski prevoz. Odluku da privilegije omogući pred izbore gradonačelnik objašnjava tvrdnjom da su sada "ostvarene uštede" i stvorena mogućnost za to.

Odlukom Gradskog veća Niša od sutra će nove povlastice dobiti penzioneri stariji od 70 godina čija je penzija manja od 25.000 dinara.

Gradonačelnik Zoran Perišić je ocenio da je reč o "istorijskom trenutku", odbacujući komentare da je to urađeno u sklopu izborne kampanje.

On tvrdi da Grad uspeva da "uštedi" 25 miliona dinara na mesečnom nivou, a da je to rezultat "uspešnog tendera za javni prevoz".

Po prvi put se dešava u istoriji Niša da Grad ne plaća subvencije za gradski prevoz. Ovo se odnosi na period januar, februar, mart i pokazalo se da je zaista i ceo postupak bio sproveden dobro. Pokazalo se da Grad u ovom poslu, kada su mesečne subvencije bile po 25 miliona, uštedi 125 miliona dinara za konduktere - kaže Perišić.

Po proceni gradonačelnika Grad može da "uštedi i preko 200 miliona godišnje" time što više ne isplaćuje subvencije za gradski prevoz.

To rukovodstvu Grada daje mogućnost da u ovom trenutku za ove kategorije osiguranika obezbedi besplatan prevoz - kaže Perišić.

Ovim je praktično izmenjena odluka gradskih vlasti iz novembra 2014. godine po kojoj su velikom broju penzionera tada ukinute privilegije.

Pored penzionera tu je još 8 kategorija: mirnodopski vojni invalidi, osobe sa ugrađenom stomom, slepi i slabovidi, štićenici ustanove “Mara”, invalidski penzioneri, osobe sa invaliditetom koje rade u zaštitnim radionicama i hemiplegičari. Smanjena je i granica za dobrovoljne davaoce krvi - žene će imati ovo pravo kada daju 45 puta krv, a ne 50, kao što je do sada bilo pravilo.

Takođe, Gradsko veće je za jedno autobusko stajalište proširilo prvu zonu u Donjoj vrežini, na Viniku, u Medoševcu i Gornjem i Donjem Međurovu.


Uspešan ili sporan tender za gradski prevoz?

Tender po kome se sada u Nišu organizuje javni autobuski prevoz je najveći u istoriji Niša, vredan preko 6 milijardi dinara.

Nakon što su "Južne vesti" objavile audio snimke na kojima se čuje kako gradonačelnik i njegovi saradnici šteluju kriterijume za tender i prilagođavaju ih Niš-ekspresu, firmi čiji je vlasnik Miroslav Mišković, protiv glavnih čelnika je Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu.

Krivičnu prijavu protiv Perišića i izvršnog direktora gradske Direkcije za javni prevoz je podneo građanski nadzornik koga je Uprava za javne nabavke imenovala da kontroliše sprovođenje tendera.

Građanski nadzornik je tender ocenio kao nezakonit i zatražio da bude poništen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kadar nevera

    06:34 // 14. 4. 2016.

    Ovo je Perisic najavio jos pocetkom godine, nije ovo politicka kampanja, cisto da se zna koliko je "los" i "sporan" tender bio da je omogucio da novi broj korisnika ima pravo na besplatan prevoz.

    • Dexter

      13:39 // 14. 4. 2016.

      @kadar nevera
      Nemoj tu da staneš, molim te, pričaj nam još! Ludo se zabavljam čitajući tvoje nadahnute analize.
      A najsmešnije je to što verujem da vi u SNS-u stvarno verujete u većinu ovakvih smejurija! Mora da je Monti Pajtonovski urnebesno na vašim partijskim sastancima, razmisli o tome da napraviš snimke pa da ih onaj vaš keramičar emituje u nastavcima na svojoj porodičnoj Zoni plus! :)

  • baka

    06:13 // 14. 4. 2016.

    Dajte skolarcima povlastice.Ja ionako svakog meseca moram unuku da platim mesecnu,jer mu roditelji nemaju para.

  • Milos

    02:07 // 14. 4. 2016.

    Od kad se kredit od 300 miliona zove usteda?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: